La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | El projecte Metrovacesa

Metrovacesa planteja abandonar el projecte de centre comercial a Reus i "cedir l'espai a l'Ajuntament a un preu raonable"

04/09/2012 | Per Joan Carrion

Una imatge de les obres aturades del centre comercial que Metrovacesa va començar a construir a l'Avinguda Sant Jordi.

Una imatge de les obres aturades del centre comercial que Metrovacesa va començar a construir a l'Avinguda Sant Jordi.

Metrovacesa ha comunicat a l’Ajuntament de Reus la seva voluntat d’abandonar el projecte i ha plantejat al consistori que recompensi econòmicament l’empresa immobiliària amb una part dels diners invertits fins ara en els fonaments i en l’esquelet de l’edifici del que havia de ser el gran centre comercial de l’avinguda de Sant Jordi, a tocar del parc que porta el mateix nom. La proposta arriba davant la incapacitat de Metrovacesa de pagar els 5 milions d’euros anuals de cànon que contemplava el contracte inicial i perquè el govern local, format per CiU i el PP, es nega a acceptar la rebaixa econòmica que plantejava l’empresa. 

L’Ajuntament de Reus i Metrovacesa mantenen actualment les negociacions obertes a l’espera que el govern municipal es posi en contacte amb l’empresa i li comuniqui si accepta o no la seva proposta.Les dues posicions van quedar clarament definides durant l’última reunió que es va realizar al juny passat a Reus. Des d’aleshores no hi ha hagut cap mena d’aproximació. L’empresa es mantenia en la seva voluntat de pagar els 1,7 milions d’euros anuals enlloc dels cinc programats en el contracte d’adjudicació de la concessió perquè la situació econòmica és molt complicada. Per la seva banda, el consistori considerava que aquesta quantitat era massa baixa per fer front als compromisos adquirits per l’antic govern (format per PSC, ERC i ICV-EuiA) i concentrats, bàsicament, a pagar les obres de la nova Fira de Reus. Fonts municipals han explicat a aquesta revista digital que malgrat aquesta situació, "considerem que totes les vies encara estan obertes i que el consistori continua treballant intensament en trobar una sortida a un tema com aquest que es considera del tot prioritari per a la ciutat de Reus".

El consistori reusenc va enviar una carta a Metrovacesa en la qual exigia el pagament dels diners, i reclamava saber quina proposta de futur tenia l’empresa per finalitzar les obres. La resposta de Metrovacesa ha sigut contundent. Ha optat per comunicar al govern municipal que no es veu capacitada econòmicament per assumir el cost del projecte i que l’abandona. L’empresa, però, no vol trencar les relacions amb el consistori i per això preveu arribar a un acord “satisfactori per ambdues parts”, segons ha pogut saber NW Revista de Reus. I quina podria ser la contrapartida per a la ciutat? La idea de Metrovacesa passa per fixar un preu per les obres realitzades fins ara (es parla d'una xifra que podria oscil.lar entre els 20 i els 25 milions d’euros) i que l’Ajuntament es comprometi a pagar una part proporcional (aproximadament un 50 per cent) en 'còmodes terminis'.

Metrovacesa considera que d’aquesta manera, per una banda, l’empresa es treuria ‘un problema del damunt conseqüència de la conjuntura econòmica tan negativa’ i, fins i tot, podria recuperar algun dia una part dels diners que fins ara ha invertit en l’obra. Per altra banda, l’Ajuntament podria recuperar la propietat de l’immoble i iniciar una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana amb la finalitat de compaginar en el futur la qualificació de sòl comercial i sòl residencial. Aquest procés hauria de rebre l’autorització de la Generalitat de Catalunya, una possibilitat que ja hauria estat consultada pel consistori i que no es veuria amb mals ulls des del govern català donada la situació del projecte reusenc . Metrovacesa entèn que la proposta aportaría a les dues parts uns ingressos que hores d’ara semblen absolutament incerts i sembla que seria una bona solució abans que el cas pugui acabar al jutjat.

Diverses fonts apunten al fet que aquesta opció podria ser la més beneficiosa per a les dues bandes, donada la situació actual del projecte. Si es donés aquest pas, tot i el trasbals inicial pel consistori, aquest podria començar a plantejar noves utilitats en un edifici que -després d'un complex procés de tramitació- passaria a ser novament municipal.

En aquest punt, doncs, s'esera que el govern local adopti una decisió –gens fácil, per cert- de cara a donar una resposta que serveixi per desembussar un tema que sembla actualment del tot encallat.


 

Notícies relacionades
ECONOMIA | Metrovacesa
Metrovacesa vol rebaixar un 70 per cent el cànon anual dels cinc primers anys

10/02/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

La trobada celebrada ahir a l'Ajuntament de Reus entre una delegació del consistori i els representants de l'empresa Metrovacesa van concloure amb l'interès de la companyia per finalitzar el projecte de construcció del Centre Comercial -que va aturat després de les passades eleccions municipals- però hores d'ara hi ha un obstacle important centrat fonamentalment en la rebaixa del cànon anual que Metrovacesa ha d'ingressar a la ciutat tal com s'indica en el contracte signat anys enrere.

ECONOMIA | Metrovacesa
Pellicer i Alegret es reuneixen amb el President de Metrovacesa

09/02/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

Una delegació municipal formada per l'Alcalde Carles Pellicer i les regidores Teresa Gomis i Alicia Alegret s'han reunit aquest migdia amb el President de Metrovacesa, Vitalino Manuel Nafría Aznar amb la intenció de trobar una solució al projecte de construcció del nou Centre Comercial que aquesta empresa va començar a construir a l'Avinguda 11 de Setembre.

VIDA MUNICIPAL | Ple Municipal
Ara Reus diu que si el contracte amb Metrovacesa arriba als jutjats, cal exigir responsabilitats a qui el va signar

06/06/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Aquesta formació política demanarà al ple de divendres que el consistori renegociï amb l'empresa l'1,6 milions d'euros que aquesta ofereix i que, si Metrovacesa no apropa postures, que "s'acceptin les seves condicions degut a les mancances legals que hi ha al contracte".

VIDA MUNICIPAL | Metrovacesa
Metrovacesa no cedeix i diu a l'Ajuntament que l'empresa pot pagar 1,6 milions anuals

11/06/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

El Conseller Delegat de Metrovacesa, Eduardo Paraja, que a més és vocal de la comissió executiva de la citada empresa immobiliària, no ha volgut fer declaracions al sortir de la reunió que s'ha celebrat aquesta tarda a l'Ajuntament de Reus, i s'ha traslladat posteriorment a peu fins a la zona de l'avinguda de sant Jordi per tal de contemplar i ensenyar als seus col.laboradors la situació actual de les obres aturades del centre comercial.