La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT

Carnestoltes ja mana

Reus obre el Carnaval amb paròdies al seguici festiu i a la venda d'empreses

08/02/2013 | Per Cori Sebastià

El rei Carnestoltes ha animat els reusencs a participar al Carnaval.

El rei Carnestoltes ha animat els reusencs a participar al Carnaval.

Nit de fred intens aquest dijous a Reus. Tot I això, nombrosos reusencs s’han acostat a la plaça del Mercadal per veure el tradicional pregó que ha donat el tret de sortida al Carnaval i que en aquesta ocasió ha anat a càrrec de la colla carnavalera del club excursionista Reddis. La presència de públic, però, ha estat inferior respecte a les últimes edicions. Les baixes temperatures o bé el fet que els últims muntatges no acabessin de convèncer poden haver estat factors que han restat espectadors respecte a anys anteriors. Sigui com sigui, però, els qui avui han anat al Mercadal sembla que, en acabar, han marxat amb bon regust de boca. S’han trobat amb un muntatge d’uns 45 minuts, amb una posada en escena senzilla però amb un contingut on no hi han faltat les sàtires i les crítiques als temes més actuals.

 L’acte ha estat presidit pel rei Carnestoltes acompanyat de la reina Pimpolla ( dos personatges que han parodiat l’alcalde Carles Pellicer i la primera tinent d’alcalde Alícia Alegret). Abans de començar el pregó, el rei Carnestoltes ha anat fins al despatx de l’alcalde Pellicer i li ha fet saber que a partir d’aleshores es produïa “un cop d’estat”. Feta la comunicació, els reis del Carnaval han sortit al balcó central de l’Ajuntament i s’ha iniciat el pregó.

 Aquest ha estat un continu de sàtires i crítiques sobre els temes que han estat més actualitat aquest últim any a la ciutat però també al territori català. Així, no hi ha faltat una paròdia dels elements del seguici festiu,  les referències a les retallades, una protesta d’indignats (amb presència de policía inclosa i llançament de pilotes de goma), la recent (i molt qüestionada) campanya de reciclatge promoguda per la Generalitat, i el moviment independentista, que ha anat acompanyat de la col·locació d’una estelada al balcó central de l’Ajuntament que lluïa, aixo sí, la rosa de Reus enlloc d’una estrella. A tot això, però, el moment del pregó més aplaudit pel públic ha estat quan un bufó, el personatge que ha fet de mestre de cerimònies, ha dirigit una subhasta entre els presents. I què es venia? La Fira, la funerària i l’empresa d’aigües. Ironia, doncs, sobre la decisió del govern local de posar a la venda diverses empreses municipals. El pregó ha acabat amb el llançament de coets, una actuació de ball i el concert de la Bandarra Street Orquestra.

El Carnaval, doncs, ja ha començat a Reus i ara l’activitat no s’aturarà fins dimecres que ve. L’acte més participatiu arribarà dissabte amb la rua pels passejos on hi prendran part unes 5.000 persones disfressades. El programa de Carnaval es pot trobar detallat a la web de la Frac: www.frac.cat

Galeria fotogràfica

El Rei Carnestoltes va ocupar el despatx de l'alcaldia de la Ciutat, moments abans d'iniciar el pregó.

La Bandarra Street Orquestra va fer ballar a tota la plaça.

Carnestoltes va declarar un Cop d'Estat. L'alcalde va acceptar que, durant quatre dies, manarà ben poc a la ciutat.

Aspecte general de la Plaça del EMrcadal durant el pregó.

El Lleó Carnavalesc, a la sortida de l'Ajuntament.

Els Indignats, també presents a l'espectacle del pregó.

El Carnestoltes i la Concubina.

Imatge del Rei Carnestoltes.

Com que l'Ajuntament no se'n surt amb les privatitzacions, el Carnaval ajuda amb una subhasta pública.

El Pregó va servir per proclamar la República Independent de Reus.

El Rei i la Concubina, saludant al públic al final del pregó.