La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Cultura popular

Carrutxa impulsa l'organització d'un Any Prim alternatiu

17/03/2013 | Per NW Revista de Reus

Prim va ser un dels primers polítics que va tenir una imatge mediàtica molt important.

Prim va ser un dels primers polítics que va tenir una imatge mediàtica molt important.

L'associació de cultura popular Carrutxa ha creat un grup de treball sobre la figura del general Prim, en concret sobre els aspectes folklòrics que envolten la seva figura. L'entitat, que el mes de setembre passat es va mostrar molt crítica amb "l'espectacle mediàtic" que va envoltar l'exhumació i l'autòpsia de les restes mortals del polític reusenc, vol articular una alternativa a la commemoració oficial de l'Any Prim.

Carrutxa proposa treballar la figura de Prim des de l'àmbit que li és propi, és a dir, el folklorisme, en el qual es pot trobar molt de material. "Com diu l'historiador Pere Anguera, Prim va ser un dels primers grans polítics amb una imatge mediàtica molt important i va generar molt de material folklòric, des de romanços a acudits gràfics a la premsa, i també cançons infantils de joc sobre la seva mort", ha indicat l'entitat. Per aquesta raó, ha creat un grup de treball específic amb l'objectiu d'atraure, també, sectors de la cultura local que puguin estar interessats en altres aspectes del personatge i poder articular així una commemoració alternativa. "En cas contrari, Carrutxa anirà publicant articles i programarà algunes activitats". Segons l'entitat, "des de la cultura popular es poden fer aproximacions molt serioses a la figura de Prim en tots els àmbits". L'enllaç al grup de treball és http://www.carrutxa.cat/index.php?arxiu=fitxa_document&id=19123.

Carrutxa va criticar, el mes de setembre passat, l'espectacle mediàtic i amb "tocs parapsicològics" que va envoltar l'estudi practicat a les restes de Prim. Per l'entitat, la celebració del bicentenari de Prim l'any 2014 hauria de servir per "revisar críticament els conflictes on tants catalans i magribins van perdre la vida inútilment pels interessos econòmics d'uns pocs, o analitzar el model d'estat que volia bastir Prim".