La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Teatre Fortuny

Carles Pellicer confirma la "municipalització" del Teatre Fortuny

15/03/2013 | Per Natàlia Borbonès

El Teatre Fortuny podria tornar a obrir les portes a finals de mes després que hagi estat tancat el primer trimestre d'enguany.

El Teatre Fortuny podria tornar a obrir les portes a finals de mes després que hagi estat tancat el primer trimestre d'enguany.

Un dia després que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, confirmés la propera dissolució del Consorci del Teatre Fortuny i l'adopció del model del contracte-programa per gestionar el teatre de la plaça de Prim, l'alcalde, Carles Pellicer, ha comparegut aquest divendres per donar-ne la seva versió. Una versió que ha aportat poques dades a les facilitades per Mascarell, ja que l'alcalde només ha confirmat ben clar que serà l'Ajuntament qui assumirà el lideratge de la gestió del Teatre Fortuny amb convenis econòmics puntuals amb la Generalitat i la Diputació de Tarragona. I també que es reduirà al mínim el paper del Centre de les Arts Escèniques de Reus (CAER), el qual no produirà cap obra, paper per al qual va ser creat, sinó que es limitarà a coproduir alguns espectacles del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). D'altra banda, segons Pellicer, el teatre es reobrirà a finals d'aquest mes després que hagi estat tancat durant el primer trimestre d'enguany.

Poques novetats, doncs, són les que ha aportat Carles Pellicer sobre el futur del Teatre Fortuny a l'espera d'una propera reunió entre Generalitat, Ajuntament i Diputació, en què s'hauran de clarificar tots els aspectes del nou model de gestió després que totes les admnistracions que en formen hagin coincidit que la fórmula del consorci està "caducada". Pellicer, per tant, no ha concretat si la nova gestió comportarà el cessament de l'actual director del Teatre Fortuny, Ferran Madico, i la reducció de l'actual plantilla laboral del teatre, formada per dinou persones. Tampoc no ha acabat d'aclarir si ja està llesta la programació de l'edició d'enguany del Trapezi, la Fira Catalana del Circ, que sembla que és l'única iniciativa cultural de Reus a la qual el Departament de Cultura de la Generalitat està disposat a segui fent costat sense reserves. Quan falten menys de dos mesos perquè comenci el Trapezi, "s'estan contractant els espectacles", s'ha limitat a indicar l'alcalde, que ha comparegut davant dels mitjans de comunicació acompanyat pel regidor de Cultura, Joaquim Sorio, el qual, però, no ha fet cap intervenció.

L'alcalde ha aprofitat, també, per repassar altres temes culturals de Reus. Per exemple, ha afirmat que la segona biblioteca pública de la ciutat, la Pere Anguera, obrirà les portes tan bon punt s'hagi concretat la implicació en el projecte d'alguna altra institució. En aquest sentit, Pellicer no ha desmentit la possibilitat que la Universitat Rovira i Virgili pugui fer-se càrrec d'un equipament que estava destinat a ser la segona biblioteca pública de la ciutat i que l'alcalde ha qualificat de "sobredimensionat" i necessitat d'un manteniment que no pot sufragar l'Ajuntament. D'altra banda, s'ha mostrat complagut per la projecció exterior que ha aconseguit Reus gràcies als actes del bicentenari del General Prim, malgrat les polèmiques i les crítiques que s'han fet a l'autòpsia de les restes mortals i a la difusió dels seus resultats, "un tema on crec que no hi he d’entrar". I sobre Prim, Pellicer n'ha fet paral·lelisme una mica confús: "Els americans tenen Lincoln i nosaltres tenim Prim", ha dit. I és que l'alcalde no ha acabat d'explicar ben bé quin és el paral·lelisme exacte entre un president dels EUA que va abolir l'esclavitud i un fill il·lustre de Reus que quan va ser capità general de Puerto Rico va reprimir-hi a sang i foc les sublevacions dels esclaus.