La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Dansa

Un concurs cada vegada menys internacional

26/02/2013 | Per Natàlia Borbonès

Sònia Vinograd va ser una dels dos guanyadors del Roseta Mauri de 2011.

Sònia Vinograd va ser una dels dos guanyadors del Roseta Mauri de 2011.

Vint ballarins s'han inscrit en el VI Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri que, organitzat per la Fundació Teatre Fortuny, es desenvoluparà del 12 al 16 de març. El concurs es clourà amb l'habitual gala al Teatre Fortuny, on actuaran les primeres figures de ballets internacionals, com la basca Lucía Lacarra, considerada per molts crítics de ballet com l'actual número u de la dansa mundial. El noranta per cent dels ballarins inscrits en el concurs d'enguany són de l'Estat espanyol.

Per segona edició consecutiva, el jurat del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri el presideix el prestigiós ballarí i coreògraf Ángel Corella, que actualment està al capdavant del seu propi grup, el Barcelona Ballet. Corella ha fet aquest dimarts, durant la presentació del premi, una encesa defensa del ballet clàssic que, segons ell, ha estat pràcticament a punt de morir en els últims anys a causa del suport que s'ha donat a la dansa contemporània: "La dansa clàssica mou molt de públic però des de fa 22 anys quasi que s'ha radicat dels teatres pel suport que s'ha donat a la dansa contemporània. I no tota la dansa contemporània és factible i duradora. Però ara les coses estan canviant i la recuperació de públic per a la dansa es fa mitjançant el ballet clàssic. I el Roseta Mauri és un pas important en aquest camí". En aquesta edició del concurs, que és biennal, s'hi han apuntat vint ballarins, dotze menys que el 2011, circumstància que el vicepresident de la Fundació Teatre Fortuny, Josep Vila, troba correcte perquè "32 participants eren excessius". El cert, però, és que la disminució de participants es deu al poc ressò que la convocatòria ha tingut en estudiants estrangers de dansa. Així, el noranta per cent dels apuntats enguany són espanyols. Les raons de la minsa presència internacional en el Roseta Mauri 2013 cal anar a buscar-les, segons els promotors del premi, en la crisi econòmica, que dificulta els desplaçaments a Reus de ballarins d'altres països.

El primer premi del Concurs Internacional de Dansa Roseta Mauri està dotat amb 6.000 euros, que atorga la Generalitat. El segon, concedit per la Diputació, és de 2.000 i el tercer, que dóna l'Ajuntament de Reus, de 1.000. També hi ha una beca d'estudis de 3.000 euros que atorga la Royal Academy of Dance de Londres i dues més del Ballet Reial Danès i l'Escola Internacional de Dansa Ángel Corella. Les eliminatòries del concurs començaran el 13 de març i l'endemà es realitzarà a l'escenari del Teatre Fortuny les semifinals en un acte obert al públic. Els concursants guanyadors actuaran el 16 de març en la gala de cloenda al Teatre Fortuny, en què actuarà, entre altres destacats ballarins de l'escena internacional, Lucía Lacarra, primera ballarina del Ballet Estatal de Baviera. És del tot probable que Corella també actuï en la gala.