La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Patrimoni

Carrutxa cedeix els seus fons sonor i fotogràfic a l'Arxiu Municipal

05/02/2013 | Per Natàlia Borbonès

El regidor de Cultura, Joaquim Sorio, i la presidenta de Carrutxa, Montserrat Solà, fotografiats a la nevera de l'Arxiu Històric, on es conserven les gravacions sonores de l'entitat.

El regidor de Cultura, Joaquim Sorio, i la presidenta de Carrutxa, Montserrat Solà, fotografiats a la nevera de l'Arxiu Històric, on es conserven les gravacions sonores de l'entitat.

Des de la seva creació, el 1980, Carrutxa ha procurat posar a l'abast d'estudiants, especialistes i públic en general el resultat dels treballs d'investigació desenvolupats o impulsats des de l'associació, la qual té com a àmbit de treball les comarques del Baix Camp i del Priorat. La falta de mitjans i de recursos de l'entitat per poder digitalitzar i preservar amb garanties els seus fons ha fet que ara se n'hagi concretat la cessió a l'Ajuntament, una mesura que permetrà "digitalitzar i posar a l'abast de tothom tots els fons de memòria oral i de fotografia de què disposem", explica la presidenta de Carrutxa, Montserrat Solà. Una tasca que es durà a terme des de l'Arxiu Municipal. Tot i la cessió, l'entitat conservarà a la seva seu del carrer de l'Hospital els amplis fons de biblioteca i hemeroteca de què disposa.

Carrutxa i Ajuntament han arribat a aquest acord després dels bons resultats que han donat algunes col·laboracions conjuntes sobre recerca històrica de Reus, com és el cas de les jornades dedicades als bombardeigs de la Guerra Civil o el programa Testimonis, memòria d'un passat recent. Un cicle, aquest últim, que va comportar la realització d'entrevistes de memòria biogràfica, les quals ja s'han incorporat al fons de l'Arxiu Municipal. El conveni entre Carrutxa i la regidoria de Cultura té com a objectiu continuar en aquesta línia de treball, amb noves edicions del cicle Testimonis (el proper entre març i juny de 2013) i la realització d'entrevistes a persones vinculades amb els comerços històrics de Reus. D'altra banda, el proper mes de maig s'organitzarà una jornada de treball sobre les fonts orals en la recerca, la qual servirà per presentar el fons oral de l'Arxiu.

Pel que fa al fons d'imatges, Carrutxa vol posar a la xarxa el seu catàleg d'imatges digitals, alhora que ja s'estan digitalitzant les que estan en format diapositiva i paper. La base de dades d'imatges podrà ser consultada també a l'Arxiu. L'entitat té un fons fotogràfic d'unes 30.000 imatges, un terç de les quals ja es van realitzar en origen amb màquines digitals.