La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Any Fortuny

El Fortuny més proper

04/02/2013 | Per NW Revista de Reus

Aquest Interior de l'estudi de Marià Fortuny a Roma és una de les imatges de l'exposició. Data de 1874. Foto: Institut Amatller d'Art Hispànic. Arxiu Mas.

Aquest Interior de l'estudi de Marià Fortuny a Roma és una de les imatges de l'exposició. Data de 1874. Foto: Institut Amatller d'Art Hispànic. Arxiu Mas.

Fins al 4 d’abril es pot visitar al Centre de la Imatge Mas Iglésies (CIMIR) l’exposició Fortuny, memòria gràfica, que inclou una vuitantena d’imatges que permeten un apropament visual a la quotidianitat del personatge. L’exposició, que s’ha muntat amb motiu del 175è aniversari del naixement de Fortuny, s’estructura en quatre àmbits. El primer recull fotografies del pintor i de persones amb les quals va conviure, tant en l’entorn familiar com en els cercles professionals. En el segon àmbit es reprodueixen en gran format unes imatges del magnífic estudi que el pintor reusenc tenia a Roma, i que destaca pel seu barroquisme i l’ambient oriental. Un altre àmbit se centra en la mort de Fortuny i l’últim, en el seguit d’homenatges que Reus li ha dedicat, en concret el que el règim franquista va organitzar el 1939 amb motiu del centenari del naixement del pintor (que va ser el 1938, en plena Guerra Civil, motiu pel qual la ciutat no el va poder celebrar llavors); i el que es va realitzar el 1974, en què es va commemorar el centenari de la seva mort.

Fortuny, memòria gràfica aplega fons d’imatges d’importants col·leccions que es preserven en el CIMIR, l’Institut Municipal de Museus de Reus i l’Arxiu Municipal. També n’hi ha d’altres de fons tan destacats com els de l’Institut Ametller d’Art Hispànic o el fons fotogràfic de Carles González, un dels màxims experts en Marià Fortuny. L’exposició també inclou la projecció d’un audiovisual, en concret un documental biogràfic sobre la vida i obra de Fortuny, on es mostren els escenaris de la seva vida, la seva obra i recreacions de passatges de la seva vida. Realitzat per Rafael Saludes i Jordi Vall, el film es va presentar l’any 1974 en el Concurs Provincial de Cinema Amateur del Reus Deportiu.