La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Reposta contundent

CiU acusa el PSC "d'estar més a prop dels interessos de Metrovacesa que no pas dels ciutadans de Reus"

El partit recorda que l'any 2008 va reclamar "majors garanties a l'empresa per si el centre comercial no s'executava"

24/01/2013 | Per NW Revista de Reus

Una imatge de les obres aturades del que havia de ser un gran centre comercial.

Una imatge de les obres aturades del que havia de ser un gran centre comercial.

Convergència i Unió ha emès avui un comunicat en el que es mostra molt crític amb l'actitud del Partit dels Socialistes de Catalunya durant el procés de revocació del conveni i la concessió de 50 anys dels terrenys de l'antiga Fira de Reus i que l'anterior govern havia aprovat a favor de Metrovacesa. En aquesta nota CiU afirma que "som conscients dels esforços que ha realitzat aquest govern per poder mantenir el projecte en el seu desenvolupament actual, amb diferents converses i reunions amb els responsables de Metrovacesa SA però no ha estat possible que la pròpia empresa realitzés una calendarització precisa d’obres. Davant d'aquesta situació i per salvaguardar dels interessos de la ciutat i dels seus ciutadans, es va convocar un Ple Extraordinari per parlar-ne".

"Va ser sorprenent, però -continua l'escrit de CiU- que determinats grups polítics, concretament el PSC, fes seus els arguments de l‘empresa, adduint que l’Ajuntament hauria incomplert el contracte signat; tanmateix, en cap moment el PSC va indicar quins eren aquests incompliments malgrat haver dinat, com ahir mateix es va dir, amb els representants de l’empresa. Ignorem el contingut de la trobada, que no deixa de ser un pal a la roda més, però és ben trist que es pretengui posar els interessos partidistes per sobre dels de la ciutat". CiU manifesta que "cal preguntar al PSC qui fa front al dany econòmic que ja s’ha causat a la ciutat, ja que si aquest centre comercial hauria d’haver obert el 2010, els diners del cànon que no s’han abonat, qui els assumeix? Cal recordar que durant els cinc primers anys d’obertura, s’havien d’abonar a l’Ajuntament 5 milions d’euros".

CiU explica també que "vàrem ser crítics amb el procediment que es va seguir en aquest procés d'adjudicació, denunciant en el seu moment que decisions precipitades ens podien portar a situacions que afectessin el comerç i la ciutat, i demanant, un cop s’estava ja immers en la crisi econòmica, que s’incloguessin més garanties en el projecte". CiU recorda que "el 24 de juliol de 2008 -a un mes del començament de les obres d’enderroc de l’antic recinte Firal-, aquest Grup Municipal va presentar en el Ple Municipal, la necessitat que l’empresa Metrovacesa constituís una garantia o aval en el període entre l’enderroc de l’edifici de Fira de Reus i la construcció del nou edifici comercial, ja que la crisi immobiliària ja feia preveure que podrien haver-hi seriosos problemes per tirar aquest projecte endavant, i més quan la pròpia empresa s’acabava de vendre els centres comercials de La Maquinista, situat a Barcelona, i Habaneras, ubicat a Torrevieja (Alacant). L’anterior govern va valorar que ja hi havia les garanties suficients i ni va voler entrar en una qüestió que si s’hagués realitzat, avui potser no estaríem en aquesta situació". 

Continuant amb el relat del procés seguit pel consistori reusenc en aquest tema CiU explica que "el 19 de gener de 2011, Metrovacesa va demanar una pròrroga del termini d’acabament de les obres, que fou concedit el 28 de febrer per un termini equivalent a la meitat del termini inicialment previst en la llicència (12 mesos). Per tant, el govern socialista va prorrogar el termini d’acabament de les obres i avui es veu clar que l’única funció d’aquella decisió fou guanyar temps i aparentar que el projecte seguia endavant. Per la concessió d’aquesta pròrroga només calia un decret de l'alcaldia que va signar el regidor delegat de l'Àrea d'Arquitectura i Urbanisme (en aquell moments, Jordi Bergadà, per tenir les competències delegades)". CiU critica també que aquest tràmit "no va passar per cap comissió, ni Junta de Govern, ni Ple Municipal. Després de les eleccions, des de juny de 2011, no hi ha hagut cap moviment en l’obra, com la pròpia empresa ha reconegut".

Finalment, la formació nacionalista conclou aquest posicionament tot dient que "la realitat és que abans teníem un edifici de la Fira, i que ara no hi és. I que ens han deixat un munt de ferralla, per a la qual s’haurà de trobar una solució i, a més, pagar l’actual Fira de Reus, que s’havia d’anar amortitzant amb els pagaments de Metrovacesa. Davant d’això, hi ha formacions i partits polítics que opten per no treballar per la ciutat i fer el màxim partidisme en aquesta qüestió".