La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Cinema

Un festival sense jurat ni premis en metàl·lic

El certamen cinematogràfic Memorimage s'organitzarà del 7 al 10 de novembre amb la participació de dinou pel·lícules

15/10/2012 | Per Natàlia Borbonès

La pel·lícula "Un poema a l'exili. El Pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra" obrira el Memorimage el 7 de novembre.

La pel·lícula "Un poema a l'exili. El Pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra" obrira el Memorimage el 7 de novembre.

El Memorimage, el Festival de Cine de Reus dedicat als films que incorporen imatges d'arxiu, s'inaugurarà el 7 de novembre amb l'estrena internacional d'Un poema a l'exili. El Pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra, d'Alba Gómez Escudero, que narra el procés de creació de l'oratori que van signar Casals i Alavedra. El festival ha patit una retallada del 50 per cent del seu pressupost (enguany és de 60.000 euros davant els 120.000 de l'any passat), fet que ha obligat a prescindir de les dotacions econòmiques dels premis.

Que no hi hagi premis en metàl·lic no ha afectat el nombre de pel·lícules que han aspirat a participar en el certamen. L'organització, que és la productora barcelonina Paral·lel 40, n'ha visionat una cinquantena, de les quals han sorgit les dinou que, finalment, seran presents al Memorimage: "Hem vist que directors i productors valoren més el reconeixement públic que representa un premi que no pas si està dotat econòmicament. Una dotació que sempre queda curta davant els elevats costos de producció que té una pel·lícula", comenta la directora del Memorimage, Anna Marqués. L'any passat, el premi a la millor pel·lícula va ser de 2.500 euros. Tampoc no hi haurà jurat (el públic serà qui decidirà els guardonats amb les seves votacions) ni les jornades dedicades al sector professional cinematogràfic. La disminució del pressupost ha obligat també a concentrar totes les projeccions al Teatre Bartrina. El regidor de Cultura, Joaquim Sorio, considera que s'han fet tots els esforços per preservar un festival que s'organitza a Reus des de fa sis anys i que s'ha consolidat. El contracte entre l'Ajuntament de Reus i Paral·lel 40 acaba l'any que ve, per la qual cosa, de moment, només hi ha garantida una altra edició del Memorimage.

Fins al 10 de novembre el certamen projectarà dinou films, deu dels quals són produccions catalanes. El festival ha reservat també una secció, el MemoriReus, per a les produccions locals, en què competiran sis títols: Aparador comercial, d'Anna Fortuny; El Reus de les 6 Copes, de Carlota Moragas; Érem tan joves, de Maria Sabaté; Experiències amb Dalí, la visita del geni a Tarragona, de Jesús Llungueras; La base aèria, de Patricia García Blasco; i Pere Anguera. Tres segles, una veu, de la productora Acid Factory. Altres títols que es projectaran al Memorimage són Sophia Loren, l'última diva; La gran aventura de La Canadenca, un documental sobre la revolució industrial catalana; Qui va matar al meu pare?, un thriller sobre un agent dels serveis secrets israelians; U2. From the sky down, un documental sobre la banda irlandesa, i 30 años de oscuridad, un film d'animació que narra la història de l'alcalde republicà d'un poble de Màlaga, que va viure amagat durant trenta anys en un petit forat de casa seva per escapar de la repressió franquista. D'altra banda, més de 600 estudiants de sis instituts participaran en les cinc projeccions de la secció MemoriJove, durant les quals podran mantenir un col·loqui amb els responsables de les pel·lícules.