La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Festa Major de Misericòrdia

Un cartell bucòlic i fet de ganxet

Les Ganxetes del Pòrtia fimen el cartell anunciador de Misericòrdia 2012

30/08/2012 | Per Natàlia Borbonès

Les Ganxetes del Pòrtia i el regidor de Cultura, fotografiats amb el cartell.

Les Ganxetes del Pòrtia i el regidor de Cultura, fotografiats amb el cartell.

Les Ganxetes del Pòrtia, un col·lectiu de dones que es reuneix habitualment per fer ganxet i que l'abril passat va viure un conflicte amb la Guàrdia Urbana per una acció "guerrillera" que va dur a terme a la plaça de Prim, són les autores del cartell de la Festa Major de Misericòrdia, que s'ha presentat aquest dijous a l'Ajuntament. El cartell proposa una imatge bucòlica de la llegenda de l'aparició de la Mare de Déu a la pastoreta Isabel Besora i, per tant, inclou figures fetes amb ganxet que reprodueixen les dues protagonistes de l'escena més un sol, un arbre, ovelletes i angelets. Les Ganxetes del Pòrtia s'han mostrat entusiasmades amb el seu cartell, el muntatge fotogràfic del qual ha estat obra de Carles Fargas, i han comentat amb broma que "ens hem venut a l'Ajuntament" tot fent referència a la polèmica que van protagonitzar amb la Guàrdia Urbana el 14 d'abril, en què els agents van retirar de la plaça de Prim les peces de colors teixides de ganxet amb què el col·lectiu havia folrat alguns elements arquitectònics de l'indret.

Cartell de la Festa Major de Misericòrdia 2012

 A banda del cartell, el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, ha presentat el programa d'actes de la festa d'enguany. Una festa que es podria qualificar com "la del 15 per cent", ja que aquest és el percentatge de rebaixa del pressupost respecte al de l’any passat (130.000 euros enguany davant els 152.000 de 2011). També és del 15 per cent el percentatge que, segons Sorio, correspon al patrocini del pressupost que va a càrrec d'empreses privades. I, finalment, també és el percentatge de reducció de les subvencions a les entitats que participen a la festa. Una reducció que ha obligat, per exemple, els Diables de Reus a demanar la participació popular per poder pagar les carretilles que encendran per Misericòrdia, en especial en l'espectacular carretillada que posa el punt i final a la segona festa major de la ciutat.

 El gruix dels actes principals de la festa es desenvoluparà del 21 al 25 de setembre. El dia 21 es lliuraran els Guardons de la Ciutat, que en aquesta edició distingiran la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia, la Confraria de Sant Pere Apòstol, el Col·legi de Sant Josep, Llop's Teatre, el Centre de Formació d'Adults Mas Pellicer, l'Associació de Concerts de Reus, Òmnim Cultural Baix Camp, la Fundació Privada Reddis i el Cos de Bastoners de l'Orfeó Reusenc. El dia 22, l'acte més destacat serà la diada castellera de Misericòrdia, que tindrà la participació dels Castellers de Terrassa, els Castellers de Sabadell i els Xiquets de Reus. El diumenge 23 és el dia de l'Aplec Baix Camp i de la desfilada del seguici petit, acte al qual s'ha afegit la celebració d'un vermut popular que s'organitzarà a la plaça de Prim. Les revetlles del dia 24 les amenitzaran Poker's, El Niño de la Hipoteca i De Noche (plaça d'Anton Borrell), els dj Supercola i Sidechains (revetlla electrònica organitzada per Perejil’s Sound al parc de Sant Jordi) i l'orquestra Cimarron (plaça del Mercadal). El dia 25, tota l'atenció estarà posada, com sempre, a l'ermita de Misericòrdia, on es desenvoluparan els actes tradicionals de la festa.

 A banda d’això, es manté el festival Arreus, dedicat a les músiques del món, tot i que reduït a la mínima expressió atès que durarà només un dia (el 16 de setembre) i tindrà la participació dels grups Set de Rumba i Garbuix. En el capítol d'exposicions, destaca la inauguració d'El record de Fortuny a Reus, que mostrarà els documents que es conserven a l'Arxiu Municipal que fan referència al pintor; i de Catalunya bombardejada, una exposició produïda pel Memorial Democràtic i que es podrà veure al centre cívic del Carme. L'exposició, però, no anirà acompanyada de la reobertura del refugi aeri de la Patacada perquè no hi ha diners per a unes reparacions que s'hi han de fer (sortida d'emergència i enllumenat), segons el regidor de Cultura. Del programa també destaca la trobada de gegants i el correfoc, que es desenvoluparan el 15 de setembre.