La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Patrimoni cinematogràfic

El CIMIR incorpora els films amateurs del Fons Capdevila Torrell

28/08/2012 | Per Natàlia Borbonès

Fotograma d'una de les pel·lícules del fons Capdevila Torrell.

Fotograma d'una de les pel·lícules del fons Capdevila Torrell.

El Centre de la Imatge Mas Iglésies de Reus (CIMIR) ha incorporat el fons Josep Capdevila Torrell, una col·lecció de setanta bobines de pel·lícules de 9,5 mm que contenen imatges relatives a Reus, Salou, Barcelona i l'Hospitalet de l'Infant filmades entre els anys 1920 i 1950. Són imatges com les primeres en moviment que s'han trobat fins ara de Salou (1927), filmacions de la festa major de Misericòrdia (1929) i filmacions del dia que va dedicar a Reus l'Exposició Universal de Barcelona de 1929.

La família de Josep Capdevila Torrell va decidir fa uns mesos dipositar al CIMIR el seu tresor cinematogràfic, un conjunt de setanta bobines de Pathé Baby. Les pel·lícules es van portar a la Filmoteca de Catalunya per ser visionades amb cura per conèixer-ne el contingut i restaurar-les per ser telecinades. El resultat va ser sorprenent. Tot el fons es va reunir en 64 títols, una part dels quals eren els films domèstics realitzats per Capdevila, com les imatges més antigues filmades de Salou, que són de l'any 1927 abans de la construcció de la USSA; els actes de la celebració del 25è aniversari de la coronació de la Mare de Déu de Misericòrdia de 1929; la pesca de la tonyina amb el sistema de l'almadrava prop de l'Hospitalet de l'Infant dels anys 30; o la visita a l'Exposició Universal de Barcelona de 1929, que va dedicar un dia a Reus. En aquestes imatges es poden veure els gegants de la ciutat actuant a la plaça del Poble Espanyol. També hi ha dues pel·lícules en color dels anys 50, que el CIMIR qualifica de "gran troballa", ja que són molt escasses a Catalunya les pel·lícules de 9,5 mm en color.

Josep Capdevila Torrell va néixer a Reus l'any 1886 i va fer els estudis de Medicina a la Universitat de Barcelona. Va exercir de metge a Cambrils, Vinyols, Montbrió, l'Hospitalet de l'Infant i l'Ametlla de Mar, on també feia de farmacèutic i jutge de pau. El 1918 es va especialitzar en dermatologia i va obrir consulta a Barcelona i a Reus. La Guerra Civil espanyola la va viure amagat pel seu passat carlí. Després de la guerra va tornar a exercir de metge dermatòleg fins a la seva jubilació. Va morir a Reus l'any 1959. La seva afició al cinema va començar l'any 1927, en què el seu cunyat li va portar de París una càmera Pathé Baby amb la qual va fer les primeres filmacions de la seva família. Va ser un dels primers reusencs a tenir càmera de cinema domèstic. Capdevila Torrell va estar filmant en 9,5 mm fins al 1951, any en què va prendre el relleu el seu fill Josep M. Capdevila Gaya. 

Les quatre hores de filmacions del fons Capdevila Torrell ja estan preservades per al futur a la Filmoteca de Catalunya i a disposició del públic al CIMIR, on es conserven en format videogràfic.

Vídeo:

 

Vídeo amb imatges del fons Capdevila que ha fet cap al CIMIR de Reus.