La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Any Fortuny

Preparen un viatge a Roma per homenatjar Marià Fortuny

El viatge es coordina des del comissariat de l'Any Fortuny i està pensat per a 50 persones

17/08/2012 | Per NW Revista de Reus

Tomba de Marià Fortuny al Cimitero Monumentale del Verano de Roma. (Font: findagrave.com)

Tomba de Marià Fortuny al Cimitero Monumentale del Verano de Roma. (Font: findagrave.com)

L’Ajuntament de Reus ha confirmat que afegeix un viatge cultural a Roma amb capacitat per a 50 persones, al llistat dels actes oficials per commemorar l’Any Fortuny, amb motiu del 175è aniversari del naixement del pintor, fill il·lustre de la ciutat.

El viatge es farà entre els dies 17 i 24 de novembre i, malgrat que l’Ajuntament ha fet públic un telèfon de contacte per als interessats, als qui truquen els remeten al mes de setembre, perquè la persona encarregada de la coordinació del viatge està de vacances. No se saben ni els criteris de la tria de les persones que faran el viatge en cas que se superi la xifra de les 50 inscripcions, ni el preu del viatge.

Els participants en el viatge estaran acompanyats pel doctor en Història de l’art Carlos González, especialista en l’obra de Fortuny. En una nota oficial de l’Ajuntament, el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, diu que considera el viatge “com una experiència molt interessant i diferent, que acostarà l’obra de l’artista reusenc als visitants i que permetrà conèixer amb més detall la personalitat de Fortuny”.  En el mateix document, també hi diu la seva l’alcalde, Carles Pellicer: “el viatge permetrà als assistents conèixer de molt a prop la figura de Marià Fortuny en un país on va ser plenament reconegut pel seu art”. Finalment, el comissari de l’Any Fortuny,  Carles Tubella, explica que el viatge està coordinat des del Comissariat i la Secretaria Tècnica, “i el veiem com una oportunitat per mostrar l’interès que Fortuny va despertar més enllà de les nostres fronteres”.

Coneguda la notícia aquest matí, s’han vist ja les primeres crítiques a les xarxes socials, fins al punt que des del compte oficial de l’Ajuntament de Reus a Twitter s’ha volgut deixar clar que “la inscripció a l’activitat és lliure i el finançament del viatge va a càrrec de cada participant”.

Els participants sortiran en vaixell des del Port de Barcelona i visitaran diversos indrets relacionats amb Fortuny, entre els quals, la tomba, que es troba al Cimitero Monumentale del Verano, un cementiri públic de gran valor artístic i on hi ha enterrats grans personatges de la cultura italiana. En aquest indret, s’ha previst fer un homenatge a l’artista. L’agenda del viatge inclou una recepció a l’Ambaixada Espanyola a Roma. La ruta continuarà cap a Nàpols i Capri, que també tenen relació amb el pintor.

La Vicaria, de Marià Fortuny, que es troba al MNAC

D'altra banda, encara no se sap res de les gestions que el mes de maig passat va anunciar l'alcalde, Carles Pellicer, amb l'objectiu que el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) cedeixi a la ciutat alguns dels quadres de Fortuny que té dipositats per poder ser exposats a Reus. L'anunci el va fer l'alcalde en presentar els actes de l'Any Fortuny. Al MNAC, entre d'altres, hi ha La Vicaria, considerat el quadre més important del pintor (vegeu imatge adjunta), i que ja va ser vist a Reus el 1974, en commemorar-se el centenari de la mort del pintor. L'exposició que es va organitzar va tenir un gran èxit popular.

 Notícies relacionades
CULTURA | Any Fortuny
Carles Tubella: "Reus no ha donat la importància que es mereix a Marià Fortuny"

02/05/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

La ciutat de Reus commemorarà entre juny de 2012 i juny de 2013 els 175 anys del naixement del pintor Marià Fortuny Marsal (Reus, 11 de juny de 1838 - Roma, 21 de novembre de 1874). L'Ajuntament de Reus ha encarregat una proposta d'activitats a través d'un comitè organitzador que aplega una trentena de representants d'entitats i institucions locals i que és coordinat per l'estudiós de Fortuny Carles Tubella Llurba. El programa de l'Any Internacional Fortuny es presenta a la societat civil de la ciutat per tal que hi faci aportacions i es pugui anar enriquint durant els pròxims mesos, de manera que sigui tota la ciutat la que es pugui implicar en la commemoració.