La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Anàlisi científica

L'estudi de la mòmia del General Prim permetrà fer una nova teoria sobre la seva mort

L'Ajuntament de Reus ha propiciat que en aquest equip que farà la investigació també s'hi integrin professionals de l'Hospital Sant Joan i de la Universitat Rovira i Virgili.

02/07/2012 | Per NW Revista de Reus

Carles Pellicer i Adolfo Sánchez Buron, en el moment de signat el conveni de col.laboració per analitzar la mòmia de Prim.

Carles Pellicer i Adolfo Sánchez Buron, en el moment de signat el conveni de col.laboració per analitzar la mòmia de Prim.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el vicerector d’Investigació de la Universitat Camilo José Cela, Adolfo Sánchez Buron, han signat avui el conveni de col·laboració per a la investigació científica i posterior restauració de les despulles momificades del general Prim. L’acord se centra especialment en l’anàlisi, el reconeixement, l’estudi biològic i medicoforense del cos del general per disposar de la màxima informació possible sobre les ferides que va rebre i la causa de la mort després de ser tirotejat a Madrid. Fruit d’aquest acord, les restes momificades seran examinades per la Comissió Prim, integrada per metges biòlegs, juristes i criminòlegs. Està previst realitzar-hi proves radiològiques, escàner o TAC. L’equip que farà l’estudi científic està liderat per Francisco Pérez Abellán, director del Departament de Criminologia de la Universitat Camilo José Cela de Madrid; i compta amb professionals de prestigi de les universitats de Granada, de València, de la Complutense de Madrid. L’Ajuntament de Reus ha propiciat que en aquest equip també s’hi integrin professionals de l’Hospital Sant Joan i de la Universitat Rovira i Virgili.

L’equip de científics s’encarregaran de la reconstrucció i restauració de la mòmia del general, una vegada hagin acabat els treballs d’investigació.L’anàlisi de les restes de Prim es proposa obtenir una nova visió a l’entorn de la mort del general a partir de noves tècniques criminològiques i a partir d’un enfoc multidisciplinar: mèdic, mèdicoforense, antropològic, criminalístic, psicològic, psicològicocriminal, i investigació criminal. Els treballs es faran a les instal·lacions de l’Hospital Sant Joan.

L’equip de científics i els representants de l’Ajuntament de Reus ja van mantenir una reunió de treball prèvia el passat 20 de juny. Segons les primeres observacions de la mòmia, els científics van certificar que la conservació de les restes del general Prim presentaven un estat millor del que es preveia inicialment. La comissió també es va dirigir a l’hospital acompanyats dels directius del centre, on van visitar les instal·lacions, i van poder conèixer les diferents sales i maquinària que utilitzaran durant l’estudi forense.

Paral·lelament a la conservació del cos, l’Ajuntament avança en la restauració del mausoleu del general Prim del cementiri. La Diputació de Tarragona ha mostrat el seu compromís de finançar les obres. El suport de la Diputació suposa un gran impuls i permet desbloquejar el projecte. Els treballs es realitzaran a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és que tant la conservació de la mòmia com la restauració del mausoleu estiguin enllestits el 2014, a punt per a la commemoració de l’Any Prim.