La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó | des del morter

Anarquia, és festa major

23/06/2012 | Per Natàlia Borbonès | comentaris 3 comentaris

Els nanos assagen amb aquests espectrals caps blancs.

Els nanos assagen amb aquests espectrals caps blancs.

Als del morter ens agrada molt l'assaig del seguici festiu de Reus, que es fa a La Palma des de fa uns anys i és obert al públic. I ens agrada perquè és el primer contacte que tenim amb les bèsties i les danses (per Corpus encara estem hivernant dins del mascle) i perquè és com un festival de fi de curs escolar, amb tantes criatures, progenitors, tiets i avis, i tants crits de tinc gana, pipí i set, i seu i no molestis aquesta senyora. Encisador. A més, no hi va cap autoritat política, que sempre és d'agrair amb un alcalde com el que tenim, tan omniscient i tan omnipresent, i un regidor de Cultura que sempre fa cara de jo-passava-per-aquí-i-ara-em-diuen-que-he-de-llegir-un-discurset-ves-quina-llauna.

Total, la Banda de la Festa Major, la que aquest Sant Pere tocarà en l'actuació de lluïment del seguici del dia 29 després que l'Ajuntament hagi decidit prescindir de les colles de músics, aquesta banda, doncs, que toca molt bé, per cert, va donar divendres la benvinguda al públic que va assistir a l'assaig amb els acords de Festa major de La Trinca i tot seguit van anar passant per l'era de La Palma els elements del seguici. Va començar la Víbria i van continuar les altres bèsties (les del foc es van abstenir de treure fum pels queixals i els narius) fins arribar als nanos, que van impactar amb els espectrals caps de cartró blanc que fan servir en els assajos. Dels gegants, només hi eren presents els Negres, que portaven els joves de la colla gegantera. No se li va veure el pèl al Carrasclet. De fet, ara que hi pensem, tampoc als Xiquets de Reus. En fi. Un cop més ens van agradar molt els balls de Pastorets i Valencians, que van desplegar tota la seva força numèrica i energètica a l'era, i no vam entendre perquè el ball de Galeres va actuar sense les galeres quan el de Cavallets no va tenir cap problema per ballar amb els cavallets. Ai ai. I tampoc no vam veure la gràcia als trabucaires, tot i que ho intentem, de debò, any rere any ens esforcem i ens concentrem perquè ens entusiasmin, perquè són del nostre ram, el dels trons, però la veritat és que aquests xicots no tenen gaire garbo quan ballen. Vam admirar, com sempre, l'actuació del ball de les Gitanes, grans i petites, que celebren els seus trenta anys. I ens va doldre que a partir de les Galeres, el públic es comencés a desmarxar, amb la canalla fent figueretes i jugant a la cluca i mares que xerraven tranquil·lament de les seves coses al mig de la pista. Així, per exemple, gairebé ningú no va seguir l'actuació dels bastoners de l'Orfeó Reusenc, que enguany fan 50 anys i que van ballar una molta bona i treballada coreografia. Sort que l'Àliga va posar una mica d'ordre en aquell caos festiu: només aparèixer a l'era, majestuosa i seriosa, tothom va tornar a seure i a fer cara de bon xiquet. I es va acabar l'acte amb la mica d'ordre amb què havia començat dues hores abans.

I hi vam veure un Marc Navarro molt tranquil i gaudint de l'acte quasi més com a espectador que com a controlador. Això és el que passa quan t'arrenquen els galons i tornes a ser soldat ras: que et pots relaxar una miqueta més i a mi Prim, tu. I si a més l'única autoritat que hi a l'acte és l'ambulància de la Creu Roja, millor que millor. "Anarquia, és festa major...". Ai, perdó, volíem dir: "Alegria, és festa major...". Un acte guapo guapo. I que duri sempre així.

3 comentaris invertir ordre dels comentaris
1

diables emprenyat

25 juny 2012 a les 11:40h

sembla ser que ningú es va enterar que els diables no van tirar?¿ no us pregunteu que va passar?¿

2

un banyeta

25 juny 2012 a les 11:46h

us heu descuidat de comentar que diables estavem alli, per? per dignitat ens varem veure obligats a marxar de l'acte sense poder fer el nostre "ball".

3

De galeres

25 juny 2012 a les 13:36h

Pel que fa al fet de que el Ball de Galeres no portin les Galeres i els Cavallets si que els portin és molt senzill. El Cavallets els tenen guardats al mateix edifici de la Palma, i no costa gens treure'ls allà mateix per assajar. Algunes vegades he assistit als seus assajos i assajen amb els Cavallets a coll. Pel que fa a les Galeres, normalment mai assajem amb elles a sobre, quan assajem al nostre local, les hauríem de portar totes fins a la Palma i tornar-les a baixar a l'acabar; i abans de tot això, hauríem de montar-les totes. Peró bé, tots això són alguns del motius perquè el Ball de Galeres no ve amb les Galeres. Però parem-nos a pensar una cosa:L'acte és l'assaig del Seguici Festiu, i cada element assaja el dia 22 a la Palma, com assaja sempre al seu local. Nosaltres vam fer l'assaig que sempre fem, i en això consisteix l'acte crec jo. En trobar-nos tots els elements i un per un fer l'assaig que dia rere dia preparem perquè entre tots poguem fer dels dies 28 i 29 uns dels dies més esperats tan per als balladors com per a tota la gent que ens ve a veure. Esperem que aquest acte continui sempre en els nostres calendaris i que passeu Molt Bona Festa Major!

Deixa el teu comentari

Nom

E-mail

Comentari