La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Capital cultural

Un espectacle del nou director del Trapezi inaugurarà la Capital de la Cultura Catalana

L'espectacle és de Leandro Mendoza, que pròximament serà presentat com a nou director del Trapezi

11/01/2017 | Per NW Revista de Reus

Escena de l'espectacle Pals, que inaugurarà la capitalitat cultural de Reus.

Escena de l'espectacle Pals, que inaugurarà la capitalitat cultural de Reus.

La capitalitat de Reus com a Capital de la Cultura Catalana 2017 s’inaugurarà dissabte 28 de gener amb un espectacle de circ que no ha estat creat especialment per a l’ocasió, sinó que data del 2015. Així, la companyia Cíclicus, creada a finals de l’any 2008 per Tanja Haupt i Leandro Mendoza, adaptarà a la plaça del Mercadal un dels seus darrers muntatges, Pals.

Pals és un espectacle de circ contemporani, coproduït pel Grec 2015 Festival de Barcelona, Buenos Aires Pol Circ i el Ministerio de Cultura de la Ciudad de Buenos Aires, que compta amb set artistes a escena, una cantant i un músic en directe. El muntatge, dirigit per Leandro Mendoza, neix de la investigació tècnica d’una família d’aparells de fusta de creació pròpia i l’escriptura d’una dramatúrgia teatral, que és l’inici d’un profund viatge emocional. En concret, l’espectacle arranca a partir de la mort d’un dels membres d’un col·lectiu d’artistes de circ itinerants. Per tal d’assumir l’absència i viure col·lectivament el dol, els integrants del grup retran un gran homenatge a l’artista i al seu procés de transformació en unes cendres que simbolitzen la seva metamorfosi. En aquest homenatge ritual entraran en joc tot tipus d’invents que suggereixen un diàleg continuat amb el concepte de canvi, de transformació. Tot de materials naturals, convertits en peces d’una geometria harmònica, els serviran per construir un carrusel des d’on contemplar el capvespre. El llenguatge del circ serveix a aquests artistes per retre un homenatge a la mort que és, alhora, una celebració del cicle de la vida.

Leonardo Mendoza serà presentat pròximament com a nou director del Trapezi en substitució de Jordi Gaspart, després de guanyar el concurs que l’IMAC va obrir l’estiu passat per cobrir la plaça. Mendoza és director, artista, tècnic i constructor de circ. La seva formació va començar a Buenos Aires i el 1998 es va traslladar a Catalunya, on va  començar a treballar en el circuit d’espectacles al carrer, alhora que es va incorporar a l’equip docent de l’Escola Rogelio Rivel de Barcelona. Dirigirà l’edició d’enguany del Trapezi i la del 2018.

A partir de la representació de Pals s’anirà desenvolupant el programa de la Capital de la Cultura Catalana –que, en el moment d’escriure aquestes línies, encara s’ha de presentar–, estructurat en els eixos següents: història i patrimoni; tradició i festes populars; llengua, literatura i pensament, arts i creació (arts escèniques i arts plàstiques i visuals); i coneixement, creativitat i innovació. Com ja s’ha esmentat abans, tot i que Reus és la Capital de la Cultura Catalana 2017 des de l’1 de gener, la programació no s’havia presentat abans d’acabar el 2016. Però alguna cosa més ha transcendit de la programació, com el projecte compartit entre el Centre de Lectura i el Museu de Reus de muntar una exposició sobre la cultura que ha generat l’ateneu del carrer Major en el decurs de la història i la seva projecció nacional, així com un catàleg que reculli tota la història cultural i social de l’entitat.

 

Canvis en la coordinació

Potser un dels factors del retard en la presentació de la programació sigui la dimissió, a finals de desembre, de Jordi Manent com a coordinador de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, un càrrec que ha passat a assumir la delegada de serveis de Cultura, Montserrat Grau, encara que com a “comissària” i no com a “coordinadora”. Segons l’Ajuntament, Manent ha deixat el càrrec per “motius personals” una vegada completades les tasques prèvies de coordinació i fixades les bases de l’esdeveniment. Grau ja formava part de l’equip organitzador de la Capital. El filòleg Jordi Manent i Tomàs (Barcelona, 1977) va assumir l’1 de juny la coordinació de l’esdeveniment després de superar un procés obert al maig per cobrir aquesta plaça.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va recollir el 17 de desembre de mans de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el relleu de la capitalitat cultural en un acte que va tenir lloc al teatre l’Atlàntida de Vic. La capital d’Osona es va acomiadar com a Capital de la Cultura Catalana 2016 amb l’estrena a Catalunya de l’espectacle Verdaguer, ombres i maduixes.