La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Festivals

Els millors curtmetratges europeus al FEC

Els curts de producció catalana centren bona part de l'atenció del festival

20/02/2015 | Per NW Revista de Reus

Fotograma d'un dels curts que es projectaran, "Con la boca cerrada". (Foto: cedida)

Fotograma d'un dels curts que es projectaran, "Con la boca cerrada". (Foto: cedida)

Quaranta-vuit dels millors curtmetratges produïts a Europa l’any passat, i que s’han seleccionat d’entre els més de 2.000 que s’hi van inscriure inicialment, es projectaran en el XVII FEC (Festival Europeu de Curtmetratges), de l’11 al 14 de març. El certamen reusenc, que està dedicat a curtmetratges de ficció europeus i és l’únic d’aquestes característiques a Catalunya, dedica des de l’any passat una atenció especial als films catalans.

El FEC Festival va néixer el 1998 a Cambrils com a mostra de curtmetratges produïts a l’Estat espanyol. El 2002 el certamen va créixer i es va convertir en festival europeu, tot compartint dues seus: Cambrils i Reus. Des del 2013, només s’organitza a Reus. En la secció oficial participaran enguany 24 films, procedents de França, Holanda, Noruega, Suïssa, Polònia, Islàndia, Alemanya, Lituània , Turquia, Romania, Hongria i Espanya. Alguns d’aquests films ja s’han exhibit en altres festivals europeus, com és el cas de l’únic curt català inclòs en la secció, Interior. Família, dirigit pels manresans Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras i interpretat per Francesc Orella, Rosa Cadafalch i Adrià Díaz. La pel·lícula ha concursat, del 30 de gener al 7 de febrer, en el certamen de referència mundial del sector, el Festival de Curtmetratges de Clermont-Ferrand. També s’ha projectat en altres prestigiosos certàmens, com el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges i el Short Film Corner del Festival de Canes.

 

Produció catalana

Precisament la producció catalana centra la major part de l’altra secció del festival, Panorama, en la qual es projecten curtmetratges fora de competició però que formen part del catàleg del FEC i opten al Premi del Públic. Panorama-CAT oferirà, doncs, la possibilitat de visionar deu pel·lícules de producció catalana, entre les quals sobresurt El corredor, del tarragoní José Luis Montesinos, que acaba de guanyar el Premi Gaudí al millor curtmetratge. També ha rebut premis a la Semana Internacional de Cine de Valladolid (SEMINCI) i ha format part de la programació de Clermont-Ferrand. Els altres curts de producció catalana –molts d’ells s’han rodat en anglès– que es podran veure al FEC són 0,60 mg, de Gerard Martí; Caradecaballo, de Marc Martínez, un curt a cavall entre l’horror i la comèdia que va costar només 20 euros i que protagonitzen el mateix director i la seva àvia; Con la boca cerrada, d’Anna Farré, projecte de final de carrera de la directora, estudiant de l’ESCAC; Ejecución hipotecaria, de Josep Maria Gifreu, Xavi Saucedo i Laia R. San Juan, que s’estrenarà precisament a Reus; La carrera, de Christopher Cartagena, un curt de terror protagonitzat per Pep Munné; Line up, el film d’Àlex Julià amb què l’última edició del Festival Primavera Sound va donar a conèixer la seva programació musical; Pulsión sangrienta, de Gerard Tusquellas, una proposta que parla sobre una família feliç d’assassins en sèrie que es va projectar a l’últim Festival de Sitges; Tuck me in, d’Ignacio F. Rodó, un curt de terror de només un minut de durada que va guanyar l’última edició del Festival Internacional Filminute, i Wut, de Sergi Martí, l’original història d’un gos rottweiler entrenat per satisfer el seu amo, un soldat nazi destinat a la França ocupada durant la segona Guerra Mundial.

Però el FEC Festival és un espai on no només es poden veure els millors curtmetratges europeus de cada any, sinó també un lloc de trobada entre directors, públic i estudiants de cinema. Precisament, un dels al·licients més importants del certamen és que la majoria de directors europeus acudeixen al FEC a presentar les produccions que tenen a concurs. El festival també organitza un seguit d’activitats paral·leles, com ara seminaris, exposicions, tallers i projeccions especials, així com el concurs de microfilms, que està adreçat a totes aquelles persones que vulguin realitzar un curtmetratge d’un minut de durada en un cap de setmana i a partir d’un motiu que proporciona la mateixa organització del festival. Els teatres Bartrina i Bravium són els epicentres del festival.