La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | REUS PERD UN DELS SEUS ARTISTES MÉS DESTACATS

Mor l'escultor reusenc Ramon Ferran

És el creador de diversos gegants de Reus i d'escultures que es poden veure en diferents places

02/01/2015 | Per NW Revista de Reus

Ferran també té una extensa producció en gravats i medalles commemoratives. Foto: Web del Centre de Lectura

Ferran també té una extensa producció en gravats i medalles commemoratives. Foto: Web del Centre de Lectura

L’escultor reusenc Ramon Ferran ha mort a l’edat de 87 anys. D’aquesta manera, la ciutat perd un dels seus artistes més destacats del segle XX. Ferran va ser el creador de la parella dels gegants Japonesos i també l’autor de la parella de gegants Negres que es van incorporar al seguici festiu l’any 1989. A més, va realitzar les rèpliques dels gegants bicentenaris, és a dir, dels Vitxets, els Moros i els Indis.

Ramon Ferran va començar a treballar l’escultura al taller de Pau Figueras i a l’escola d’art del Centre de Lectura, on va tenir com a mestre, entre d’altres, a Modest Gené. Als 20 anys ja exposava les seves obres i va ingressar becat a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona, on es va llicenciar en escultura i gravat. Diverses de les seves escultures es poden veure en diverses places de Reus com ara el monument dedicat a la Sardana, a l’avinguda dels Països Catalans; el monument de la dona treballadora o la plaça dels Llapis. Ferran, però, també deixa una extensa activitat en l’àmbit del gravat i de la medallística. Per exemple, va ser el creador de la medalla commemorativa de l’Any Prim. L’artista reusenc sempre es va posar al davant de diverses iniciatives en favor de la cultura. Així, va lluitar perquè es posés en marxa l’Escola Taller d’Art de Reus, de la Diputació de Tarragona, de la qual en va ser director a finals dels anys setanta, i també va ser regidor de Cultura  de l’Ajuntament de Reus pel PSUC (1979-1983).

El funeral tindrà lloc demà a les 12 del migdia a la prioral de Sant Pere. Entre les primeres mostres de condol, el grup municipal del PSC ha fet saber que demanarà que s’inicïi el procés perquè el ple municipal atorgui a Ramon Ferran la distinció de fill il·lustre de Reus.