La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Projectes

L'Ajuntament negocia perquè Reus sigui una de les seus de l'Institut del Teatre

Es posaria provisionalment on hi ha el Giny per traslladar-se el 2016 al Vapor Vell

29/12/2014 | Per NW Revista de Reus

L'alcalde, durant l'esmorzar amb periodistes. Al davant, el regidor de Cultura, Joaquim Sorio.

L'alcalde, durant l'esmorzar amb periodistes. Al davant, el regidor de Cultura, Joaquim Sorio.

Reus podria acollir la seu territorial de l'Institut del Teatre, la institució més prestigiosa del país en l'ensenyament de les arts escèniques, especialment el teatre. Així ho ha anunciat aquest dilluns l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, durant un esmorzar amb periodistes. Pellicer ha explicat que el dia 8 hi ha prevista una nova reunió amb la Diputació de Barcelona (institució titular de l'Institut) per anar tencant detalls d'un acord amb el que fa temps que l'Ajuntament està treballant.

L'Institut del Teatre ja té seus territorials a Terrassa i a Vic. La de Reus seria la primera seu fora de l'àmbit natural de la demarcació de Barcelona, cosa que fa que en l'acord hi intervingui també la Diputació de Tarragona. Tot i que molts detalls encara es desconeixen, l'Institut impartiria a Reus els Cicles Formatius de Grau Superior relacionats amb el teatre i el circ. Serien, per tant, cursos reglats, impartits per professorat que ja és a l'Institut del Teatre. L'Ajuntament hi aportaria l'espai on fer l'activitat i la gestió de la seu territorial, que tindria per àmbit el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Tant l'alcalde com el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, s'han mostrat convençuts de que l'acord acabarà arribant, fins al punt que ja preveuen que el curs que ve es podran fer a Reus les proves d'accés a l'Institut (a finals de juny o principis de juliol), i que pugui es pugui iniciar el curs a la ciutat. Provisionalment, l'espai que l'Ajuntament destinaria a acollir l'Institut del Teatre serà allà on ara hi ha el Giny (l'escola de Circ), al barri Montserrat, per traslladar-se després (al 2016, segons han afirmat), al complex del Vapor Vell, que l'Ajuntament vol convertir en un espai d'activitat cultural. El curs que ve podrien començar trenta alumnes i un cop desplegat tot el projecte, en un termini de quatre anys 90 alumnes podrien estudiar a la seu reusenca de l'Institut.

L'Insititut del Teatre té un ampli catàleg d'estudis que van des de graus universitaris, post-graus i másters, fins a cicles formatius. En el cas de Reus, la seu territorial acolliria ensenyaments de cicles formatius en l'àmbit del teatre i del circ. S'hi preveuen, doncs, ensenyaments en els diferents oficis tècnics relacionats amb les arts escèniques, més enllà que es puguin impartir altres tipus de formació. Ara mateix, a Terrassa s'hi imparteixen ensenyaments superiors de l'especialitat d'intepretació, incloent les opcions del teatre de gest i del teatre de titelles i objectes. A Vic s'hi van cursos de formació específica sobre arts escèniques.

Ja fa temps que l'Ajuntament busca una fórmula per dotar a la ciutat d'alguna estructura d'ensenyament de les arts escèniques. Es va intentar portar a la ciutat un batxillerat especialitzat a l'Institut Gabriel Ferrater, però no va tenir la demanda necessària. Posteriorment, es va engegar el projecte del Giny, on es fan cursos no reglats de diverses especialitzats de Circ des de fa alguns mesos. L'opció de l'Institut del Teatre seria la culminació d'aquest projecte.