La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Ciutadans

Mor l'agitador cultural i president del Bravium, Jaume Amenós

El Pregó de Sant Pere va ser la seva última aportació a la vida cultural de la ciutat

05/12/2014 | Per NW Revista de Reus

Jaume Amenós, a la porta del Bravium. (Foto: Arxiu-Xavi Jurio)

Jaume Amenós, a la porta del Bravium. (Foto: Arxiu-Xavi Jurio)

El president del Bravium Teatre, Jaume Amenós, ha mort aquest dijous, víctima del càncer contra el qual ha lluitat durant els dos últims anys. Nascut a Reus el 5 de gener de 1943 —el dia de la cavalcada de reis, com li agradava ressaltar—, es va implicar de molt jove en el teatre amateur, tot començant com actor de repartiment fins arribar a protagonitzar Terra Baixa en el personatge de Manelic. Però per si alguna cosa va ser conegut a la seva ciutat va ser per la seva faceta d’agitador cultural i lúdic. Va començar fent la innocentada al Bravium que va perdurar deu anys (1974- 1984). A això li va seguir la recuperació del carnaval de Reus, del qual es va ocupar des de 1978 fins al 1984. En l’àmbit teatral, encara se’l recorda pel Don Cuan Tanorio, que es va representar al Bravium durant 26 anys.

Actualment era el president del Bravium, càrrec al qual va arribar l’any 1990, des d’on va emprendre un camí d’obertura de l’entitat a la ciutat. Així, al teatre de l’antiga Acció Catòlica van trobar aixopluc multitud d’iniciatives culturals. Pel que fa a les festes majors de Reus, s’hi va implicar àmpliament, ja que seves eren iniciatives com els escacs humans, les varietés de Sant Perico o el Mercat del Mercadal. El 2005 va encarregar-se de representar la primera pedra del canal de Reus a Salou i el novembre de fa dos anys va rememorar l’estrena del Teatre Fortuny en el seu 130 aniversari. Va guanyar el Tro de Festa 2013 per la seva implicació desinteressada en diferents actes lúdics de Festa Major de Sant Pere, la seva participació a la comissió de protocol i la seva col·laboració al consell general de l’IMAC, tasques que va desenvolupar en benefici de la cultura a la ciutat i a la festa. Enguany, va ser el pregoner de Sant Pere.

Notícies relacionades
SOCIETAT | Perfil
Un corredor de fons

05/12/2014 | Per Enric Tricaz | comentaris comenta

El radiofonista i company de Jaume Amenós en moltes de les seves iniciatives, Enric Tricaz, signava el mes de juny passat el perfil que publicava la Revista NW. Designat Pregoner de la Festa Major de Sant Pere, la revista va voler sumar-se a l'homenatge i reconeixement a la figura de Jaume Amenós pel que suposa el ser designat Pregoner. Aquí teniu el que va escriure Enric Tricaz.

CULTURA | Entitats
Obrim les portes al Bravium

05/12/2014 | Per David Fernández | comentaris comenta

"Quan era jove hi volia fer moltes coses i no em deixaven. Tenia clar que si un dia tenia un càrrec, el Bravium seria un espai obert a tothom", explica Jaume Amenós, el president de Bravium Teatre. L'acte dels 130 anys del Teatre Fortuny li ha tret el son durant les darreres setmanes, tot i que no ha estat l'única cosa que ha passat a l'entitat. Actualment no tenen companyia pròpia però l'activitat al teatre no s'atura cap dia de la setmana. Actors, músics, mags i també cineastes s'han sabut aprofitar d'un espai que, encara que no ha gaudit mai d'un reconeixement massiu, s'ha convertit en un punt de trobada per a artistes inquiets.