La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Festa Major

El Pregó i la primera Tronada condueixen la ciutat a la seva Festa Major

Amenós crida al jovent des del balcó de l'Ajuntament i els demana que "gaudiu de la Festa Major a tot drap"

24/06/2014 | Per NW Revista de Reus

Jaume Amenós, mentre pronunciava el Pregó de la Festa Major

Jaume Amenós, mentre pronunciava el Pregó de la Festa Major

Entre il·lusionat i una mica nerviós, l'actor, director i ànima del Bravium, Jaume Amenós, ha anat desgranant un pregó ple de les referències habituals que permeten parlar de "reusenquisme": Els fills il·lustres, la història del Canal de Salou, el Carrilet, les entitats, el Centre de Lectura, l'haver estat segona ciutat de Catalunya, el comerç... A partir d'aquí, ha repassat els seus records d'infantesa relacionats amb la Festa Major: els gegants, el Coso Blanco, les revetlles del Reus Deportiu i del Ploms, i, és clar, la Tronada. Amenós ha tingut una referència especial al campanar, que considera l'artífex "de la força que hem tingut i seguim tenint tots els reusencs". 

La part final del pregó ha tingut un to reflexiu sobre la situació actual de la ciutat i de les entitats que enriqueixen la seva vida associativa. Amenós ha dit que "Reus continua tenint la mateixa forá de sempre, però també és cert que no ens podem adormir i que les entitats han d'obrir-se d'una vegada a la ciutadania i tots hem d'actuar en positiu. De vegades -ha continuat dient el pregoner- la política porta a fer manifestacions no massa ajustades a la crua realitat que ens ha tocat viure últimament". Amenós ha tancat aquesta part de la intervenció dirigint-se a les autoritats: "la creixent inquietud cultural de la nostra joventut per crear, per fer-se escoltar, per donar a conèixer noves activitats, necesseita de molts més espais on poder-les realitzar. Aquests espais hi són. Reus els té. Només cal posar-hi la millor voluntat possible, pensant que ells són i seran els futurs reusencs que seguiran donant llustre i honor a la nostra ciutat. Us demano de tot cor que ho tingueu en compte".

I al final del pregó, Jaume Amenós s'ha tret de la butxaca una trompeta de les típiques dels pregoners de tota la vida, l'ha bufada i ha cridat als ciutadans a participar de la Festa Major. El mateix ha fet al balcó de l'Ajuntament, quan ha demanat al jovent que gaudeixi de la Festa Major "a tot drap".

Després del pregó, S'ha anunciat i s'ha lliurat el Tro de Festa, el guardó que s'atorga cada any a persones que destaquin per la seva feina en favor de la Festa Major. En aquesta ocasió, el guardó a fer cap a mans de l'escultor Manuel Llauradó, autor de diversos dels elements del bestiariu festiu de la ciutat, el primer dels quals que va fer va ser el Gegant Carrasclet.

L'acte del Saló de Plens ha precedit l'esclat de la Primera Tronada i el posterior cercavila del Masclet. Els carrers i places del centre de Reus han començat a viure l'ambient de Festa Major.