La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Promoció

La Cambra de Comerç diu que se sent amenaçada pel PP de Reus

Una carta del PP a la Cambra destapa les profundes diferències entre l'ens i l'àrea de promoció econèmica de l'Ajuntament

17/06/2014 | Per NW Revista de Reus

Alícia Alegret i Isaac Sanromà presentant el certamen "Tot Nuvis" a la Fira de Reus.

Alícia Alegret i Isaac Sanromà presentant el certamen "Tot Nuvis" a la Fira de Reus.

Una carta del PP dirigida a la Cambra de Comerç de Reus ha destapat la capsa dels trons. Es tracta d'una missiva signada pel president local del PP, Sebastià Domènech, i la presidenta del grup municipal i primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Alícia Alegret, en la que els populars es queixen de "l'enfoc independentista" que van tenir la gala de lliurament dels premis a la internacionalització que la Cambra va celebrar dies enrere i que va servir per reconèixer la feina que fan una trentena d'empreses de la ciutat. En aquell acte, van intervenir-hi el popular economista Xavier Sala i Martin i va comptar amb la presència insititucional del Comissari de la Commemoració del Tricentenari de la Generalitat, Miquel Calçada. Una de les frases de la carta, deia: "En cas que la Cambra de Comerç continuï actuant com un instrument al servei de l’independentisme de Catalunya, hem de comunicar-li, sentint-ho molt, que el Partit Popular no podrà continuar donant suport a l’activitat de la Cambra de Comerç com hem fet sempre fins ara".

El contingut de la missiva ha estat considerat per la Cambra com una "amenaça explícita" que considera "gravíssima" perquè ve del partit que té responsabilitats de govern en un àrea "tan sensible com la de promoció de Ciutat". Tot i que el PP ha volgut aclarir que la carta "en cap cas va ser enviada com a regidors membres de l'equip de govern de Reus, sinó com a partit polític", la Cambra considera "indestriable la seva responsabilitat política al partit i al grup municipal [d'Alícia Alegret] de la seva condició de primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament". La clau de la polèmica és que la Cambra ianterpreta que la carta l'amenaça de no rebre cap subvenció per les seves activitats si persisteix en la seva actual actitud en relació al procés sobiranista de Catalunya. El PP afirma, però, que "en cap cas s'ha amenaçat mai a la Cambra de retirar cap subvenció econòmica de les que percep l'Ajuntament de Reus, en concepte de les activitats que organitza i que tenen un impacte positiu i un retorn econòmic i social per a la ciutat".

En un comunicat, la Cambra retreu a Alegret la "constant desconsideració que l'àrea d'Alícia Alegret ha demostrat sistemàticament" encers la Cambra, explica que l'assignació de l'Ajuntament a les activitats de promoció s'ha reduït d'un 40 % i que Alegret "mai ha volgut signar cap conveni en l'àmbit d'internacionalització i emprenedoria amb la Cambra". L'ens aclareix que mai s'ha pronunciat en favor de la independència: "L'únic moviment que ha realitzat la corporació, d'acord amb el Consell de Cambres catalanes, és la de donar suport al PActe Nacional pel Dret a Decidir com a expressió democràtica de la voluntat d'un poble".

El creuament de comunicats públics entre el PP i la Cambra traspua tensions de magnitud considerable. Mentre el PP diu que "sense les aportacions municipals la Cambra tindria moltes dificultats" per fer accions de promoció, la Cambra diu que "cal tenir en compte la tibantor existent al comitè executiu de Fira de Reus davant d'algunes decisions que s'hana pres unilateralment per part de l'àrea de Promoció Econòmica, ignorant el paper del comitè en la direcció de la institució firal".

Aquesta polèmica ha fet intervenir, fins i tot, a l'alcalde, Carles Pellicer, que en un breu comunicat afirma que "manté el comoromís de mantenir la col·laboració i bones relacions institucionals amb la Cambra de Comerç de Reus", diu que les relacions entre l'Ajuntament i la Cambra "es desenvolupen en molts camps" i que "els resultats de la col·laboració entre l'Ajuntament i la Cambra de Comerç són positius i satisfactoris, a la vegada que són més necessaris que mai en l'actual context de crisi econòmica". L'alcalde recorda, finalment, que el pacte de govern de Reus "és un pacte de gestió" i que "els grups municipals que el conformen tenen, legítimament, idees diferents sobre certs aspectes que per res influeixen en la gestió del dia a dia de la ciutat".