La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Ordenança de civisme

L'Ajuntament cedeix i treu les paraules "burca" i "niqab" de l'ordenança de civisme

El govern vol evitar un pronunciament contrari dels tribunals al document

02/05/2014 | Per NW Revista de Reus

Un grup de noies musulmanes van assistir al ple de febrer en el que es va aprovar l'ordenança del burca.

Un grup de noies musulmanes van assistir al ple de febrer en el que es va aprovar l'ordenança del burca.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Reus ha trobat una solució que evitarà, probablement, pronunciaments judicials contra l'ordenança de civisme per les referències que contenia el text inicial al burca i al niqab, amb clares connotacions religioses. La decisió del govern implica un redactat genèric en el que es ve a dir que no es pot anar pel carrer amb la cara tapada, o amb qualsevol element que dificulti la identificació de les persones. 

La decisió s'ha pres un cop acabat el termini de presentació d'al·legacions al projecte d'ordenança que s'havia aprovat en ple, enmig d'una forta polèmica política i amb les protestes de diverses entitats. El govern, doncs, ha cedit a l'evidència que el redactat inicial, que ja havia estat qüestionat a Lleida pel Tribunal Suprem, era qüestionable jurídicament. A banda de la qüestió judicial, el govern pretén que amb aquest nou redactat quedi clar que el motiu de la prohibició és una qüestió de seguretat, i no un tema religiós. El redactat diu que a la ciutat no estan permeses "vestimentes de qualsevol tipus i forma o accessoris que impedeixin o dificultin la identificació per mitjans visuals", sense cap concreció.

A l'Ajuntament s'han rebut aqueqstes últimes setmanes una vintena d'al·legacions, la majoria de les quals feien referència a la qüestió del burca i el niqab. Ara, el govern posarà a consideració dels serveis jiurídics de l'Ajuntament el nou redactat, que hi ha la intenció d'aprovar definitivment en ple el dia 30 de maig. El secretari de l'Ajuntament, Jaume Renyer, ja va qüestionar la legalitat de l'ordenança en una intervenció al ple del 28 de febrer en el que es va aprovar provisionalment la nova ordenança.

Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL
El govern de Reus tira pel dret i prohibeix el burka a la via pública en un ple municipal tens

28/02/2014 | Per Cori Sebastià | comentaris comenta

L'ordenança de civisme que, per primer cop, prohibeix l'ús del burka, i la pràctica de la prostitució i del nudisme a la via pública a Reus s'ha aprovat avui amb l'únic vot favorable de l'equip de govern (CiU i PP) mentre que l'oposició en bloc s'hi ha pronunciat en contra. Així, doncs, l'executiu local ha fet cas omís a la demanda de l'oposició de retirar l'ordenança i redactar-ne una que tingui el màxim consens de la societat civil. Els membres de la corporació local han debatut la nova ordenança davant d'un públic nombrós que ha omplert el saló de plens de l'Ajuntament, un públic format per partidaris i detractors de la normativa. El debat de l'ordenança s'ha celebrat enmig d'un ambient tens que ha inclòs crits, xiulets i cartells de protesta.

SOCIETAT | Ordenança de civisme
L'associació musulmana Watami recorrerà l'ordenança que prohibeix el burca

03/03/2014 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

L'Associació islàmica Watami, que va presentar el recurs que va deixar sense efecte l'ordenança que a Lleida prohibia l'ús del burca, presentarà al·legacions a l'ordenança aprovada divendres passat al Ple de l'Ajuntament de Reus i, en cas que no siguin tingudes en compte, recorrerà a la via judicial. Així ho ha anunciat aquest dilluns el responsable d'aquesta entitat, Mourad el Boudouhi.