La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Trapezi 2014

La Fira del Circ abandonarà la plaça del Mercadal

Després de dos anys de crisi, el certamen fa una aposta inequívoca per promocionar les companyies catalanes

04/04/2014 | Per Natàlia Borbonès

La companyia Duo Laos serà una de les que actuarà en aquesta edició de la fira.

La companyia Duo Laos serà una de les que actuarà en aquesta edició de la fira.

El Trapezi compleix enguany 18 anys. I per celebrar que ja és major d'edat, la Fira del Circ de Catalunya, que es desenvoluparà del 8 a l'11 de maig, ha renovat part del seu format amb una aposta clara per promocionar les companyies catalanes, consolidar el model de circ contemporani dels espectacles i reforçar l'àmbit professional del certamen. Aquesta evolució del model, però, abandona algunes de les fórmules que més atreien el gran públic, com l'espectacle inaugural a la plaça del Mercadal. De fet, el mateix Mercadal, on s'han representat espectacles que tants moments inesborrables han deixat en la memòria col·lectiva durant aquests 18 anys, desapareix com a escenari de la fira.

Aquesta edició del Trapezi ha estat preparada en el si d'una comissió que, a banda d'aplegar la Generalitat i l'Ajuntament, també ha inclòs l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APPC), la qual es va mostrar molt disconforme amb la celebració de l'edició de l'any passat, marcada per la controvèrsia i la falta de sintonia entre la Generalitat i l'Ajuntament, la qual va posar en perill la celebració del certamen i va donar com a resultat la fira "més justa" de la història. Per tant, per evitar els incidents que van caracteritzar les últimes dues edicions, el Trapezi 2014 ha estat molt consensuat i és sobretot el fruit de les reivindicacions del sector circense del país: la internacionalització del circ de factoria catalana i el reforç de l'àmbit professional de la fira. Però en cada bugada es perd un llençol i en aquesta que s'ha fet de la Fira del Circ de Catalunya, també. Així, la desaparició de l'espectacle inaugural, segons Jordi Gaspar, director artístic de la fira, es deu a l'alt cost que costava la seva creació (entre 40.000 i 50.000 euros) i a uns nous plans d'emergència, que, tractant-se del Mercadal, escenari dels actes més massius de la Festa Major de Sant Pere, costa d'entendre quins són. La fira arrencarà, per tant, al parc de Sant Jordi, on s'ha traslladat el cabaret de La Palma per aconseguir un aforament més gran i també per qüestions de seguretat que, en aquest cas, sí que s'entenen per la massificació de public que atreien les sessions golfes. Per tant, s'avisa al públic que el 8 de maig no vagi d'esma al Mercadal per veure com s'inaugura el Trapezi sinó que adreci les seves passes al parc de Sant Jordi, on contemplarà tres números de cabaret-circ.

El Mercadal deixa de ser escenari de la fira, com també l'estació enològica, atès que s'ha eliminat el RRR (Reus Racó del Riure), on es podien trobar algunes de les propostes de petit format per surrealistes i divertides del Trapezi. Les raons de la supressió no s'han explicat gaire bé. Tampoc es realitzarà cap espectacle al Teatre Bartrina, atès que quan l'Ajuntament es va adreçar al Centre de Lectura per reservar l'espai, aquest ja estava emparaulat per al Concurs Exposició Nacional de Roses. Sí es manté com a escenari el Teatre Fortuny, on hi haurà una de les sorpreses d'aquesta edició: Escarlata Circus, la companyia de Jordi Aspa i Bet Miralta que va dirigir el Trapezi fins fa tres anys. Hi representaran el seu Cabaret petrificat.

En la seva aposta pel sector professional, aquest Trapezi ha programat un seguit d'activitats perquè sigui "en un futur no massa llunyà el catalitzador anual, el hub de trobada i l'aparador artístic del país i la seva creació i producció més recents", segons es descriu al dossier de premsa de la fira. L’aposta per la internacionalització del circ català i del Trapezi es visualitzarà aquest any en la implicació d’organismes institucionals i l'accés a xarxes europees com ara CircusNext (suport a la creació), Autopistes (suport a gires d’espectacles de Quebec, Amèrica del Nord, països nòrdics, França i Catalunya) i Camins Emergents (xarxa transpirinenca de companyies emergents). També s’ha apostat per convocar a Reus programadors catalans, espanyols i estrangers al voltant d'un espai de trobada de professionals, que facilitarà el contacte entre companyies actuants i possibles compradors o finançaments dels espectacles. Un espai on l'APPC gestionarà un punt d'informació amb tot el catàleg de propostes artístiques de les companyies de circ del país, es presentarà la nova web catcirc.cat, i on els artistes participants podran mostrar el seu treball de manera personalitzada.

El capítol de xifres del Trapezi és el següent. Hi actuaran 36 companyies (12 més que l'any passat) que realitzaran més de 80 representacions i que procedeixen de França, Bèlgica, Canadà, Suècia, Eslovàquia, Itàlia, Marroc, Argentina, Brasil, Xile, Espanya i Catalunya. I el seu pressupost és de 383.000 euros de pressupost (el de l'any passat va ser de 326.000 euros). Aquest Trapezi serà també l'últim que dirigirà Jordi Gaspar. Encara per saber com es decidirà la nova direcció artística, Gaspar ha afirmat que, per fi, aquest és el Trapezi que ell hauria volgut fer des del primer dia però que els problemes de les dues últimes edicions no ho van fer possible. Més informació del Trapezi 2014 a www.trapezi.cat

 

Notícies relacionades
CULTURA | Trapezi 2013
El Trapezi de la guerra dels manifestos

10/05/2013 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

Sigui quin sigui el balanç final de la dissetena Fira del Circ de Catalunya, el que ja és clar a hores d'ara és que aquest Trapezi serà el de la guerra dels manifestos

CULTURA | Trapezi 2013
El Trapezi plega veles amb un balanç satisfactori per la qualitat dels espectacles i l'acollida del públic

12/05/2013 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

L'edició més accidentada de la Fira del Circ de Catalunya ha acabat avui. El seu director artístic, Jordi Gaspar, ha anunciat alguns canvis de format per a l'any que ve i ha fet una crida a tractar bé les companyies circenses perquè el Trapezi pugui continuar competint amb altres festivals del ram.