La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Construcció

El sector de la construcció demana mesures de reactivació i es reclama com a peça clau per sortir de la crisi

El sector estrena un nou centre per a la formació dels diferents oficis del sector.

18/02/2014 | Per NW Revista de Reus

El document proposa mesures per reactivar el sector de al construcció. (Foto: JC León -Arxiu-)

El document proposa mesures per reactivar el sector de al construcció. (Foto: JC León -Arxiu-)

El pes que té el sector de la construcció en l'economia del Camp de Tarragona el demostra la xifra d'aturats que té el sector, més d'onze mil, segons dades de desembre del 2013, és a dir, un de cada 6 aturats dels que hi ha a la demarcació de Tarragona. Aquesta és una dada que la patronal i els sindicats del sector presenten per argumentar que "sense la construcció, no hi ha una sortida a l'actual crisi econòmica". Aquesta és la idea principal del manifest d'àmbit català signat entre la Federació de Gremis de la Construcció, del que en forma part el Gremi del Baix Camp, els sindicats de la construcció de CCOO i UGT i la Fundació Laboral de la Construcció Catalunya, que es presenta públicament aquest dimarts a Tarragona.

Les xifres parlen per si mateixes: l'any 2007, hi havia més de 37 mil persones ocupades en el sector. I a final de 2013, els ocupats al sector eren 12.490. Això suposa una caiguda d'ocupats del 67 %. Al 2007 hi havia 6.469 empreses , i a finals de 2013 eren 2.341, una caiguda del 64 %. I una última dada: el 1997 hi havia 4.602 aturats en el sector, i el 213 tancava amb 11.279, un 45 % més. Pel camí, s'ha produït un traspàs de treballadors cap a altres sectors i una repatriació d'un gran nombre d'immigrants, que han sortit del mercat laboral. A aquestes xifres, caldria sumar-hi "els milers de llocs de treball i centenars d'empreses d'activitats complementàries o auxiliars i de fabricació de materials de la construcció, pràcticament inactives o que han tancat portes", explica el document.

A partir d'aquí, patronal i sindicats reclamen un pla de xoc per al foment de la reforma i la rehabilitació d'habitatges en entorns urbans i rurals, a base d'estimular al consumidor per a l'execució d'obres. El document recorda que el ministeri de Foment estima que per cada milió d'euros invertits en rehabilitació, es dóna feina a 56 persones, i per cada 100 milions en ajudes, el sector públic en recupera 96 en impostos i per l'estalvi en el pagament de subsidis d'atur. Ajuts i crèdits tous, desgravacions fiscals, reducció de primes d'assegurança, modificacions de tarifes energètiques i subvencions ajudarien al foment de la rehabilitació i reforma d'habitatges.

També reclamen una recuperació dels nivells d'inversió en obra pública de les administracions. Consideren "necessari" un programa de rellançament de la inversió en infrastructures per als pressupostos dels anys 2015 i 2016 i, fins i tot, llisten obres que poden ajudar a aquesta recuperació en l'àmbit del Camp de Tarragona, com una comissaria a Torredembarra, reformes a l'actual presó de Tarragona, les infrastructures pels Jocs del Mediterrani, el desdoblament de la N-340, l'A27, el corredor del Mediterrani, o obres al Port de Tarragona. Un bon exemple de la frenada en obra pública el trobem a l'Ajuntament de Reus, on hi ha hagut dos anys amb pressupostos 0 en matèria d'inversions. Aquest 2014, la xifra prevista és de 900 mil euros, molt baixa si es compara amb les xifres de mandats anteriors.

I pel que fa a l'estoc d'habitatge, proposen mesures de flexibilitació en matèria fiscal, una simplificació burocràtica, el foiment del llotuger i de la rehabilitació.

Un últim apartat del manifest parla de la necessitat de millorar la formació dels professionals del sector. En aquest sentit, aquest dimarts inauguren al barri tarragoní de Camp-Clar un centre de Formació de la Fundeació Laboral de la Constrtucció Catalunya, que ve a substituir la feina que feia l'Institut Gaudí de la Construcció.