La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Cas Innova

Es reforcen els jutjats de Reus per "alliberar" el jutge del cas Innova

Nous escorcolls i nous imputats indiquen que la causa avança, però també que va per llarg

04/02/2014 | Per NW Revista de Reus

A l'Ajuntament de Reus s'observen amb lupa tots els detalls de la instrucció del Cas Innova (Foto: Arxiu).

A l'Ajuntament de Reus s'observen amb lupa tots els detalls de la instrucció del Cas Innova (Foto: Arxiu).

L'arribada dun nou magiustrat als jutjats de Reus acordada pel Consell General del Poder Judicial permetrà que el titular del jutjat número 3 de la ciutat, Diego Álvarez de Juan, pugui concentrar-se més en la instrucció del sumari obert pel cas Innova, que suposa la revisió del sistema de treball a base de societats municipals, que havia creat l'anterior govern de la ciutat. 

De fet, aquests últims dies s'han produït dos fets significatius que permeten intuir quins són els centres d'atenció actuals de la instrucció del sumari i, sobre tot, fan pensar que la cosa va per llarg, per disgust de les diferents persones imputades i que, convençudes e la seva innocència, voldrien una resolució ràpida de la instrucció. El primer dels fets va ser dimecres de la setmana passada, quan efectius de la Guàrdia Civil (els Mossos d'Esquadra són els grans absents d'aquesta instrucció) acompanyats de tècnics de l'Agència Tributària, van escorcollar durant tot el dia les dependències del Centre Mèdic Quirírgic (CMQ, l'antiga Clínica Fàbregas), i que forma part dels centres que gestiona Sagessa, la societat de gestió sanitària que pertany al hòlding municipal Innova.

El segon fet significatiu es coneixia ahir dilluns: el jutge ha decidit imputar la tècnica de l'Ajuntament de Reus que tenie més rang en l'escalafó de gestió d'Innova, Ester Ventura. A Ventura, com en gairebé tots els altres imputats del cas relacionats amb l'empresa Shirota, el jutge li imputa els delictes de malversació de fons públics, prevaricació, delicte contra l'administració pública, delicte societari i delicte d'omissió del deure de perseguir delictes. El jutge, doncs, l'acusa, com en el cas d'altres tècnics, de no fer res per corregir una mala pràctica a Innova, sabedors com havien de ser que les coses no s'estaven fent bé. LA creació i posterior liquidació de l'empresa Shitota, participada per l'Ajuntament de Reus, és una de les peces principals del sumari d'Innova, i ja hi ha una vintena d'imputats, entre els quals els regidors de l'anterior govern municipal i fins i tot l'actual tinent d'alcalde, Teresa Gomis.

El fet que el decret de declaració del secret de sumari que pesa sobre el cas, exceptuant un parell de peces menors, fa impossible saber detalls i, per tant, conèixer el nivell de responsabilitat que el jutge atribueix a les diferents persones que ha imputat, tant polítics, com tècnics com alts executius, com Josep Prat i Carles Manté, els dos noms que són la clau del sumari. El secret es va prorrogar un mes per a tota la causa el passat 23 de gener.

Aquests dos fets se sumen a la detenció i posterior posada en llibertat amb càrrecs de Bernardo Coslado, administrador del Consorci de Transport Sanitari de les Terres de l'Ebre. Cal recordar que Innova, a través de Sagessa, gestiona diversos centres sanitaris de les Terres de l'Ebre. La relació entre Innova i el Consorci del Transport Sanitari de Tortosa és una de les peces separades del sumari, per a la qual, també hi ha imputats els quatre fills de l'exdirector general d'Innova, Josep Prat, acusats dels delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental. Per aquesta peça,el mateix Prat està imputat per subor, tràfic d'influències, alteració del preu en un concurs públic i blanqueig de capitals. Per cert, la Generalitat ha negat formalment al jutge que la institució pagui els honoraris de la defensa de Josep Prat.

La investigació, doncs, avança. El sumari conté més de mitja dotzena de peces separades i té un nombre d'imputats formalment que supera les 40 persones.