La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Eleccions municipals 2015

Francesc Vallès: "Que sí, que em presento per alcalde de Reus"

21/11/2013 | Per Natàlia Borbonès

Francesc Vallès ha comparegut envoltat dels llibres de la biblioteca del Centre de Lectura

Francesc Vallès ha comparegut envoltat dels llibres de la biblioteca del Centre de Lectura

Sota el retrat de Miquel Ventura (membre del Grup Modernista de Reus i un dels mecenes del Centre de Lectura) i davant d'un faristol sense cap paper ni apunt per llegir, Francesc Vallès ha anunciat aquest dijous la seva decisió de presentar-se a les eleccions municipals de 2015. Ho ha fet davant els mitjans de comunicació després d'haver-ho comunicat ahir a l'assemblea local del PSC. I ha triat un lloc insòlit per comunicar la notícia: la sala Miquel Ventura de la biblioteca del Centre de Lectura, institució "on he anat creixent com a persona i que representa els valors que comparteixo: catalanisme, progressisme i cultura". En definitiva, un acte simbòlic, el d'aquest matí, que resumeix els plans de Vallès dels propers mesos per aconseguir el suport ciutadà que l'impulsi a l'alcaldia: renovació (ha comparegut en solitari sense claca que el flanquegés), contacte amb la societat civil i "superació dels límits del partit".

Vallès ha confirmat el que fa mesos que ja se sabia: que tenia intenció de ser el proper alcaldable socialista de Reus. Una decisió que es va començar a intuir quasi des de fa un any i mig, en què es va fer càrrec de la direcció dels socialistes reusencs, tocats i quasi enfonsats per la derrota electoral de maig de 2011. Durant aquest temps, segons ell, han estat treballant intensament i silenciosa per trobar la manera de convèncer les persones "que ens fan responsables, segurament amb raó, de molts dels problemes que té ara Reus". Una desafecció que ha atribuït a errors comesos en el passat: "Ens vam tancar massa als despatxos i quan els ciutadans ens van necessitar, no ens van trobar al seu costat". La desconfiança li preocupa, per la qual cosa "recuperar la credibilitat perduda és un dels nostres objectius principals, i això només s'aconsegueix treballant a peu de carrer". Al socialista se'l veu preocupat perquè Reus ja no compta per a res: "Ha deixat de ser una ciutat de referència al país i això la nostra ciutat no s'ho mereix. Necessita nous horitzons perquè torni a recuperar l'amor propi". Necessita, en definitiva, un projecte de ciutat que ara no té "perquè no el té el govern actual i això fa que es perdin oportunitats dia a dia. Això no va ni anirà si continua així".

L'aspirant parla de dos àmbits que centrarà el seu treball fins al maig de 2015: la dinamització econòmica i la creació d'ocupació, d'una banda, i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, de l'altra. Uns objectius que creu possibles si es troba "la manera de gestionar amb noves fórmules que impliquin la ciutadania. I treballar amb credibilitat, honestedat, rigor i vocació de servei públic". Per aquesta raó, proposa una renovació total del projecte polític del PSC de Reus, és a dir, un projecte que compti amb persones "que no tinguin hipoteques ni pedres a les sabates" i que siguin conscients que tindran poca vida privada si s'embarquen en un vaixell que navegarà amb maregassa. I que es trobaran constantment amb una objecció cada cop que obrin la boca: els processos judicials que afecten alguns temes de la gestió de l'últim alcalde socialista, Lluís Miquel Pérez: “Qui l'ha fet, que la pagui i qui no, que en sigui exonerat”. Vallès ja té la resposta preparada.

Francesc Vallès no s'ha mostrat gaire agressiu amb Carles Pellicer i el seu govern de CiU-PP: "La gent ja no tolera les desqualificacions ni les baralles polítiques. N'està cansada. El que hagi fet bé l'actual govern municipal li serà reconegut i el que hagi fet malament haurà de ser corregit". Un exemple del que ha fet bé: "Ampliar a la comarca els serveis de la funerària després d'haver rectificat en l'afany inicial de privatitzar-la". Però, ai, polític com és, Vallès cau seguidament en la temptació de la crítica a l'adversari: "Algú hauria d'assumir el gran error de no haver pogut col·locar en el mercat una empresa solvent i que dóna beneficis. Algú no va fer bé la feina".

L'alcaldable socialista, de 42 anys, assegura que voler optar a l'alcaldia és una decisió personal: "Ningú no m'ho ha demanat". Continuarà de diputat al Congrés de Madrid, càrrec que abandonarà si aconsegueix l'alcaldia: "Un alcalde d'una ciutat com Reus no pot ser ni diputat al Congrés ni al Parlament perquè s'ha de dedicar en exclusiva a la ciutat". Però tampoc no descarta deixar abans el Congrés. Això ja es veurà en els propers mesos, atès que aquesta serà la campanya electoral més llarga i intensa que hagi viscut mai la ciutat (de fet, ha començat avui mateix). I ha deixat molt clar que ell no està en política per viure'n: "Si vull, demà mateix puc tornar a fer classes de dret constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona. Jo tinc una professió".

Notícies relacionades
POLíTICA | Política Municipal
La decisió

21/11/2013 | Per Gemma Torrents | comentaris comenta

La Revista NW va publicar el mes de febrer de 2012, en el seu número 2, el perfil de Francesc Vallès que podeu llegir en aquesta pàgina, obra de la periodista Gemma Torrents, acompanyada d'una caricatura d'Andreu Faro. Ja aleshores, es donava per fet que Francesc Vallès acabaria donant el pas que aquest dijous ha estat anunciat.