La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Cas Shirota

Detinguts Lluís Arola, Joaquim Barriach i Xavier Gómez pel cas Shirota

Teresa Gomis declara com a imputada davant la Guàrdia Civil

14/11/2013 | Per NW Revista de Reus

Carles Manté (esquerra) i Joaquim Barriach (amb americana clara) acompanyen l'exalcalde Pérez en una visita a Shirota (Foto: Arxiu)

Carles Manté (esquerra) i Joaquim Barriach (amb americana clara) acompanyen l'exalcalde Pérez en una visita a Shirota (Foto: Arxiu)

El titular del jutjat número 3 de Reus ha ordenat la detenció avui de tres persones que van resultar clau en l'activitat de l'empresa mixta Shirota Functional Foods,. La Guàrdia Civil ha fet les detencions als domicilis de les tres persones, que han estat conduïdes al jutjat per prestar declaració. Es tracta del qui va ser Rector de la URV, Lluís Arola, del gerent del Tecnoparc, Xavier Gómez, i del cap visible de l'empresa La Morella Nuts, el principal soci de Shirota, amb un 48 per cent de les accions. Arola i Barriach formaven part del Consell d'Administració, del que Gómez n'era secretari.

Gómez ha estat el primer en recuperar la llibertat després de declarar, ja al vespre. Despés ho ha fet Joaquim Barriach i finalment, Lluís Arola. 

També avui, la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Reus, Teresa Gomis, ha estat citada a declarar com a imputada davant la Guàrdia Civil. Ho ha fet, acompanyada d'advocat, a la Comandància de la Guàrdia Civil, a Tarragona. 

L'empresa mixta estava formada per La Morella Nuts (48%), el holding d'empreses municipals Innova (40%), Tecnoparc de Reus, SA (8%), la URV (2%) i l'Hospital Universitari Sant Joan (2%). Gomis, doncs, estava relacionada amb Shirota un cop va assumir la presidència de l'Hospital de Sant Joan. Per arrencar la seva activitat, Shirota va tenir un aval de l'Ajuntament de Reus per valor de 3 milions d'euros, que és l'origen del conflicte judicial. Aquest aval va ser portat al seu dia a la Fiscalia i al Tribunal de Comptes per la CUP en considerar que era irregular. La dissolució de la societat acordada pel nou Govern Municipal va acabar de complicar les coses, i ja al seu dia (a l'abril de l'0any passat), el ple de l'Ajuntament va demanar un crèdit de 2,4 milions d'euros per poder fer front a l'execució de l'aval. en dissoldre's, l'empresa es troaba en plena activita, amb clients com Borges, Damm, Danone o García Baquero. El pla de negoci que s'havia dissenyat preveia arribar a l'equiliobri financer el 2016. L'aval de legalitat dubtosa en haver-hi empreses privades entre l'accionariat, i la dissolució de la companyia, doncs, han estat els factors que han generat l'enrenou judicial.

El cas Shirota és una de les peces judicials que s'emmarquen en la causa judicial general relatiu al holding d'empreses municipals Innova. Abans, ja havien estat detinguts i posats en llibertat un cop van declarar davant el jutge, el qui va ser directo general d'Innova, Josep Prat, i Carles Manté. Pel cas Shirota van anar a declarar tots els regidors de l'anterior govern municipal, inclòs l'exalcalde, Lluís MIquel Pérez. Aquests dies, el jutge preveu prendre declaració a altres membres del Consell d'Administrració d'empreses vinculades a l'Ajuntament, com és el cas de Tecnoparc. El jutge vol aclarir si en la concessió de l'aval i en la gestió de Shirota hi va haver prevaricació, malvesrsació de fons públics i delicte societari. Algunes fonts asseguren que abans de final d'any el jutge podria aixecar finalment el secret de sumari que afecta algunes de les diligències que du a terme per aclarir el cas. 

Mentrestant, la CUP, que va ser qui va denunciar el cas en primera instància portant el cas a la Fiscalia i el Tribunal de Comptes, ha expressat avui la seva satisfacció  pel fet que la investigació tiri endavant. També ha dit la seva la URV, que troba "incomprensible" la detenció d'Arola, "que actiava per delegació de la URV".


Notícies relacionades
ECONOMIA | Shirota Foods
Joaquim Barriach: 'Shirota Foods és una empresa que s'hauria pogut salvar'

02/04/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

Al llarg d'aquests dies s'han publicat tot un seguit de notícies sobre els acords que l'Ajuntament de Reus, des de la Junta General del grup d'empreses Innova, ha adoptat per tal de dissoldre l'empresa dedicada a la investigació en el món alimentari i farmacèutic Shirota Foods.

ECONOMIA | Innova
L'interventor diu que en l'aval d'Innova a Shirota es poden exigir responsabilitats comptables i la CUP porta el tema a la Fiscalia del Tribunal de Comptes

13/04/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

L'aval que l'Ajuntament de Reus, a través del hòlding d'empreses municipals Innova, va atorgar a l'empresa mixta Shirota Foods Functional serà analitzat per la Fiscalia del Tribunal de Comptes.

OPINIó | Tribuna
Espectacle judicial

14/11/2013 | Per Francesc Domènech | comentaris comenta

"A mi que em perdonin, però ja fa temps que penso que el jutge que porta els casos relacionats amb l'Ajuntament de Reus i el seu entramat d'empreses municipals ha perdut els papers".