La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Festivals

'Buda. L'illa del Delta' guanya el Memorimage

10/11/2013 | Per Natàlia Borbonès

El públic juvenil que ha assistit a la secció MemoriJove ha premiat el documental Pujol/Catalunya d'Enric Canals.

El públic juvenil que ha assistit a la secció MemoriJove ha premiat el documental Pujol/Catalunya d'Enric Canals.

La pel·lícula Santi Valldepérez i Guillermo Barberà Buda. L’illa del Delta ha rebut el Premi Ciutat de Reus a la millor pel·lícula del Memorimage, el Festival de Cinema Internacional de Reus, que s'ha clausurat aquest dissabte al Teatre Bartrina. El Premi Cinema Rescat ha recaigut en el documentalista David Fernández de Castro pel millor treball de documentació i recerca en el film Entre el cel i la terra, que explica la creació, ara fa trenta anys, del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. El Premi MemoriReus-Rabassa ha estat per a Parlem de Salou. L’inici d’un segle, dirigida per Maria Roig Alsina. El públic assistent ha triat aquesta pel·lícula com la millor d’entre les produccions de temàtica centrada en el territori del Camp de Tarragona. Es tracta d’un repàs del Salou de la primera meitat del segle XX, la seva vida quotidiana i els records que hi han quedat. Finalment, el Premi MemoriJove ha estat per a la pel·lícula Pujol/Catalunya d'Enric Canals. El públic adolescent que escollit assistit al festival ha triat aquest film com el millor de la secció MemoriJove. El documental posa al descobert la documentació inèdita del consell de guerra al que va ser sotmès Jordi Pujol l'any 1960, acusat de rebel·lió militar.

Durant la cloenda s'ha projectat el documental Cròniques de la Sénia, realitzat també per Maria Roig a partir d’imatges, sons i música d’arxiu d’aquest poble del Montsià dels anys 60. Les imatges les va rodar en el seu dia Mariano Esteve. El documental és un projecte conjunt del Campus Extens i l'Aula de Cinema de la URV.

La vuitena edició del festival ha deixat alguns moments que passaran als annals de la història del Memorimage com la projecció de la pel·lícula amateur Victòria de cabretes, que divendres va congregar al Teatre Bartrina el públic més nombrós del festival. La cinta data de l'any 1970 i el van realitzar Josep Maria Baiges i Joan Pons amb la col·laboració dels seus familiars i coneguts, que divendres no es van voler perdre la projecció, la qual va presentar Andreu Buenafuente, el pare del qual i ell mateix, llavors un nen de cinc anys, surten al film. Victòria de cabretes, que es va filmar el dilluns de Pasqua de 1970 a Reus, Cornudella i Albarca, narra la rivalitat entre dos pobles. Una pel·lícula divertida i sense pretensions però que, com passa amb el cinema amateur de caire familiar, té l'innegable valor de retornar a la memòria l'estètica d'una època.

L'altre moment important va ser la projecció, també divendres, d'un dels films més bons d'aquesta edició del festival: la producció israeliana Hava Nagila. La cançó més (des)coneguda, un treball rigorós i alhora molt amè que busseja sobre els orígens de la cèlebre cançó, que el Cor Mestral de Reus va interpretar després davant del públic. Les dues produccions internacionals que han competit en la secció oficial del Memorimage (l'altra va ser Isabel II i els seus primers ministres) han tingut la virtut de trencar amb el caire quasi monotemàtic que ha tingut aquest festival amb films relacionats amb les Terres de l'Ebre i/o amb el medi ambient. L'organització ha xifrat en 1.700 persones l'assistència a les projeccions del festival.