La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Exposició

Les mil i una caricatures del Baiges

Aquest divendres s'inaugura l'exposició de caricatures del polifacètic artista Josep M. Baiges

07/11/2013 | Per Natàlia Borbonès

El regidor de Cultura, Joaquim Sorio, i els fills de Josep M. Baiges contemplen algunes de les caricatures de l'exposició.

El regidor de Cultura, Joaquim Sorio, i els fills de Josep M. Baiges contemplen algunes de les caricatures de l'exposició.

La faceta de caricaturista és la que ha triat el Museu de Reus per explicar les múltiples cares artístiques de Josep M. Baiges Jansà. Aquest divendres s'inaugura a la seu del museu del raval de Santa Anna Josep Maria Baiges Jansà, un artista polifacètic, que aplega 170 caricatures de personatges de Reus del prop del miler que Baiges, nascut a Riudoms l'any 1924 i mort a Reus el 1991, va fer durant la seva trajectòria.

Comissariada per un dels seus fills, el periodista Josep Baiges, la mostra ressegueix la vida i la trajectòria artística i professional de Baiges, el qual va conrear diferents disciplines artístiques fruit de la seva inquietud vital i curiositat intel·lectual. La mostra recull 170 caricatures de personatges locals i de fora de Reus i, a més, s’hi poden veure diferents plafons on s’abunda en altres facetes creatives de l’artista: la de decorador professional, la de pintor, la de caricaturista, la de compositor, la de cineasta i la de dibuixant. També s'incideix en la curiosa polèmica que es va produir fa anys, quan Josep M. Baiges va demostrar que el famós quadre sobre Jesucrist crucificat que va pintar Dalí estava inspirat en un d'anterior que havia creat ell.

Pel que fa a la caricatura, Josep Baiges recorda que el seu pare es va revelar en aquesta faceta l'any 1960, en què va llogar un estand a la Fira de Mostres on va exposar setanta caricatures de persones de Reus, “moltes de les quals no sabien que el pare les havia dibuixat”. L'èxit va ser immediat i des d'aleshores les peticions de caricatures no van parar: “Per ser algú a Reus havies de tenir, entre altres moltes coses, una caricatura del Baiges”. No ha estat fàcil aplegar els 170 dibuixos de l'exposició perquè “el pare guardava tots els apunts però sense identificar. Ha estat gràcies a un dietari que escrivia i a un grup de facebook, on la gent m'ha anat informant de les identitats de les persones de les caricatures, que hem pogut donar nom i cognoms a cada una de les caricatures”.

Josep M. Baiges va néixer en el si d'una família riudomenca de gran inquietud musical i teatral, Després d’estudiar a Barcelona es va traslladar a Reus, una ciutat que el va acollir de manera generosa, tot convertint-lo en un dels seus.

Pel que fa al vessant cinematogràfic de Baiges, precisament aquest divendres, a les set de la tarda, es projectarà al Teatre Bartrina, dins el Festival Memorimage 2013, la pel·lícula Victòria de Cabretes, una producció de l'any 1970 que l'artista va realitzar amb Joan Pons. El film explica la rivalitat entre dos pobles, que comparteixen tantes coses que acaben competint en tot. Una pel·lícula on l’humor i l’amor són els autèntics protagonistes.