La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Música

La paradoxa de l'Associació de Concerts de Reus

17/10/2013 | Per Natàlia Borbonès

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya és una de les poques formacions del país que ha pogut programar l'Associació de Concerts.

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya és una de les poques formacions del país que ha pogut programar l'Associació de Concerts.

Sense subvencions públiques, l'Associació de Concerts de Reus ha aconseguit confeccionar la que l'entitat mateixa considera la millor temporada de concerts dels últims anys. Una programació, la de 2013-2014, que inclou l'actuació d'un bon grapat d'orquestres internacionals de prestigi i que s'ha pogut concretar amb el mateix pressupost de 60.000 euros de l'any passat. El mecenatge de països estrangers i l'aliança amb altres socis del territori han fet possible el "miracle".

No hi ha hagut cap representant de l'Ajuntament, la Diputació, la Generalitat o del mateix Teatre Fortuny en la presentació del nou cicle de concerts, que ha tingut lloc aquest dijous als salons d'El Círcol. La raó sembla que obeeix a una simple equació: zero subvencions és igual a zero polítics. El president de l'Associació de Concerts, Pasqual Badia, amb prou feines ha pogut amagar la ironia que tot plegat li produïa. Després de dues temporades accidentades, com la de fa dos anys en què l’associació va haver d'anul·lar el concert de commemoració dels noranta anys de la seva fundació perquè es va esfumar l'ajuda pública compromesa, o la de l'any passat, amb un Teatre Fortuny tancat i barrat durant mesos, l'associació ha vist clarament que no pot comptar amb les institucions públiques i els seus precaris pressupostos destinats a la cultura. En canvi, sí que ha reforçat la seva aliança amb socis similars (de Valls i Vila-seca) per compartir projectes i despeses i, el que és més important, poder oferir una programació internacional. L'Orquestra de Cambra de Silèsia, l'Òpera Estatal de la República de Macedònia, l'Orquestra Simfònica del Conservatori de Música de la Universitat Nacional de Colòmbia, l'Oquestra de Cambra de París i la formació St. Olaf Band de Minnesota són els noms estel·lars de la programació gràcies als patrocinis que aquestes formacions reben dels ministeris i ambaixades dels seus països perquè facin gires mundials. Per tant, una de les conseqüències de la crisi i dels miserables pressupostos culturals que pateix el país és la paradoxa següent: l'Associació de Concerts de Reus no pot programar orquestres catalanes pel poc suport que reben de les institucions públiques d'aquí i, en canvi, sí que pot programar grans orquestres foranes pel gran suport que reben de més enllà. "Hem hagut de canviar els músics del país pels músics internacionals. És un mecenatge que ens ve de fora", resumeix Badia.

Els socis del nou cicle de concerts són els Amics de la Música de Valls i l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Els primers han decidit aliar-se amb Reus per programar un concert dedicat a Richard Wagner, que el 7 de febrer interpretarà l'orquestra colombiana. No hi havia un escenari prou gran a Valls per donar cabuda a l'espectacle i, per tant, han decidit programar-lo al Teatre Fortuny amb la col·laboració de l'Associació de Concerts de Reus. També l'Auditori Josep Carreras ha renovat la col·laboració amb l'entitat reusenca per programar, a Vila-seca, tres concerts. I hi ha un tercer soci: El Círcol, que ha organitzat el tradicional concert benèfic, el 28 de febrer, amb el grup Gospel Messengers del Taller de Músics. Aquesta formació, la Banda Simfònica Municipal de Barcelona i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya són els únics noms catalans de la nova programació de l'Associació de Concerts. La crisi no és, per tant, cap estímul per a la creació local i nacional, que és a priori més assequible que els grans noms internacionals. Un altre tòpic dinamitat per la crua realitat.

 

Cicle de concerts 2013-2014

Teatre Fortuny

25 d'octubre: Orquestra de Cambra de Silèsia. Obres de Górecki, Kilar, Panufnik, Holst, Bacewicz i Toldrà. Preu de l'entrada: 15 euros.

29 de novembre: Gala lírica amb l'Orquestra i Solistes de l'Òpera Estatal de la República de Macedònia. Director: Tom Hall. Soprano: Laura Alonso Padín. Tenor: Juan Antonio Sanabria. Obres de Rossini, Mozart, Verdi, Puccini, Massenet, Dvorak, Rossini i Charpentier. 20 euros.

3 de gener: Banda Simfònica Municipal de Barcelona. Obres de Hanson, Rimski-Kórsakov, Bach, Khatxaturian i Anderson. 15 euros.

7 de febrer: Concert de Richard Wagner. Orquestra Simfònica del Conservatori de Música de la Universitat Nacional de Colòmbia. Director: Guerássim Voronkov. Soprano: Rosa Mateu. Tenor: Josep Fadó. Escenografia: Estudi Carme Roca. Coreografia: Ariadna Casañas. Escola de Dansa Pas. Organitza: Amics de la Música de Valls. 20 euros.

28 de febrer: Gospel Messengers del Taller de Músics. Director: Ramon Escalé. Organitza: El Círcol. 10 euros.

27 d'abril: Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Director: Manel Valdivieso. Obres de Hindemith, Casablancas i Skrjabin. 15 euros.

30 de maig: Oquestra de Cambra de París. Director: José Areán. 15 euros.

31 de maig: St. Olaf Band (Minnesota, USA). Director: Timothy Mahr. Obres de Khatxaturian, Gandolfi, John Williams i altres.

 

El Círcol

Cicle de cambra Memorial Pau Martí i Roca: projecció del documental Conxita Badia no existeix (22 de novembre) i cinema concert amb la projecció del film Llums de la ciutat de Charles Chaplin i interpretació de la música en directe a càrrec de Carles Robert i Igor Cortadellas (11 d'abril).

Cicle Òpera xTothom: xerrades sobre les grans òperes de Verdi, a càrrec de Marcel Gorgori (15 de novembre).

 

Església de Crist Rei

24 de novembre: Cor Ciutat de Tarragna. Directora: Carolina Morales. Piano: Marc Torres.