La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | L'exposició sobre Fortuny tanca el proper dia 7

El Museu inaugurarà el gener una mostra commemorativa del centenari de la mort del pintor Tapiró

A les sales de la plaça Llibertat s'hi farà una mostra dedicada al món del foc

02/09/2013 | Per NW Revista de Reus

El regidor de Cultura, Joaquim Sorio i la directora del Museu de Reus, Anna Figueras.

El regidor de Cultura, Joaquim Sorio i la directora del Museu de Reus, Anna Figueras.

Una exposició commemorativa del centenari de la mort del pintor reusenc Josep Tapiró (Reus, 1836 - Tànger, 1913) és una de les activitats més destacades de la temporada 2013-2014 del Museu de Reus. Aquest serà un ampli muntatge antològic que recorrerà la trajectòria artística i vital d’un dels grans pintors orientalistes del segle XIX, que es podrà visitar al Museu del raval de Santa Anna entre el gener i finals de maig de 2014. La selecció d’obres és comissariada pel professor Jordi Àngel Carbonell. El Museu de Reus vol completar la visió històrica i artística de dos dels principals artífexs de la pintura orientalista del XIX, que ocupen un lloc prioritari en la història de l’art mundial. Més enllà de la gran antològica dedicada a Tapiró, el Museu de Reus (incloent-hi els equipaments del raval de Santa Anna, de la plaça de la Llibertat i del Mas Iglesias) presenta una programació "heterogènia en continguts i estils artístics", segons explica el regidor de cultura reusenc, Joaquim Sorio.

Pel que fa a la proposta presentada avui, es vol que "durant la tardor de 2013 cinc figures de l’art i la cultura reusenca tindran protagonisme a través de mostres monogràfiques. Es tracta de Jaume Queralt (amb una proposta inspirada en Marià Fortuny del 12 de setembre al 25 d’octubre, al raval de Santa Anna), el fotògraf Enric Pàmies Carreté (de qui es presentarà un ampli recull d’obra fotogràfica entre el 17 de setembre i el 26 d’octubre al Mas Iglesias), Joan Casals (artista i professor d’art desaparegut fa pocs anys a qui es dedica una exposició del 26 de setembre al 25 d’octubre, al raval de Santa Anna) i el dibuixant, pintor i artista polifacètic Josep Maria Baiges (del 5 de novembre al 9 de desembre, també al raval de Santa Anna). L’estudiós de la llengua Ramon Amigó també serà protagonista d’una exposició, en aquest cas a partir de la seva faceta d’aficionat a la fotografia, ja que un recull del seu arxiu fotogràfic personal es podrà veure per primera vegada públicament (al Mas Iglesias entre el 5 de novembre i el 9 de desembre)".

"Pirotècnia de festa" a la plaça Llibertat

A l’equipament de la plaça de la Llibertat entre el 19 de setembre i el 31 d’octubre, es presentarà una exposició dedicada al món del foc i la pirotècnia en el marc de les celebracions populars i tradicionals. Es tracta de «Pirotècnia de festa», en col·laboració amb el Museu Etnològic de Barcelona i Carrutxa. Mentre estigui oberta al públic aquesta mostra, els visitants també podran gaudir de les exposicions permanents, entre les quals «Ara toca festa!». A cavall de 2013 i 2014, i coincidint amb el període nadalenc, s’ha programat una exposició dedicada als nens que mostrarà joguines antigues al raval de Santa Anna del 17 de desembre a l’11 de gener.

Un cop comenci l’any 2014 serà Josep Tapiró qui agafi tot el protagonisme fins a principis d’estiu amb l’exposició antològica al raval de Santa Anna. Posteriorment, a partir de març de 2014, el Mas Iglesias oferirà una exposició sobre indumentària, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona. L’equipament de Mas Iglesias dedicat a la imatge encara programarà una mostra sobre ferrotips dels fotògrafs reusencs Llorenç Herrera i Josep M. Ribas Prous (des de maig de 2014) i una altra dedicada a instantànies de la festa major a partir d’una convocatòria pública per seleccionar imatges entre la ciutadania.

Novetats a la tardor de l'any vinent

El Museu de Reus treballa també en algunes novetats un cop finalitzi la temporada 2013-2014. Entre aquestes propostes que arribaran a partir de la tardor de 2014 hi ha una exposició commemorativa dels fets de 1714 i la Guerra de Successió, amb motiu del bicentenari d’aquest esdeveniment i una exposició monogràfica dedicada a la figura del general reusenc Joan Prim i Prats, en ocasió del bicentenari del naixement del militar.

D’altra banda, des del Museu es treballa en un projecte de reorganització i renovació de l’exposició permanent d’arqueologia, per posar-ne al dia el discurs i la presentació a la primera planta del raval de Santa Anna. El muntatge donarà un relleu especial a la tasca realitzada pel doctor Salvador Vilaseca.

Programació temporada 2013-2014

 • Del 12 de setembre al 25 d’octubre: «Fortuny & Queralt», de Jaume Queralt. Museu del raval de Santa Anna.
 • Del 26 de setembre al 25 d’octubre: «Joan Casals. L’art en el centre del laberint». Museu del raval de Santa Anna.
 • Del 17 de setembre al 26 d’octubre: «Enric Pàmies Carreté». Mas Iglesias.
 • Del 19 de setembre al 31 d’octubre: «Pirotècnia de festa». Museu de la plaça de la Llibertat.
 • Del 5 de novembre al 9 de desembre: «Josep M. Baiges, un artista polifacètic». Museu del raval de Santa Anna.
 • Del 5 de novembre al 9 de desembre: «Arxiu fotogràfic de Ramon Amigó». Mas Iglesias.
 • Del 10 de desembre al 18 de gener de 2014: «La medicina en època romana». Museu del raval de Santa Anna. Producció d’Arqueo Xarxa.
 • Del 17 de desembre de 2013 a l’11 de gener de 2014: «Joguines». Museu del raval de Santa Anna.
 • De gener de 2013 al 31 de maig de 2014: «Josep Tapiró». Museu del raval de Santa Anna.
 • Des de març de 2014: «Indumentària». Mas Iglesias
 • Des de maig de 2014: «Ferrotips de Llorenç Herrera i Josep M. Ribas Prous». Mas Iglesias.
 • Juny de 2014: Exposició participativa sobre la festa major de Sant Pere. Mas Iglesias.