La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Unió de Pagesos

El Sindicat Unió de Pagesos denuncia que la cotització de l'avellana per als productors de Turquia és un 37% superior a la dels productors catalans segons la Llotja de Reus

20/01/2012 | Per NW Revista de Reus

Unió de Pagesos ha denunciat que el preu de l’avellana en origen per als productors de Turquia continua sent un 37% superior al que cobren els productors catalans, segons la Llotja de Reus. La setmana passada, segons el sindicat pagès, es va repetir una forta disparitat entre el preu de l’avellana que marca la Llotja de Reus i el preu en origen d’aquest producte a Turquia. La cotització mitjana de l’avellana en aquell país, segons les regions, qualitats i varietats, ha estat de 6,95 lliures turques el quilo/closca, el que equival aproximadament a 2,23 euros/lliura (la lliura és el preu de referència percebut pel productor; una lliura equival a 0,40 quilos de gra d’avellana sense trencar), mentre la cotització de l’avellana negreta a la Llotja de Reus es va mantenir en 1,63 euros/lliura. La diferència, de 0,60 euros/lliura, és d’un 37%. 

Unió de Pagesos ha manifestat que durant les setmanes del 12 i del 19 de setembre de l’any passat la diferència del preu percebut en origen entre els productors catalans i els de Turquia va arribar fins al 41 i al 46%, respectivament.

El sindicat ha volgut insistir en que aquesta situació és insostenible per als productors catalans i implica una reducció d’ingressos molt important. A més, els productors de la Unió Europea estan sotmesos a uns controls estrictes de qualitat i seguretat alimentàries que impliquen un encariment dels costos de producció que no són exigits als productors de països tercers. Segons Unió de Pagesos els productors d’avellana turcs reben ajudes directes del seu govern que inclouen imports tres vegades superiors als que reben els pagesos comunitaris tot i la diferència de la renda mitjana. La història continua doncs, amb poques novetats favorables per als productors catalans.