La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Reinici de les obres el 16 de setembre

Metrovacesa ha demanat ja llicència per iniciar l'enderroc d'una part de l'estructura del centre comercial

Les obres de demolició suposaran la rebaixa de set metres a la façana del carrer Gaudí

06/08/2013 | Per NW Revista de Reus

Una imatge de la reunió convocada per Carles Pellicer amb els veïns de la zona.

Una imatge de la reunió convocada per Carles Pellicer amb els veïns de la zona.

La regidoria d’Arquitectura i Urbanisme de l’Ajuntament de Reus tramita ja les llicències d’obres perquè Metrovacesa pugui reiniciar en breu les obres del centre comercial i d’oci integrat de l’avinguda de Sant Jordi. L’empresa va presentar el passat 1 d’agost la sol·lititud de llicència d’enderroc, per poder iniciar els treballs que han de minimitzar l’impacte visual de l’edifici a que es va comprometre en l’acord signat amb l’Ajuntament el passat 19 de juliol. A grans trets, aquestes obres de demolició consistiran en rebaixar set metres l’alçada de l’edifici en tota la façana del carrer de Gaudí. L’Ajuntament treballa amb la previsió de poder concedir la llicència d’enderroc durant la primera setmana de setembre, i complir així el calendari previst per l’empresa, que contempla reiniciar les obres el 16 de setembre.

La durada prevista de les obres d’enderroc és fins a finals d’octubre, principis de novembre, quan aquests treballs s’enllaçarien amb la represa de les obres de construcció del centre comercial.

Segons ha explicat aquest matí el regidor d'urbanisme, Miquel Domingo, "la tramitació de la llicència d’obres podrà fer-se a curt termini, ja que l’Ajuntament podrà reactivar la llicència de que disposava l’empresa. Aquesta havia expirat, sense la declaració expressa de caducitat, en assolir-se el preacord entre l’Ajuntament i Metrovacesa el passat 19 d’abril. No caldrà, doncs, una llicència nova sinó una autorització a reiniciar les obres, amb la qual cosa s’escurcen els terminis de manera considerable".

Per poder reemprendre la tramitació, Metrovacesa té previst presentar a mitjan setembre la modificació del projecte, en els termes de l’acord signat el 19 de juliol. Els canvis tenen a veure, principalment, en la reducció de la volumetria i de l’alçada de l’edifici, tot i mantenir la superfície total; i en la millora de la mobilitat, amb la reubicació dels accessos a l’aparcament i a la zona de magatzems subterranis.

Novetats al projecte constructiu

Els principals canvis introduïts en el projecte constructiu del centre comercial són els següents:

  • Volumetria i alçada: L’edifici reduirà l’alçada en 7 metres a la façana del carrer Gaudí. Es retirarà l’actual estructura de ferro i es refarà a l’alçada pactada amb formigó. La reducció de l’alçada i la volumetria comportarà un menor impacte visual, especialment a la banda del carrer de Gaudí. Amb tot, el centre comercial mantindrà la seva superfície, ja que és un dels elements escencials del contracte.
  • Zona de descàrrega del carrer Gaudí: L’accés al soterrani i a l’aparcament des del carrer Gaudí s’anul·la. Per evitar problemes de circulació, es limitaran els horaris i el volum de transport de l’accés als molls de descàrrega que el projecte inicial contempla des del carrer Gaudí.
  • Plaça de Pompeu Fabra: L’Ajuntament ha requerit a Metrovacesa que busqui la solució constructiva per tal que la construcció dels accessos a l’aparcament des de la plaça de Pompeu Fabra no obliguin a tallar completament un punt tant important per al trànsit de vehicles com és aquesta rotonda.

Reunió amb els veïns

L’alcalde, Carles Pellicer i el regidor d’Arquitectura i Urbanisme, Miquel Domingo, van explicar aquestes millores davant d'una viutantena de veïns del carrer Gaudí i de l’avinguda de Sant Jordi durant la reunió que van mantenir el passat 31 de juliol. La trobada també va servir per atendre els dubtes i suggeriments dels veïns en relació al projecte.

Segons explica el consistori reusenc, a la citada reunió, es van plantejar les següents qüestions:

  • Ombrel·la: És tècnicament molt difícil rebaixar-ne l’alçada. L’empresa considera que es tracta d’un element definidor del disseny arquitectònic i que es primarà la qualitat en la seva construcció.
  • Pas obert per la plaça de l’Univers: Tot i haver-hi un accés al centre comercial, la plaça continuarà sent un espai públic. Per tant, l’Ajuntament tindrà un criteri comú per aquest espai i la resta del parc de Sant Jordi.
  • Ocupació preferent per a gent de Reus. Depèn de l’empresa concessionària. No ho veu factible en la fase de demolició, però sí en la de construcció, perquè haurà de subcontractar treballadors i empreses del territori. L’Ajuntament ha demanat que aquest criteri s’apliqui també en l’activitat comercial.


Finalment cal dir que el consistori reusenc establirà un canal obert de manera permanent al llarg de les obres de construcció del centre comercial i habilitarà un telèfon d’atenció de la regidoria d’Arquitectura i Urbanisme (977 010 076) per tal que els veïns puguin fer arribar les seves queixes i suggeriments. 
Així mateix, Metrovacesa també posarà en marxa a l’octubre un telèfon propi directe d’atenció per atendre tant les queixes i els suggeriments dels veïns de la zona pel desenvolupament de les obres com també peticions de feina.