La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Jutjats

El jutge cita a declarar com a imputats els catorze regidors del tripartit que van avalar els 3 milions d'euros de Shirota

L'acord es va ratificar en un ple municipal el 29 de febrer de l'any 2008

23/05/2013 | Per NW Revista de Reus

Lluís Miquel Pérez i els portaveus del PSC, ERC i ICV, tots ells citats a declarar el dimarts de la setmana vinent.

Lluís Miquel Pérez i els portaveus del PSC, ERC i ICV, tots ells citats a declarar el dimarts de la setmana vinent.

La majoria de regidors del govern tripartit de l'anterior mandat han rebut les notificacions al llarg del dia d'avui dijous, mentre d'altres les recolliran formalment demà divendres al matí. En elles, el nou responsable del Jutjat d'Instrucció Número 3 de Reus, Diego Álvarez de Juan, cita a declarar a partir de dimarts vinent, dia 28, com a imputats a tots els membres del govern de la passada legislatura que van ratificar l'acord del Consell d'Administració d'INNOVA que el 2007 havia proposat la signatura d'un aval de 3 milions d'euros a favor de l'empresa Shirota. Es tracta dels regidors dels grups municipals del PSC (i de l'exalcalde Lluís Miquel Pérez), d'ERC i d'ICV, que declararan al llarg de tot el dimarts en un interval que el jutge ha fixat en aproximadament en tres quarts d'hora per cadascun d'ells. 


Cal recordar que aquestes compareixences es portaran a terme després d'una primera declaració realitzada setmanes enrere a Tarragona, a les dependències de la Comandància de la Guàrdia Civil, en el decurs de les investigacions ordenades per l'anterior jutge i fiscal responsables del cas. En aquella situació però, també van ser citats com a testimonis els regidors de la passada lesgislatura que havien votat en contra del citat aval de tres milions d'euros. Recordem que en aquell ple, constituït com a Junta General d'INNOVA, tots el grups de l'oposició, Convergència i Unió, el Partit Popular i el regidor de la CORI, van optar per no donar suport a l'aprovació del citat aval a favor de Shirota.

 

L'acord de Ple de l'any 2008


Pel que fa a l'acord que es va adoptat i que ara investiga el Jutjat d'Instrucció Número 3 de Reus, textualment es va redactar així en l'acta del Ple:


"És per tot l’exposat que proposo -deia l'exacalde Lluís Miquel Pérez- a la Junta General, que ratifiqui l’acord adoptat en relació a aquest punt per part del Consell d'Administració de la societat (INNOVA) el dia tres de març de l'any 2007, en el sentit de "facultar expressament els dos consellers delegats d’INNOVA GRUP D’EMPRESES MUNICIPALS DE REUS SL, per tal de que qualsevol d'ells, indistintament, triï i dugui a terme la fórmula per donar suport financer a la societat SHIROTA FUNCTIONAL FOODS, SL, fins la suma de 3.000.000 euros, sia mitjançant la concessió i/o finançament de préstecs, la realització d'altres garanties, personals o reals o, en general, la participació en la posició contractual activa o passiva que determinin, en qualsevol altra modalitat o producte financer o de crèdit, realitzant tot allò que la legislació i pràctica bancària permetin. L'exercici d'aquestes facultats no requerirà però, cap justificació de no haver-se excedit el límit esmentat, la qual cosa recaurà exclusivament en la responsabilitat solidària dels autoritzats".

 

Com dèiem, aquella votació va comptar amb 14 vots a favor i 13 en contra. 

 

Tota aquesta investigació va sorgir arran d'un informe municipal redactat per la intervenció i la secretaria general en el que es consideraven com a irregulars els contractes signats entre INNOVA quan Josep Prat n'era el director general i el responsable de l'empresa CCM Estratègies i Salut, Carles Manté, a partir dels quals el segon hauria ingressat prop de 800 mil euros entre els anys 2007 i 2010. Manté era també president del Consell d'Administració de Shirota, a petició del citat hòlding d'empreses municipals. Un cop conegut l'informe els grups municipals Ara Reus i la CUP van presentar denúncies a la Fiscalia i al Tribunal de Cuentas que van iniciar les corresponents investigacions, al llarg de les quals el jutge va ordenar l'escorcoll de les cases de Josep Prat i Carles Manté. Posteriorment es va conéixer que, de la causa judicial, s'instruïa una peça separada i secreta relacionada amb l'aval a Shirota. Dimarts vinent doncs passaran pels jutjats de Reus l'exalcalde socialista Lluís Miquel Pérez, l'exregidora republicana Empar Pont i l'exregidor -i exmilitant- d'Iniciativa Verds, Ernest París que argumentaran davant del jutge el seu vot a favor del finançament públic a l'empresa Shirota, actuament en procés de concurs de creditors. 
Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | Empreses
El Tribunal de Comptes obre diligències per l'aval de tres milions d'euros d'INNOVA a la societat Shirota

26/04/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

La denúncia que el passat 22 de març va enviar el portaveu de la CUP, David Vidal al Tribunal de Comptes de Madrid ja té resposta. Aquest òrgan ha contestat aquesta petició tot afirmant que obre diligències prèvies per tal de valorar la legalitat de l'aval de tres milions d'euros que l'Ajuntament de Reus, a través del hòlding d'empreses municipals INNOVA aleshores dirigit per Josep Prat, va atorgar a l'empresa Shirota Foods.

VIDA MUNICIPAL | Les factures d'Innova
Innova va pagar al president de Shirota, Carles Manté, 800 mil euros per assessorament sanitari

19/06/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Tal com avui explica el diari El Pais, segons consta en la informació de l'auditoria que s'està realitzant en aquests moments i que el govern municipal va encarregar per arribar al fons de la gestió que ha realitzat el hòlding INNOVA durant aquests anys, Josep Prat hauria tramitat, a través de l'empresa pública Sagessa- el pagament de factures a Manté durant aquest període per un import anual de 155.000 euros (més iva). Manté era el titular -junt a la seva esposa- de l'empresa dedicada a qüestions de consultoria anomenada CCM Estratègies i Salut. Curiosament, Manté va ser també durant bona part d'aquest temps, president de la societat mitxa Shirota, dedicada al món de la investigació en temes de nutrició.

VIDA MUNICIPAL | L'ENDEMÀ DE L'OPERACIÓ CIRURGIA
La causa penal que instrueix el jutge contra Prat i Manté conté una peça separada, secreta

28/02/2013 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

A les quatre de la tarda s'han iniciat les declaracions de l'exdirector del hòlding d'empreses municipals INNOVA -i exdirector de l'Institut Català de la Salut- Josep Prat, i de Carles Manté responsable de la consultora CCM Estratègies i Salut SL -i exdirector general del CatSalut-. Els dos denunciats estan imputats en una causa penal única, que conté també una peça separada que el jutge ha declarat com a secreta i que estaria estretament relacionada amb el cas. En cada declaració -que es faran per separat- només hi podran assistir el jutge, el fiscal, l'acusat i l'advocat defensor de cadascun dels dos detinguts. L'advocada d'Ara Reus, a l'haver dictat el secret de la instrucció, no podrà assistir a aquest tràmit judicial.