La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Trapezi 2013

El Trapezi plega veles amb un balanç satisfactori per la qualitat dels espectacles i l'acollida del públic

La Generalitat crea una taula de seguiment de la fira en què hi haurà l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya

12/05/2013 | Per Natàlia Borbonès

Una imatge de l'espectacle que els catalans PSIRC han presentat a la plaça del Baluard.

Una imatge de l'espectacle que els catalans PSIRC han presentat a la plaça del Baluard.

Tractar bé les companyies perquè vulguin continuar venint i, en conseqüència, que la fira pugui competir amb altres festivals del ram, és un dels objectius que es marca per a l'any que ve Jordi Gaspar, director artístic del Trapezi. Un any, el 2014, en què expira el seu contracte al capdavant de la Fira del Circ de Catalunya i en el qual, per tant, Gaspar aspira a poder aportar algunes coses "que no he pogut fer" en les dues últimes, i accidentades, fires que ha dirigit.

Així ho ha manifestat aquest diumenge en el balanç que ha fet sobre la marxa de l'edició d'enguany del Trapezi, acompanyat pel regidor de Cultura, Joaquim Sorio, i el cap dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs. Un balanç que, com no podia ser de cap altra manera, ha estat considerat molt satisfactori "per la professionalitat i la qualitat dels espectacles i per la participació del públic, que ha estat bastant espectacular", segons Sorio. L'organització ha parlat d'una assistència de públic d'entre vuitanta i noranta mil persones, és a dir, menys que en altres anys a causa de la reducció del programa d'activitats. També ha estat menor la presència de programadors que han vingut al Trapezi per contractar espectacles: un total de 29, quasi tots nacionals, "perquè cal presentar amb dos o tres mesos d'antelació el festival als programadors internacionals", ha explicat el director artístic de la fira. I en aquesta edició, la programació no va estar llesta fins a finals d'abril. D'aquí, doncs, les paraules inicials de Jordi Gaspar de tenir cura dels artistes i les companyies perquè vulguin continuar venint a Reus.

Precisament els entrebancs que ha patit l'organització d'aquest Trapezi, que no s'hauria fet si no hagués estat per l'aposta personal de Jordi Gaspar, segons algunes fonts, van motivar la promulgació de dos manifestos reivindicatius. Un, el de la plataforma Així, no!, formada per una cinquantena de polítics, artistes i gestors culturals de Catalunya, preocupats perquè "les males praxis de les administracions públiques (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Reus) hagin posat i continuen posant en perill" el festival circense més important del país. I l'altre, el de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), que ha demanat a la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament un compromís ferm per garantir la continuïtat de la fira, la qual ha perillat enguany per un cúmul de fets, "senyal evident de desorientació per part d'alguns polítics". Joaquim Sorio no ha volgut valorar la polèmica però Jordi Agràs ha confirmat que s'ha creat una taula de seguiment del Trapezi, en la qual, a més a més de la Generalitat i l'Ajuntament, hi haurà l'APCC: "Estem en contacte permanent amb la gerència de l'APCC i la voluntat del Departament de Cultura es la de treballar-hi conjuntament".

Replantejar el format per concentrar l'activitat el cap de setmana és una altra de les propostes que s'estudiaran de cara a l'any que ve. El pressupost del Trapezi, que s'ha anat rebaixant en els últims anys (el 2008, per exemple, era de 450.000 euros i el de l'any passat, de 301.000, un 21 per cent menys que el de 2011), es mantindrà l'any que ve en els 326.000 d'enguany, si fa no fa: "Amb menys diners no podríem organitzar-lo", segons el regidor de Cultura. Del que es tracta, doncs, és d'aprofitar al màxim els recursos econòmics destinats a l'organització del certamen.

El Trapezi ha acabat aquest diumenge amb les últimes funcions de les companyies i una d'afegida i insòlita: la que han protagonitzat alguns polítics aquest migdia a la plaça del Mercadal. El que estava anunciat al programa com "un vermut de presentació dels diferents premis nacionals [en plural] atorgats a la Fira del Circ de Catalunya Trapezi" ha estat un simpàtic i simple repartiment a un públic desconcertat de gotets de vermut a càrrec de l'alcalde Carles Pellicer, acompanyat per Joaquim Sorio i Jordi Agràs.

Notícies relacionades
CULTURA | Trapezi 2013
Una edició "una mica justa" del Trapezi arrenca el proper 9 de maig

02/05/2013 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

Amb catorze companyies menys que l'any passat, l'eliminació de dos escenaris urbans i la reducció al mínim d'espais que ja estaven del tot consolidats (Firaires i RRR), la dissetena edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, serà "una mica justa", segons la sincera definició que n'ha fet el mateix director artístic de la convocatòria, Jordi Gaspar.

CULTURA | Trapezi 2013
Neix una plataforma que reivindica un "Trapezi digne"

09/05/2013 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

Una cinquantena de polítics, artistes i gestors culturals de Catalunya han fet costat a la creació de la plataforma Així, no, que reclama un Trapezi "digne". Quan falten unes hores per a la inauguració de dissetena edició de la Fira del Circ de Catalunya, el sector ha mostrat la seva preocupació perquè "les males praxis de les administracions públiques (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Reus) hagin posat i continuen posant en perill" el festival.

CULTURA | Trapezi 2013
El Trapezi de la guerra dels manifestos

10/05/2013 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

Sigui quin sigui el balanç final de la dissetena Fira del Circ de Catalunya, el que ja és clar a hores d'ara és que aquest Trapezi serà el de la guerra dels manifestos

CULTURA | Trapezi 2013
Els espectacles dels teatres Bartrina i Fortuny impacten i enlluernen

11/05/2013 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

Una llarga ovació es van endur, la nit de divendres, els dos espectacles del Trapezi que es representen als teatres Bartrina i Fortuny. Els dos muntatges haurien de ser imprescindibles per a aquell públic exigent i adult que busca en la Fira del Circ de Catalunya les últimes tendències en el circ més contemporani.