La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Trapezi 2013

Neix una plataforma que reivindica un "Trapezi digne"

El sector mostra la seva preocupació per la fira del circ just quan falten unes hores perquè comenci l'edició d'enguany

09/05/2013 | Per Natàlia Borbonès

L'edició d'enguany del Trapezi es preveu com la més controvertida de la seva història.

L'edició d'enguany del Trapezi es preveu com la més controvertida de la seva història.

 

Una cinquantena de polítics, artistes i gestors culturals de Catalunya han fet costat a la creació de la plataforma Així, no, que reclama un Trapezi "digne". Quan falten unes hores per a la inauguració de dissetena edició de la Fira del Circ de Catalunya, el sector ha mostrat la seva preocupació perquè "les males praxis de les administracions públiques (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Reus) hagin posat i continuen posant en perill" el festival circense més important del país. 

Entre els signants del manifest que ha fet públic la plataforma hi ha Escarlata Circus (Jordi Aspa i Bet Miralta), companyia que va dirigir la fira des de la seva creació, el 1997, fins al 2011; Alfred Fort i Bienve Moya, gestors culturals i creadors del Trapezi; l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez; els exregidors reusencs de Cultura Josep M. Galofre i Empar Pont; Cèsar Compte, exdirector del Consorci del Teatre Fortuny; Clàudia Sáez, directora tècnica de la fira fins enguany; actors com Sergi López i Toni Albà; el director de la companyia Comediants, Joan Font; Jaume Mateu (Tortell Poltrona) i Montserrat Trias, del Circ Cric; els directors del Festival Temporada Alta de Girona-Salt i del Grec de Barcelona, Salvador Sunyer i Ramon Simó, respectivament; i un llarg etcètera de membres de diverses companyies de circ.  

La iniciativa ha nascut davant la preocupació del sector pel present i el futur del Trapezi, una fira que és "l'eix vertebrador de tot un sector" i una manera de fer que "per damunt de tot respecta la professió". En el manifest, es deixa clar que una fira que la ciutat i el sector professional del circ "havia acollit amb tant d'entusiasme" hagi "estat víctima d'un desacord polític que ha perjudicat el bon desenvolupament professional de l'esdeveniment, tot provocant contractacions a última hora i la dissolució parcial de l'equip de treball, dies abans de donar-hi el tret de sortida". Per la plataforma Així, no, Trapezi "és un referent internacional que es va apagant fruit de les males praxis i la despreocupació institucional".

La dissetena edició del Trapezi s’inaugura aquest dijous amb la participació de catorze companyies menys que l'any passat, l'eliminació de dos dels seus escenaris urbans i la reducció al mínim d'espais que ja estaven del tot consolidats (Firaires i RRR). La precipitació i les tensions que han envoltat la seva organització han provocat la preocupació del sector professional del circ, que s'ha plasmat en la creació de la plataforma que s'ha presentat avui.

         

Notícies relacionades
CULTURA | Trapezi 2013
Una edició "una mica justa" del Trapezi arrenca el proper 9 de maig

02/05/2013 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

Amb catorze companyies menys que l'any passat, l'eliminació de dos escenaris urbans i la reducció al mínim d'espais que ja estaven del tot consolidats (Firaires i RRR), la dissetena edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, serà "una mica justa", segons la sincera definició que n'ha fet el mateix director artístic de la convocatòria, Jordi Gaspar.