La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Trapezi 2013

Una edició "una mica justa" del Trapezi arrenca el proper 9 de maig

Hi participaran catorze companyies menys que l'any passat i cauen dos dels escenaris urbans de la fira

02/05/2013 | Per Natàlia Borbonès

Josep Margalef, Jordi Gaspar, Carles Pellicer, Joaquim Sorio i Jordi Agràs s'han fotografiat somrients amb el cartell de la fira.

Josep Margalef, Jordi Gaspar, Carles Pellicer, Joaquim Sorio i Jordi Agràs s'han fotografiat somrients amb el cartell de la fira.

Amb catorze companyies menys que l'any passat, l'eliminació de dos escenaris urbans i la reducció al mínim d'espais que ja estaven del tot consolidats (Firaires i RRR), la dissetena edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, serà "una mica justa", segons la sincera definició que n'ha fet el mateix director artístic de la convocatòria, Jordi Gaspar. La fira comença el 9 de maig i s'ha presentat avui dijous, fet que dóna una idea de la precipitació i les tensions que han envoltat la seva organització.

El Trapezi d'enguany és el fruit de "l’acumulació de problemes" que han afectat la seva concreció, segons Gaspar. En aquest sentit, el director artístic ha destacat els "problemes econòmics i els canvis constants en el pressupost, que han afectat la contractació de les companyies", sobretot les internacionals, circumstància que ha donat com a resultat que aquesta sigui una edició "una mica justa". Davant la indefinició pressupostària, la majoria de les companyies aparaulades per Gaspar des del mes de gener passat "anaven caient de la programació. I tot s'ha complicat". Al final, hi participaran 24 companyies, 7 de les quals seran internacionals (Itàlia, Bèlgica, França, Alemanya, Holanda, Mèxic, Xile, Argentina i Israel) i la resta, de Catalunya i l'Estat espanyol. Per tant, s'ha reduït en un 10 per cent la participació internacional respecte a l'edició de l'any passat, al temps que s'ha augmentat amb el mateix percentatge la participació nacional. El pressupost és de 326.000 euros davant els 300.000 de l'any passat, ja que s'hi han sumat els 30.000 euros de la dotació del Premio Nacional de Circo 2012, atorgat al Trapezi pel Ministerio de Cultura. A propòsit del premi, l'alcalde, Carles Pellicer, ha anunciat que es convocarà una festa amb tots els artistes que participin en el Trapezi d'enguany, l'últim dia de la fira, per celebrar la fita.

Amb totes les limitacions esmentades, Jordi Gaspar ha confeccionat un programa que oferirà quatre noves estrenes, dues preestrenes i tres propostes inèdites a l'Estat espanyol. No hi haurà espectacle inaugural de producció pròpia, entre altres raons "per no disparar el pressupost". Per tant, la companyia francesa Colectif de la Bascule, especialista en acrobàcies de bàscula, serà l'encarregada d'inaugurar la fira el dia 9. És un espectacle a peu de terra i de petit format. A partir de la inauguració, els espectadors podran contemplar seixanta hores d'espectacle amb 24 tècniques de circ, de les quals Gaspar ha destacat la suspensió capil·lar de l'artista Ingrid Esperanza de la companyia Proyecto Otradnoie i els equilibris sobre tacs de fusta de Nacho Flores. La participació de Proyecto Otradnoie és una col·laboració del Trapezi amb la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.

No hi haurà espectacles ni a les Peixateries Velles ni tampoc a la plaça de la Cultura de la Pau, amb la qual cosa el Trapezi 2013 perdrà dos dels seus escenaris urbans. Tampoc no hi haurà cap vela al parc de Sant Jordi perquè no hi ha hagut prou temps per trobar una companyia disposada a representar-hi el seu espectacle ("les bones companyies treballen molt", ha apuntat Gaspar, que ha deixat entreveure, així, la impossibilitat de contractar-ne alguna d'avui per demà). Per tant, al parc de Sant Jordi només hi haurà un espectacle, el que oferirà la companyia Bam, formada per dos acròbates. Pel que fa als teatres Bartrina i Fortuny, els francesos My Laika representaran, en el primer, l'espectacle pluridisciplinar Popcorn Machine. I al Fortuny, la també companyia francesa Subliminati Corporation hi presentarà File Tone, un muntatge de malabars, dansa i acrobàcia.

Pel que fa als Firaires i al RRR (Reus Racó del Riure), dos espais on es representen muntatges de petit format, enguany han quedat reduïts a la mínima expressió, atès que només comptaran amb la participació de dues companyies. La coordinació de les sessions golfes de circ i cabaret a La Palma s’ha externalitzat, ja que s'ha adjudicat a l'artista Andrés Melero "Andreti". També s'ha hagut d'externalitzar la coordinació tècnica de la fira, ja que Clàudia Sàez, responsable d'aquesta feina des de la primera edició del Trapezi, és un dels cinc treballadors acomiadats del Consorci del Teatre Fortuny. Iluminación Albadalejo S.L., l'empresa que sempre s'ha encarregat de la coordinació tècnica dels espais del Trapezi, assumeix ara la coordinació del conjunt de la fira.

Els polítics que avui han participat en la presentació del Trapezi 2013 han refermat el seu compromís amb la Fira del Circ de Catalunya. Així, mentre l'alcalde Pellicer i el delegat de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, han fet referència a la necessitat de plantejar una fira "sense dèficit econòmic" en uns moments en què la Generalitat encara no ha aprovat els pressupostos de 2013 (i, per tant, continua sent una incògnita el pressupost del Consorci del Teatre Fortuny), el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, ha fet referència al centre dedicat al circ i al gest que l'Ajuntament vol posar en marxa, en solitari i pel seu compte, després de l'estiu. També hi era present el "gerent en funcions" (tal i com l'ha presentat l'alcalde) del Consorci del Teatre Fortuny, Josep Margalef, el qual ha ocupat la posició a la taula que en les últimes edicions havien ocupat Cèsar Compte i Ferran Madico, directors-gerents de l'extint Centre de les Arts Escèniques de Reus (el CAER era l'organitzador del Trapezi però enguany les seves sigles no apareixen per enlloc en el dossier de premsa de la fira).

Si l'any que ve hi haurà o no Trapezi a Reus, és una incògnita que només el temps aclarirà. Les tensions entre la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus i la Conselleria de Cultura de la Generalitat no són cap secret per a ningú i ja van afectar l'organització de la fira de l'any passat. En tot cas, el seu director artístic ja assegurat que l'edició de 2014 "haurà de plantejar canvis en el format per intentar reduir al màxim el cost de les infraestructures, que és molt més gran que el de la contractació de les companyies".