La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Any Fortuny

El Museu de Reus presenta l'exposició "Fortuny, el mite"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, inaugura aquest vespre la mostra enmig de la polèmica que envolta la gestió de la política cultural reusenca

26/04/2013 | Per Natàlia Borbonès

Carles Pellicer i Josep Poblet han contemplat detingudament La vicaria, una de les obres més significatives de Fortuny. Foto: Joan Carrion

Carles Pellicer i Josep Poblet han contemplat detingudament La vicaria, una de les obres més significatives de Fortuny. Foto: Joan Carrion

El Museu de Reus inaugurarà aquest divendres al vespre, amb l'assistència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, Fortuny, el mite, la gran exposició antològica sobre el pintor reusenc, i que es podrà visitar fins al 7 de setembre. La mostra aplega 45 obres de Fortuny, 28 de les quals les ha cedit el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que comença així a Reus la seva política descentralitzadora, segons ha anunciat el seu director, Pepe Serra. També la participació de la Diputació de Tarragona ha estat fonamental perquè Fortuny, el mite hagi estat una realitat, ja que ha subvencionat amb 105.000 euros els 150.000 mil que ha costat el muntatge de l'exposició.

La Diputació ha aprovat avui mateix l'ajut econòmic a la mostra, gràcies al qual ha estat possible el trasllat dels quadres del MNAC a Reus, les assegurances de les obres i l'edició del catàleg. Ho ha anunciat aquest migdia el mateix president de la corporació, Josep Poblet, que ha assistit a la presentació de la mostra als mitjans de comunicació juntament amb l'alcalde, Carles Pellicer. L'Ajuntament, per la seva banda, ha sufragat amb quasi 300.000 euros les obres de remodelació de la planta baixa del museu del raval de Santa Anna, el qual, amb el tancament del de la plaça de la Llibertat, s'ha convertit en la principal seu museística de la ciutat. Ferran Mascarell, com a conseller de Cultura i vicepresident del patronat del MNAC, inaugura aquest vespre l'exposició, una visita que ha aixecat expectació per la controvèrsia que provoca l'actual política cultural municipal, i que s'ha intensificat arran de la "municipalització" del Teatre Fortuny.

L'antològica de Marià Fortuny, doncs, inaugura amb bona nota la nova, i polèmica, etapa dels museus de la ciutat. Es tracta d'una gran exposició que, tot i que no té l'envergadura de la que es va exhibir l'any 1974 amb motiu del centenari de la mort de Fortuny, sí que permet conèixer de manera clara i concisa la trajectòria vital i artística de l'artista. I ho fa amb l'exhibició d'algunes de les obres més representatives de Fortuny, les quals ajuden a entendre les raons que van convertir el reusenc en el paradigma del triomf artístic internacional del segle XIX.

Així, els comissaris de l'exposició, Jordi À. Carbonell, professor d’història de l'art de la URV, i Francesc Quílez, cap del gabinet de dibuixos i gravats del MNAC, han estructurat Fortuny, el mite en sis àmbits: la imatge de l'artista (autoretrats i fotografies), la influència romàntica (els anys de formació a la Llotja de Barcelona), la pintura de gènere (que va suposar la primera projecció internacional de Fortuny, gràcies, també, a la seva associació amb el gran marxant de la pintura internacional Adolphe Goupil), l'orientalisme (corrent pictòric del qual Fortuny va ser el precursor), l'ascendent dels grans mestres (còpies d'obres de Velàzquez, Rembrandt, Goya o Ribera) i visió directa. Aquest últim àmbit explica la darrera obra de Fortuny, el qual, si no hagués mort prematurament, s'hauria acostat als plantejaments dels impressionistes. Per tant, en cada àmbit es mostren algunes de les obres més significatives de l’artista, entre les quals hi ha les celebèrrimes Il Contino, El col·leccionista d'estampes, La vicaria, El venedor de tapissos, Platja africana, Paisatge de Granada i Nen a Portici.

Galeria fotogràfica

Una imatge de la roda de premsa que s'ha fet aquest matí per presentar l'exposició.

Una imatge de la sala remodelada que acull l'obra pictòrica més anomenada de Fortuny, com ara La Vicaria.

Un dels retrats del pintor reusenc que presideix la nova sala d'exposicions del Museu Salvador Vilaseca.

Notícies relacionades
CULTURA | Any Fortuny
La gran exposició Fortuny arribarà el 26 d'abril

05/03/2013 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

Un total de 45 obres de Marià Fortuny (1838-1874) són les que s'exposaran a "Fortuny. El mite", la mostra retrospectiva dedicada al pintor i que serà l'acte més important de l'Any Internacional Fortuny a Reus. La gran majoria de les obres les ha cedit el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), mentre que la resta provenen del mateix Institut Municipal de Museus de Reus (IMMR), la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, el Museu de Montserrat i col·leccions particulars.