La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA

La Generalitat abandona el consorci del teatre Fortuny que prescindeix de Ferran Madico i Lluís Graells

L'ens finalment es mantindrà però només amb l'Ajuntament i la Diputació

12/04/2013 | Per NW Revista de Reus

Feran Madico amb el conseller Mascarell,  l'alcalde Pellicer i Albert Vallvé, en representació de la Diputació, en una imatge d'arxiu.

Feran Madico amb el conseller Mascarell, l'alcalde Pellicer i Albert Vallvé, en representació de la Diputació, en una imatge d'arxiu.

La Generalitat ha fet oficial avui que abandona el consorci del teatre Fortuny que es mantindrà però format solament per l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. La decisió s’ha donat a conèixer durant la reunió que ha celebrat avui la comissió gestora. La Generalitat, doncs, abandona el consorci del qual fins ara ha tingut la major participació (53% Generalitat; 33%, Diputació, i l’Ajuntament un 15%) si bé s’ha compromès a participar econòmicament a través d‘un contracte programa.  En la trobada també s’ha acordat prescindir de Ferran Madico i Lluís Graells, director general i gerent, respectivament, del consorci del teatre des de fa poc més d‘un any.
Segons ha pogut saber NW Revista de Reus, l’Ajuntament de Reus tindrà la major participació en el nou consorci que presidirà l’alcalde Carles Pellicer mentre que la responsabilitat tècnica anirà a càrrec e Josep Margalef, cap d’administració del Fortuny. La intenció municipal és que la nova comissió gestora funcioni a l’estil de la que hi ha al Bartrina, és a dir, amb presència de persones vinculades amb el món de la cultura. Segons ha pogut saber aquest mitjà, ara la voluntad és fer una programació d’emergència per al Fortuny per als mesos d’abril, maig i juny, una programació que es presentarà la setmana que ve. La intenció, doncs, és tornar a obrir el teatre que està tancat des de fa mesos. La nova comissió gestora serà l’encarregada de dissenyar la programació de tardor. Amb vista a l’any que ve, fonts ben informades, asseguren que el pressupost del 2014 serà inferior respecte al d’enguany però es mantindrà la programació del Fortuny. Aquesta rebaixa del pressupost podria comportar la reducció de la plantilla del teatre que ara dóna feina a una vintena de persones.


El comunicat de premsa

La comissió gestora del Fortuny s’ha limitat avui a emetre un comunicat de premsa en acabar la reunió, a la qual hi ha assistit el conseller de Cultura Ferran Mascarell,  que deixa moltes qüestions a l’aire. Segons aquest, la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació “han acordat que siguin les institucions del territori les que constitueixin el Consorci del Teatre Fortuny” perquè segons apunta el que ha funcionat durant anys resultava massa feixuc “per a la presa àgil de decisions, mostrava clares dificultats en el seu funcionament i havia esdevingut un instrument poc àgil”.

En el mateix comunicat, s’afirma que “el Departament de Cultura reitera la seva convicció en què les decisions sobre les programacions i realitats culturals de cada territori s’han de prendre en el sí de les institucions més pròximes a cada realitat i amb la ferma convicció dels municipis i les diputacions”. Tanmateix, es fa constar en la nota de premsa que “el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Reus expressen el seu compromís i absolut suport al Festival de Circ Trapezi, amb la convicció que el Festival constitueix la gran centralitat de les arts del circ de Catalunya i que aquesta centralitat ha de continuar consolidant-se”. En el comunicat, la Generalitat reafirma el seu compromís de participar econòmicament en la promoció de les arts escèniques de Reus. La nota acaba agraïnt a Madico iGraells la feina feta durant aquest any que han tingut responsabilitats al consorci.

 

La Posició de la Generalitat

El Departament de Cultura de la Generalitat ha exposat els seus arguments, en una nota oficial que podeu trobar aquí.

Segons Cultura, la mesura obeeix a la voluntat de posar en pràctica "la convicció en què les decisions sobre les programaciobns i realitats culturals de cada territori s'han de prendre en el si de les institucions més pròximes a cada realitat i amb la ferma convicció dels municipis i les diputacions". Malgrat aquest argument, la Generalitat referma a la nota la seva aposta pel Trapezi.