La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | 14-N

La vaga general deixa Reus a mig gas

Els sindicats quantifiquen en un 85% el seguiment de la vaga i la Generalitat rebaixa molt aquesta xifra

14/11/2012 | Per NW Revista de Reus

La manifestació ha sortit de la plaça del Mercadal minuts després de les 12 del migdia.

La manifestació ha sortit de la plaça del Mercadal minuts després de les 12 del migdia.

Els sindicats han quantificat en un 85% el seguiment de la vaga general d'aquest dimecres. Aquesta xifra, però, l'ha rebaixat de manera molt important la Generalitat. Segons ha fet saber el govern català aquesta tarda, el seguiment de la vaga ha estat de gairebé un 18% entre els treballadors de la Generalitat i de poc més del 16% en el sector privat de la demarcació de Tarragona. Pel que fa al seguiment de la protesta entre els treballadors municipals, segons l’Ajuntament de Reus, un 14,86 dels qui treballen al consistori i als organismes municipals han fet vaga.

La vaga general s’ha iniciat a Reus a primera hora del matí amb les aturades a l’estació d’autobusos i la crema de pneumàtics que han tingut lloc a l’avinguda de Marià Fortuny, just davant de la rotonda que enllaça amb l’autovia de Reus a Tarragona, i també a la C-14, a l’alçada de la rotonda que dóna accés a l’aeroport. L’objectiu d’aquestes accions era evitar que anessin a treballar els qui sortien de Reus. Aquesta vegada la protesta ha comportat problemes de mobilitat i de circulació, cosa que no havia passat en ocasions anteriors. Els piquets també han afectat el servei del transport municipal d’autobusos. Així, s’han hagut de suspendre els serveis mínims del matí. Estava establert que els autobuses funcionessin de dos quarts de 7 del matí fins a dos quarts de 10, però, a dos quarts de 9 s’ha suspès. Els serveis mínims de la tarda estaven establerts de dos quarts de 5 fins a dos quarts de 9 del vespre.

foto contenidors 14-NPel que fa al sector comercial, la Unió de Botiguers calcula que només un 20% de les botigues han obert portes. Aquest matí hi havia un contrast força marcat entre els establiments del centre i els d’altres punts de la ciutat. Així, poques eren les botigues obertes al centre mentre que lluny d’aquest punt es podien veure pràcticament el mateix nombre d’establiments que han aixecat la persiana d’altres que no ho han fet. El Mercat Central ha obert les portes, tal com és habitual, a primera hora del matí. Les parades, però, que havien decidit obrir s’han vist obligades a tancar pels piquets a mig matí. Per la seva banda, el Mercat del Carrilet ha estat obert encara que pocs paradistes han treballat. A fora, avui dia de mercadet, alguns venedors han tornat a plantar les seves parades.

foto pintada banc 14-NLa vaga general també ha deixat un rastre de pintades en façanes d'edificis públics i privats, i danys al mobiliari urbà. Les botigues i les entitats bancàries han estat el blanc principal de les pintades que s’han fet en defensa de la vaga general. A més, diversos contenidors han estat tombats.

Pocs minuts després de les 12 del migdia ha sortit de la plaça del Mercadal la manifestació convocada pels sindicats. Els manifestants han cridat a favor de la vaga general. En la protesta s'han pogut llegir pancartes amb els lemes: "Ens estan prenent el futur. Hi ha culpables. Tenim solucions" i "No deixarem que el capitalisme arruïni les nostres vides".

Per la seva banda, segons l’Associació Empresarial Química de Tarragona, AEQT, s’ha respectat l’entrada dels treballadors de serveis mínims en els canvis de torn que s’havien pactat per garantir la seguretat de les instal·lacions.  Els acords respecte a la producción preveien no aturar les plantes continues i només s’ha reduït la càrrega de producció, que ha representant entre un 20 i un 50%. Respecte a les plantes discontinues, s’han aturat majoritàriament, tal com s’havia convingut.