La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Nou centre d'oci i de negocis

Inversió gegantina per a un complex d'oci al costat de Port Aventura

Crearà 20 mil llocs de treball, suposarà una inversió de 6.000 milions de dòlars i es preveu que sigui una realitat al 2016.

07/09/2012 | Per NW Revista de Reus

El Dragon Khan és un dels símbols de Port Aventura.

El Dragon Khan és un dels símbols de Port Aventura.

El grup inversor Veremonte, amb capital brasiler, seu a Londres, amb el valencià Enrique Bañuelos com a principal accionista i que té com a Conseller Delegat el tarragoní Xavier Adserà, ha anunciat la construcció d'un macroprojecte turístic i d'oci en terrenys que limiten amb Port Aventura, que contindrà fins a sis grans ressorts tematitzats (no seran parcs d'atraccions temàtics), cadascun dels quals tindrà un gran hotel de cinc estrelles, un casino, un teatre, un shopping center i un centre de convencions. Amb el nom de Barcelona World, les sis àrees temàtiques recrearan els ambients d'Europa, els Estats Units, el Brasil, la Xina, Rússia i la Índia. Els sis hotels sumaran en total 12 mil habitacions, és a dir, 24 mil noves places hoteleres.

Josep Poblet, Pere Granados, Quim Nin, Lluís Recorder, Xavier Adserà i Lluís Rullán, durant la presentació a Tarragona

La presentació oficial del proejcte s'ha fet en primera instància aquest matí a Barcelona (a la tarda s'ha fet a la seu de la Delegació del Govern a Tarragona), en una compareixença pública de representants del Govern català, del grup Veremonte i de la Caixa convocada ahir amb caràcter d'urgència després que el Consell d'Administració de Caixabank donés llum verda a la cessió dels terrenys necessaris per tirar endavant el projecte, que són de la seva propietat. D'aquesta manera, culminava un procés de negociació portat amb la més absoluta de les discrecions, que s'encetava el mes de gener passat amb un primer contacte entre la Caixa i Veremonte. Quan van començar a posar-se d'acord, van contactar amb el Govern per anunciar-los les intencions. Els alcaldes de Salou i Vila-seca no han sabut res oficialment fins aquest matí, poc temps abans de la compareixença pública, a la que van ser convocats per assistir-hi ahir al vespre sense que els precisessin els detalls.

 

Infrastructures

Com ja s'ha dit, una de les claus ha estat la dotació d'infrastructures que faciliten l'accés a Port Aventura: "tenir l'aeroport a 7 minuts de distància, un altre gran aeroport a una hora, una estació de tren pròpia, l'AVE a 15 minuts, i els Ports de Tarragona i Barcelona a tocar fa que aquests terrenys siguin un petit diamant a explotar", ha explicat Xavier Adserà. Als responsables del Govern i als alcaldes se'ls notava eufòrics pel fet de poder anunciar aquesta inversió. El Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha afirmat que "estem davant una inversió turística d'una envergadura no comparable amb cap altra a Europa". L'alcalde de Salou, Pere Granados, afirma que amb la inversió "Salou i la Costa Daurada es converteixen definitivament en els líders del turisme de sol i platja a Europa i la Mediterrània", mentre que el de Vila-seca, Josep Poblet, es mostrava orgullós perquè el projecte "constata que no hi ha lloc amb les millors condicions per tirar-lo endavant".

Un dels elements que es poden veure beneficiats pel projecte es preveu que pugui ser l'objectiu de fa anys del Port de Tarragona de convertir-se en un port de creuers.

 

Llocs de treball

Una de les dades claus, i d'unes dimensions que maregen, és el fet que els promotors del projecte asseguren que es crearan 20.000 llocs de treball directes i pràcticament la mateixa xifra d’indirectes. Cal tenir en compte que Port Aventura, amb 3 vegades menys hectàrees de superfície ocupada, dóna feina en plena temporada a unes 3.000 persones. Els 6.000 milions de dòlars (uns 4.200 milions d'euros d'inversió) es poden comparar amb els 1.000 milions d'euros invertits fins ara a Port Aventura des del seu inici. El Parc va ser inaugurat el primer de maig del 1995.

La part més groguenca correspòn als terrenys que ocuparà el nou complex

El macroprojecte ocuparà unes 450 hectàrees de terrenys que són propietat de La Caixa i que permetran la construcció d'un total d'un milió i mig de metres quadrats. Hi ha un gran avantatge que permet que els terminis d'execució del projecte siguin sorprenenment curts: els terrenys ja formen part de la superfície que gestiona el Consorci del Centre Recreatiu i Turístic de Salou i Vila-seca, format pels ajuntaments de Salou i Vila-seca i la Generalitat, que és qui donarà les llicències necessàries. Els terrenys ja formaven part del projecte inicial de Port Aventura. "El gran canvi --ha remarcat l'alcalde de Vila-seca-- és que passem d'una urbanització de xalets que és el que es preveia inicialment, a un complex d'hotels". Els terrenys són de la Caixa, entitat que no té previst de participar de cap altra manera en el projecte ("no és la nostra missió", ha dit el representant de la Caixa i primer Director General de Port Aventura, Lluís Rullán).

 

Quatre anys i mig

Tot plegat fa que els terminis plantejats siguin molt curts. Adserà ha calculat un any i mig a partir d'ara per fer el projecte constructiu i els tràmits legals necessaris, i tres anys d'obres. Això permet afirmar que el projecte pugui estar a punt per ser inaugurat a finals del 2016.

El representant de Veremonte, ha assegurat que l’empresa ja disposa del 20% del capital per tirar endavant el projecte. Ha afirmat que no necessitarà demanar crèdit (utilitzaran recursos propis) i que la resta de capital que cal per tirar endavant l’obra es cobrirà amb accionistes i amb els operadors que gestionin els diversos establiments i serveis del complex. Els promotors del projecte calculen que el complex permetrà passar dels 4 milions de visitants que té avui Port Aventura al cap de l'any, a 10 milions.

Aquest nou centre d’oci i de negocis es presenta com alternativa al macroprojecte de joc i de turisme Eurovegas. De fet, el conseller Mas Colell ha afirmat que aquest projecte és incompatible amb l’impulsat per Las Vegas Sands que posava, entre les seves condicions, congelar noves llicències de joc. El govern català està convençut que la creació del nou centre d’oci a Salou i Vila-seca situarà Catalunya al capdamunt del turisme europeu.

 

Reaccions

Una de les coses que s'han qüestionat és el nom del complex, Barcelona World. Tot i ser un nom provisional "que ens pot servir per atreure inversors", han dit els promotors, els dos alcaldes han considerat que "sumar" a la Costa Daurada la marca Barcelona pot ser bàsic perquè el projecte tingui una dimensió mundial. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha estat qui ha dit obertament que no li agrada el nom: "La marca Costa Daurada té prou força. A mi, que es digui Barcelona no-sé-què, no m'agrada", ha dit.

L'Ajuntament de Reus considera que el macroprojecte suposarà una oportunitat pel territori, però sobretot per a la capital del Baix Camp, ja que la seva oferta turística i cultural serà un complement idoni per als visitants d’aquesta nova destinació. Per la seva banda, la Cambra de Comerç de Reus també ha expressat la seva satisfacció pel nou centre d'oci i de negocis. L'entitat cameral ha destacat els efectes beneficiosos que tindrà per a l'economia del territori i també l'impuls que suposarà per a l'aeroport de Reus.