La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Castells

Un estudi conclou que les colles castelleres mouen més de 4 milions d'euros anuals

Es constata el pes de les subvencions públiques en el finançament de les colles.

05/12/2012 | Per NW Revista de Reus

D'esquerra a dreta, Sergi Valdè, Josep Bertran, Guillermo Soler i Jaume Gené. (Foto: Cedida)

D'esquerra a dreta, Sergi Valdè, Josep Bertran, Guillermo Soler i Jaume Gené. (Foto: Cedida)

La suma dels pressupostos de totes les colles castelleres que hi ha a Catalunya supera els 4 milions d'euros, segons un estudi fet per la URV en col·laboració amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i el complex industrial de REPSOL a Tarragona. La xifra es considera significativa, però baixa tenint en compte que les colles mobilitzen unes 10.000 persones. L'estudi constata també les diferències entre les colles grans i les petites, i no inclou el moviment econòmic que generen els castells a banda del que mouen les colles, és a dir, per exemple, la despesa del públic que es desplaça a les places castelleres.

El gruix dels ingressos de les colles té origen en un percentatge important en les subvencions públiques. Les actuacions també tenen pes, però en aquest apartat hi ha moltes diferències entre colles, en funció de la seva grandària. Com a terme mig, les subvencions suposen un 32,3 % dels ingressos, i les actuacions un 19,4 %. En les colles grans,, el percentatge varia de manera significativa. Patrocinis, quotes dels mateixos castellers, merxandatge o rendiment dels locals són altres fonts d'ingressos de les colles, algunes de les quals tenen pressupostos que superen els 200 mil euros anuals.

L'estudi conclou que "les colles castelleres podrien servir com a model per a les empreses en aspectes com són el treball en equip, el lideratge o la motivació dels seus integrants" i remarca que són entitats obertes,que treballen bé la socialització dels seus membres i que tenen molt en compte la seva formació. L'estudi recomana a les colles que emprin la fórmula de declarar-se "entitat sense afany de lucre d'interès públic" pels beneficis fiscals que suposa per a la pròpia entitat i els seus patrocinadors.

L'estui l'ha dirigit Jaume Gené, de la Fundació URV. Ha estat presentat aquest dimecres, en un acte que ha comptat amb la presència del mateix Gené, del president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Sergi Valdé; el gerent de la mateixa Coordiandora, Guillermo Soler, i del responsable de comunicació de REPSOL, Josep Bertran.