La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Circ

El nou director del Trapezi afronta el seu primer festival "en un any de transició"

L'ajustament de pressupost fa que el festival es plantegi, fins i tot, cobrar 50 cèntims per poder obtenir el programa de mà

26/04/2012 | Per NW Revista de Reus

Ferran Madico (esquerra), Jordi Gaspar (centre) i Adela Beltran, al costat del cartell del Trapezi

Ferran Madico (esquerra), Jordi Gaspar (centre) i Adela Beltran, al costat del cartell del Trapezi

La Fira-festival de Circ Trapezi afrontarà enguany una edició de transició, caracteritzada per una reducció dels espectacles, una aposta per les companyies del país i una reducció dels espais on es podran veure espectacles. El tancament del programa no està enllestit, i no serà presentat fins dilluns que ve. El nou director, Jordi Gaspar, ha explicat que la programació d'enguany s'està fent "com si féssim una cursa d'atletisme de fons a ritme de 100 metres llisos", en referència al poc temps que hi ha hagut per a la contractació de les companyies. Gaspar va ser nomenat al gener, quan moltes companyies ja havien adquirit compromisos incompatibles amb la seva participació al Trapezi. Amb tot, Gaspar afirma que "hem aconseguit assentar unes bases del que anirem desenvolupant els pròxims dos anys". Per això, tant Gaspar com el director del CAER, Ferran Madico, han insistit molt avui a parlar de l'edició d'enguany com un "festival de transició".

En relació a anys anteriors, el Trapezi no presentarà enguany espectacles ni a Cal Massó ni a Mas Iglésies. L'ajust econòmic fa que els organitzadors es plantegin, fins i tot, recuperar una part dels diners amb la venda del programa de mà, que costarà 50 cèntims, quan en les quinze edicions anteriors, el programa es distribuïa de forma gratuïta. El pressupost total del festival  és de 385.000 euros, dels quals 30.000 van destinats a dues produccions pròpies que s'estrenaran durant el festival, que començarà el 17 de maig.

Ferran Madico ha exposat els motius que van portar a l'elecció de Jordi Gaspar. Segons Madico, Gaspar "representa un canvi generacional en relació a l'equip anterior" i, a més que té acreditada experiència de gestió (havia dirigit el Trapezi de Vilanova i la Geltrú), "ha presentat un projecte a tres anys que aposta per la continuïtat en la filosofia del festival, que es basa en potenciar el concepte de fira i la internacionalització, que ha de conviure en una potenciació de la producció catalana". Tot plegat, "amb una mirada que contempla el circ contemporani, però que no oblida la tradició".

Gaspar ha explicat que el seu projecte té quatre bases: la convivència en el circ del llenguatge de les diferents arts escèniques, treballar per a la creació de nous corrents i tendències estètiques, la recerca de la qualitat i l'excel·lència sense deixar de banda el risc artístic, i  inscriure el circ com una de les arts escèniques, al mateix nivell que qualsevol altra, "ara que el circ català comença a ser visible a nivell internacional", segons el nou director del Trapezi.

El festival ha presentat també el cartell de l'edició d'enguany, obra d'Adela Beltran, de l'estudi de disseny Voler Volar, i que es pot veure en la imatge que s'adjunta a aquesta informació.