La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Any Fortuny

Carles Tubella: "Reus no ha donat la importància que es mereix a Marià Fortuny"

Pellicer ha explicat que fa gestions per tal de traslladar l'obra La Vicaria, per tal que es pugui contemplar a la ciutat

02/05/2012 | Per NW Revista de Reus

Un moment de la presentació feta al Museu Salvador Vilaseca amb Carles Tubella, Carles Pellicer i Joaquim Sorio

Un moment de la presentació feta al Museu Salvador Vilaseca amb Carles Tubella, Carles Pellicer i Joaquim Sorio

Carles Tubella, la persona que l'Alcalde Carles Pellicer va nomenar setmanes enrere per tal de coordinar totes les activitats relacionandes amb la celebració de l'Any Internacional Fortuny ha manifestat que 'cal posar en valor la figura i obra de Marià Fortuny ja que fins ara no se li ha donat la importància que es mereix. Sovint se la reconegut molt més fora de Reus i de Catalunya que no pas a casa nostra'. Tubella va enumerar ahir els actes que s'han programat inicialment 'però que s'aniran completant poc a poc', va explicar en la roda de premsa celebrada aquesta tarda. Per la seva part, l'Alcalde Carles Pellicer va afirmar que està realitzant gestions per tal que una de les obres més emblemàtiques de Fortuny, La Vicaria, es pogués contemplar a la pròpia ciutat en el marc d'una exposició temporal. L’Any Internacional Fortuny disposa d’un comitè d’honor presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, un comitè científic (amb la presència de diversos experts en la figura i l’obra del pintor reusenc), el comitè organitzador (que va mantenir la primera reunió formal el 26 d’abril) i un comitè executiu que fa el seguiment i coordina el dia a dia d’aquest esdeveniment. El programa d’activitats de l’Any Internacional Fortuny que s’ha presentat a la ciutat (i que és susceptible de noves aportacions) preveu diverses activitats entre juny de 2012 i juny de 2013 que tenen com a objectiu resseguir la vida i l’obra de l’artista, qui en la seva època fou un dels creadors més reconeguts i valorats arreu del món. A continuació podeu contemplar quins són alguns dels actes programats per enguany i per l'any vinent:

Actes any 2012

 • 11 de juny - Exposició de documents sobre Marià Fortuny - Lloc: Arxiu Històric (Mostra sobre els documents al voltant de la vida de Fortuny. D’especial interès son els comentaris sobre Marià Fortuny a la correspondència que Van Gogh manté amb el seu germà.)
 • Setembre - Exposició Bibliogràfica - Lloc: Centre de Lectura (Mostra dels llibres que s’han publicat fent referència a Marià Fortuny tant els editats durant la seva vida com els estudis i obres posteriors.)
  Octubre - Exposició de Gravats - Lloc: Museu d’Art i Història (Mostra de la col·lecció complerta de gravats de Marià Fortuny.)
 • Novembre - Ruta Europea de Fortuny (Reus - Roma - Portici - París) - Lloc: Roma - Portici - París (Viatge commemoratiu als espais on Fortuny va viure. Es realitzarà un acte institucional d’homenatge davant la seva tomba a Roma.). Una activitat que s'obrirà a tota la ciutat i a les seves entitats per si consideren convenient participar-hi.
 • Desembre - Ruta Marià Fortuny per la ciutat - Lloc: Ciutat (visites guiades teatralitzades pels espais de la ciutat relacionats amb Fortuny: casa natal, el teatre, el barri, escultures, Prioral). 

Actes any 2013

 • Gener - Exposició fotogràfica - Lloc: Centre de la Imatge Mas Iglesias (Mostra de fotografies de Marià Fortuny, de la família i el seu entorn.)
 • Febrer - La iconografia al voltant de Fortuny - Lloc: Casal Amics de Reus (Mostra d’objectes que al llarg dels anys l’han fet perdurar com a mite: segells, monedes, records, postals, plaques...)
 • Març - Ruta Hispania - Àrab de Fortnuy - Lloc: Madrid, Granada, Tànger, Tetuan (Visita als lloc emblemàtics de la vida de Fortuny a l’Estat Espanyol com Madrid i Granada i també la seva estada al nord d’Àfrica, principalment Tànger i Tetuan.)
 • Abril/Maig/Juny - Exposició: Fortuny, el mite - Lloc: Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca (Mostra principal dels actes de commemoració amb les obres més emblemàtiques del pintor.)
 • Juny - Tancament de l’Any Internacional Fortuny - Lloc: Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca (Activitats a concretar.)
Altres activitats complementàries que s'han programat inicialment són aquestes:
 • Publicacions: «Fortuny, el mite»; «Fortuny després de Fortuny: Miscel·lània».
 • Activitats acadèmiques: Convenis amb la Universitat Rovira i Virgili; Conveni amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC); Crèdit de Síntesi per ESO; Treballs de Recerca de Batxillerat.
 • Cinema: Cicle de Cinema «El temps de Fortuny» (Cine Club).
 • Concerts: Concert dedicat a la música en temps de Fortuny (Associació de Concerts).
 • Sinèrgies: Entrada gratuïta a l’exposició del museu per aquells que visiten El Prado o el MNAC. Incentivar a la societat civil i empreses locals que se sumin a l’acte (aparadors). Conveni amb els caves Mascaró.
 • Accions: Dignificació de la tomba de Marià Fortuny a Roma.

Per la seva part, el regidor de Cultura, Joaquim Sorio va afirmar que totes aquestes activitats 's'han començat a treballar amb un pressupost inicial de 50 mil euros, una quantitat que confiem en poder incrementar amb altres aportacions que estem negociant amb institucions i empreses'.