La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Deute de l'Institut Català de la Salut

Sagessa no podrà pagar nòmines el setembre si el Servei Català de la Salut no compleix els seus compromisos econòmics

24/07/2012 | Per Joan Carrion

Una imatge de les darreres protestes sindicals que la plantilla de treballadors de l'Hospital de Sant Joan han fet setmanes enrera.

Una imatge de les darreres protestes sindicals que la plantilla de treballadors de l'Hospital de Sant Joan han fet setmanes enrera.

El Consell d'Administració de l'empresa pública Sagessa, format en aquest cas no només per representants polítics del consistori reusenc, sino també per responsables d'altres administracions del Camp de Tarragona en les que aquesta empresa pública gestiona equipaments de caire sanitari, educatiu i sòciosanitari, va escoltar ahir la dura realitat a la que s'haurà d'afrontar d'aquí dos mesos. Segons va explicar el seu director general, José Augusto García Navarro, si el Servei Català de la Salut no paga les quantitats que ha de liquidar en concepte dels acords que té establerts amb els centres sanitaris concertats -com és el cas de Sagessa- els treballadors de l'Hospitals de Sant Joan de Reus, de l'Hospital Santa Creu de Jesús de Tortosa, de l'Hospital Comarcal d'Amposta, de l'Hospital Lleuger de Cambrils, del Centre MQ de Reus i de les Àrees Bàsiques de Salut (CAPS) de la Selva del Camp, Riudoms, Vandellòs-Hospitalet i el Reus V, no podran percebre les seves nòmines a partir del proper mes de setembre. Segons es va informar a la trobada d'ahir, la petició d'ajornament de diversos impostos com ara les liquidacions de l'IVA o del pagament a la Seguretat Social, donaran aire als comptes de Sagessa per aquests propers mesos de juliol i agost.

Tal com es va explicar en la trobada d'ahir, els impagaments de el Catsalut han anat reduint els recursos econòmics gestionats per Sagessa fins el punt que si bé les retribucions als seus treballadors de centres sanitaris del mes de juliol estan assegurades i les d'agost sembla que també, no es pot dir el mateix dels pagaments que s'haurien de fer a partir del mes de setembre si la Generalitat de Catalunya, a través del Catsalut, no hi posa remei durant les properes setmanes. La notícia anunciada ahir al vespre -segons ha pogut saber aquesta revista digital- va provocat un fort impacte en bona part dels 'consellers' presents a la reunió i el propi Alcalde de Reus, Carles Pellicer -com a president de la citada empresa pública- va donar instruccions a la gerència de Sagessa per tal que es comenci a replantejar el sistema de pagaments a proveïdors. En concret, Pellicer va recomanar que com a mesura preventiva s'optés per alentir de moment el pagament de factures pendents a grans proveïdors de Sagessa i només es fes front temporalment a les despeses provocaces per proveïdors més petits. 

La situació de Sagessa no és una excepció en el panorama sanitari català ja que aquest endarreriment del Servei Català de la Salut afecta d'altres equipaments santiatris concertats tot provocant greus dificultats financeres en la seva gestió. EL Grup Sagessa va néixer el 14 d'abril de 1989 amb el propòsit inicial de gestionar serveis sanitaris. "Progressivament però, va superar aquesta faceta fins a convertir-se en un ens que vol donar una resposta àgil i d'anticipació als reptes assistencials que es plantegen en el nostre entorn i garantir un servei capdavanter", segons recull la presentació del web de 'empresa.

Actualment, formen part del citat Grup, a més de l'Ajuntament de Reus, els consells comarcals de les sis comarques on està implantat (el Baix Camp, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre, el Priorat, la Terra Alta i el Montsià) i compta amb un equip humà de més de 3.000 professionals, que desenvolupa la seva activitat en equipaments sanitaris, socials i educatius.

Per la seva part, fonts de la citada empresa sanitària pública reusenca han explicat aquest matí que "en cas que es confirmi aquesta situació, s'adoptaran les mesures necessàries per tal de buscar recursos per una altra via que puguin subsanar la manca de financiació del Catsalut i es pugui fer front al pagament a la plantilla de treballadors".