La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL

La independència tensa el pacte de govern de Reus

La popular Alícia Alegret exigeix públicament lleialtat a l'alcalde Pellicer

19/10/2012 | Per Cori Sebastià

El ple de l'Ajuntament de Reus ha viscut avui una sessió marcada per les propostes sobiranistes i els números.

El ple de l'Ajuntament de Reus ha viscut avui una sessió marcada per les propostes sobiranistes i els números.

El pacte de govern de Reus no passa pel seu millor moment. Així s’ha fet evident avui durant el ple que ha celebrat l’Ajuntament on s’han posat al descobert tensions internes. Passaven pocs minuts de la 1 del migdia, quan la primera tinent d’alcalde i portaveu del grup municipal del PP, Alícia Alegret, s’ha dirigit al faristol del saló de plens (que els regidors només fan servir per a les intervencions més importants) per demanar “lleialtat, confiança i estabilitat” a l’alcalde Carles Pellicer. Un cop s’havien debatut tres mocions sobiranistes, Alegret ha pres la paraula amb l’argument d’explicar el vot contrari del PP a les propostes. La seva intervenció, però, s’ha convertit en un discurs en el qual ha carregat durament contra Ara Reus, el PSC i CiU, el seu soci de govern. Visiblement molesta, Alegret ha acusat els tres partits d’alimentar durant els últims dies el debat sobre el futur del pacte de govern, fet que havia portat a alguns, segons ella, a afirmar que l’acord es trencaria avui. La primera tinent d’alcalde ha considerat que el debat sobiranista d’aquest divendres amagava un discurs polític sobre el pacte de govern. Alegret ha retret a Ara Reus fer reunions secretes amb CiU (extrem que l’alcalde ha negat) i de ventar-se de tenir la clau per trencar el pacte de govern. La regidora popular ha recordat a la formació municipalista que només té dos regidors, i que, per tant, un possible pacte amb CiU seria insuficient per governar amb garanties. Alegret també ha estirat les orelles al PSC després que s’hagi ofert públicament a donar estabilitat en cas que el pacte de govern es trenqui. En aquest punt, Alegret s’ha preguntat si aleshores els socialistes  “votarien a favor de la privatització de la funèraria o d'altres decisions econòmiques que són contràries a la gestió política realitzada anteriorment".

Les seves paraules més contundents, però, han anat cap a CiU. En dues ocasions, Alegret ha preguntat a l’alcalde si vol trencar el pacte. La popular li ha dit: “Senyor Pellicer, vostè que avui ha fet bandera del dret de decidir, jo li dono avui aquest dret a decidir. Decideixi si vol seguir amb nosaltres i si ens mantenim centrats en els reptes que tenim damunt de la taula, reptes compartits, difícils, però que han de fer d’aquesta ciutat un referent com ho va ser fa anys”.  Alegret li ha demanat que trenqui el pacte si no se sent còmode o li fa vergonya el seu soci. En cas contrari, ha reclamat lleialtat a Pellicer i a la resta de membres de CiU.

Les preguntes d’Alegret han tingut resposta per part de l’alcalde. Pellicer, sense perdre el somriure, ha dit a la primera tinent d’alcalde que s’havia equivocat pel fet de parlar sobre el pacte de govern al ple municipal perquè “no és el moment ni el lloc”. Dit això, ha assegurat que CiU no té cap intenció de trencar-lo i que en cas que s’arribi a aquesta situació serà perquè ho haurà decidit el PP. Després del ple, i en declaracions als mitjans de comunicació, Pellicer ha afirmat que no sent incòmode amb el pacte i ha recordat que l’acord entre CiU i PP és un pacte per gestionar la ciutat i no ideològic. Per això, ha insistit que cap pacte li farà canviar la seva ideologia.

foto ple protesta

Les paraules d’Alegret també han tingut resposta des de l’oposició. Jordi Cervera, portaveu d’Ara Reus,  li ha contestat que la formació municipalista no serà responsable si es trenca el pacte de govern i s’ha felicitat perquè la portaveu popular els doni tanta importància. Per la seva banda, Andreu Martín, portaveu del PSC, ha considerat, un cop acabat el ple, que la situació viscuda avui ha fet evident que Reus “no té govern ni un alcalde que controli la situació. No podem estar en un espectacle de galls. És indecent i una vergonya”. Els socialistes es plantegen demanar un ple extraordinari per debatre la situació del govern de Reus.

 

Mocions sobiranistes

 

La situació del pacte del govern de Reus s’ha convertit finalment en el tema estrella i inesperat d’un ple municipal que ha donat suport al dret a decidir dels catalans, l’únic punt comú a les tres mocions sobiranistes que s’han presentat. En aquest context,  a proposta de CiU i Ara Reus, la corporació també ha donat suport a la resolució del Parlament que reclama una consulta perquè el poble català decideixi el seu futur. En el debat, el PSC s’ha mostrat contrari a posicionar-se a favor de la sobirania plena mentre que la CUP ha vist com era rebutjada la seva moció.

El ple d’aquest divendres, que ha durat cinc hores, ha estat seguit per un nombrós públic, bàsicament, els representants sindicals dels treballadors municipals que han fet acte de presència vestits de negre per protestar contra les retallades. La corporació ha aprovat, amb l’únic vot favorable del govern, les ordenances municipals per a l’any vinent. Aquestes preveuen congelar els impostos i apujar les taxes l’IPC. El plenari ha comptat avui amb una cara nova. El socialista Germán López ha pres possessió com a regidor en substitució de Rosa Garrido.