La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Les factures d'Innova

Gomis diu que veu indicis de 'favoritisme' en el lloguer de dos habitatges que INNOVA va fer a Construccions Solana

El Consell d'Administració d'Innova analitza noves factures per serveis factruats per l'arquitecte Jorge Batestanza.

25/06/2012 | Per Joan Carrion

Una imatge del consell d'administració de les empreses municipals, celebrat aquest matí al consistori reusenc.

Una imatge del consell d'administració de les empreses municipals, celebrat aquest matí al consistori reusenc.

Teresa Gomis, en la seva compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió del consell d'INNOVA, s'ha referit al fet del lloguer de dos habitatges que Sagessa va fer a l'empresa Construccions Solana el mes d'abril de l'any 2010. Una adjudicació que ha definit de manera gràfica al parlar d'un 'presumpte favoritisme' ja que els propietaris de la citada empresa constructora estarien assessorament el hòlding d'empreses municipals en temes d'obres i manteniment d'escoles a la ciutat de Reus. De fet, dos mesos després del citat contracte, un dels administradors de Construccions Solana, Jacint Solana Olivé, creava una nova empresa -amb un altre soci- amb el nom d'Atoms SL, dedicada a "assessorament tècnic d'obres de manteniment i serveis" i ha estat treballant per INNOVA fins aquests dies, "tot i que tal com estan les cosese i dins el procés d'aprimament de l'estructura del hòlding, aquesta relació mercantil s'acabarà aquest mes de juny", ha explicat Gomis.

La consellera delegada d'INNOVA ha manifestat que "indagarem sobre les circumstàncies en les que es va realitzar aquest contracte de lloguer i si es van respectar els processos establerts a l'hora de fer l'adjudicació d'aquest dos habitatges. De fet, no descartem que -tal com està la situació econòmica- analitzem la posibilitat de desllogar-los i reubicar aquests nois i noies en un altre equipament municipal, com ara l'altre CRAE ubicat a l'antiga Llar infantil La Pastoreta".  Teresa Gomis ha explicat una vegada més que "nosaltres no teníem tota aquesta informació i és ara que estem accedint a molta documentació d'aquests temes. Sobre l'acomiadament del tècnic que feia més de 15 anys que surpervisava i coordinava els manteniment dels centres educatius de la ciutat, Gomis ha dit "que el tema cal emmarcar-lo en aquesta restructuració que estem fent de les empreses municipals i molta feianq que hi havia abans, ara ja no hi és, per això es va optar per la fórmula de l'aomiadament". Recordem que aquest extreballador, Xavier Monforte, va recórrer aquesta desvinculació laboral 'forçada' i ha presentat altres denúncies sobre presumptes irregularitats en els contractes signats per INNOVA, una denúncia que la Fiscalia ha admès a tràmit.

D'altra banda, a la reunió del consell d'INNOVA s'ha informat també de l'existència de més factures que hauria cobrat l'arquitecte Jorge Batesteza. Si la setmana passada s'informava del pagament de 387.000 euros per tasques "s'assessorament tècnic en ordre a la realització de les inversions que té projectades INNOVA en infrastructures de caràcter sanitari entre els anys 2007 i 2010", avui s'ha desvetllat que presumpatment també hauria cobrat com a soci del despatx d'arquitectes BBats Consulting & Projects ja que hauria estat contractat per una unió temporal d'empreses -una UTE- formada per Euroconsulting Catalunya SA / Axxo Gestión y Proyectos. Una subcontractació que s'hauria realitzat per tal de supervisar les obres de construcció del nou Hospital de Sant Joan que va realitzat una altra UTE, Dragados Abantia. Teresa Gomis però no ha facilitat cap mena d'informació sobre quina quantitat s'hauria pagat per aquest altre contracte i sobre si s'hagués pogut donar el cas que Jorge Batesteza hagués cobrat dues vegades per la mateixa feina.

Curiosament, la setmana passada el consistori va al.legar un total desconeixement de la figura del citat Batesteza, una informació que avui s'ha matisat ja que Gomis ha explicat que "l'arquitecte hauria estat present en el procés de projecció i construcció del nou hospital i que hauria participat en diverses visites d'obres durant la seva edificació, però no sabem res més", ha afirmat.

Reacció socialista

Per la seva part, els consellers socialistes a Innova han fet pública una declaració conjunta en la que acusen "al president del grup d’empreses -Carles Pellicer- i a la consellera delegada -Teresa Gomis- de posar al Consell d’Administració en risc d’haver d’assumir responsabilitats greus en fer públiques determinades accions i informacions sense consultar ni informar previament al Consell d’Administració del holding d’empreses".

Els consellers del PSC han demanat un informe jurídic "en el que s’analitzin les iniciatives dutes a terme des de la presidència i sense consultar amb el Consell d’administració de l’empresa i que a l’entendre dels consellers socialistes són contràries a la correcta governança del grup. Saltar-se els procediments estatutaris tant d’informació als consellers com de presa de decisions evidencia la incapacitat de distingir les responsabilitats dels diferents càrrecs que ostenta el senyor Pellicer", han manifestat.