La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Ramificacions de Sagessa

Denuncien les relacions entre Josep Prat i l'exdelegat de Benestar Social a Tarragona, el reusenc Jordi Tous

27/06/2012 | Per NW Revista de Reus

Jordi Tous -esquerra de la imatge- va ser contractat per Sagessa després de ser delegat de Benestar a Tarragona.

Jordi Tous -esquerra de la imatge- va ser contractat per Sagessa després de ser delegat de Benestar a Tarragona.

Segons informa l'edició d'avui del diari EL PAÍS, aquest procés va arrencar l'any 2008 i va acabar a finals de 2010: Durant aquest període, Wanplais —empresa propietat de Prat i la seva família— va realitzar una profunda reforma d'un vell magatzem situat al barri del Serrallo de la ciutat de Tarragona, el cost del qual va ascendir a prop de 800.000 euros, segons consta en els comptes de la companyia dipositades en el Registre Mercantil. Amb les obres acabades, Wanplais va aconseguir que l'edifici fos llogat per una entitat finançada pel Departament de Benestar Social per destinar-ho al Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) Voramar, amb capacitat per 24 menors tutel.lats per la Generalitat.

Tal com explica aquest rotatiu, la societat Wanplais està percebent mitjançant un contracte a llarg termini —mínim a 10 anys— una renda mensual aproximada de 5.000 euros, la qual cosa -escriu El PAÍS- li permet fer front a les hipoteques signades per assumir aquestes obres. Si algun dia el CRAE Voramar abandona l'edifici, la família Prat conservarà un immoble totalment reformat i finançat amb fons públics, afirma la informació d'EL PAIS. La història del vell magatzem, l'accés principal del qual està al carrer Gravina, número 25, té un últim episodi: Jordi Tous, el delegat de Benestar Social a Tarragona que va pilotar el trasllat del CRAE a l'edifici del Serrallo, va ser contractat just després de formalitzar-se el lloguer amb Innova, l'empresa municipal de Reus de la qual Prat era llavors director general.

Jordi Tous, membre d'Esquerra Republicana (ERC), admet a EL PAÍS, que entre 2008 i 2010 es va encarregar de buscar d'un edifici per aquest equipament i que aquesta va acabar beneficiant a la família de Josep Prat. També que a la fi de 2010, quan la segona legislatura del tripartit s'esgotava, va rebre una oferta de Sagessa, societat anponima municipal inclosa dins el hòlding Innova. Tous argumenta que els dos fets no s'han de relacionar. "Calia trobar un nou edifici per allotjar el CRAE i el de Wanplais era el millor”, assegura. “Després, quan Sagessa em va fer una oferta, vaig considerar que valoraven la meva experiència. Havíem tingut relacions amb l'empresa de Prat, igual que amb altres de la zona”, afegeix en aquestes declaracions al rotatiu barceloní.

Segons EL PAÍS, Tous va entrar a formar part de l'estructura d'Innova com a director d'assumptes institucionals de les fundacions social i educativa de Sagessa, i la remuneració ascendia a 89.000 euros anuals (79.000 fixos i 10.000 variables). Tous no va ocupar aquest càrrec ni un any: a l'agost de 2011, després de les eleccions municipals i amb el canvi de govern a la ciutat de Reus.

Cal dir també que l'entitat que gestionava la Mercè de forma concertada era l'Institut de Treball Social i de Serveis Socials (Intress), que va començar a buscar un nou edifici. A principis de 2010, les obres gairebé havien acabat i a l'edifici es van penjar dos cartells segons els quals estava en venda. Llavors van començar a circular pel barri rumors que l'edifici anava a convertir-se en un centre de menors. “A l'edifici no va arribar a viure ningú”, recorda a EL PAÏS, el president de l'Associació de Veïns del Serrallo, Ferran Diego. Els veïns van celebrar una reunió el 19 de maig de 2010, disgustats perquè la Generalitat no els havia informat del futur ús de l'immoble. Diego es va reunir llavors amb Jordi Tous, que va explicar els plans del nou CRAE. Els veïns, ja informats, van realitzar dies després una consulta popular a la sala parroquial del barri, en la qual van decidir recolzar l'arribada dels nens a la zona.

Just en aquestes dates, segons l'Ajuntament de Tarragona, Wanplais va presentar, amb les obres per acabar, un canvi de projecte per acollir un CRAE. El cost d'adaptar l'edifici per al centre de menors va ser assumit, a traves del citat institut públic, per Benestar Social, va informar ahir aquest departament, mitjançant una subvenció de 105.000 euros.