La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | 130 ANYS DEL FORTUNY

Nit de gala al Fortuny per reviure la seva inauguració fa 130 anys

Molts curiosos es van concentrar a les portes del teatre per veure els assistents vestits d'època

17/11/2012 | Per Cori Sebastià

Aspecte general de la platea del Teatre Fortuny. Totes les fotografies: © Xavi Jurio.

Aspecte general de la platea del Teatre Fortuny. Totes les fotografies: © Xavi Jurio.

Fa 130 anys es va inaugurar el teatre Fortuny. Va ser tot un esdeveniment social a Reus. Ahir, la història es va repetir. Més de 500 persones, vestides totes com al 1882, van respondre a la crida feta per Bravium Teatre i van reviure l’estrena del gran teatre reusenc. Molts van ser els curiosos que van anar fins a les portes del Fortuny per veure desfilar sobre una estora vermella els assistents. El fet que un gruix important  anés a peu de casa fins al teatre vestits d’època va sorprendre més d’un vianant. Els vestits femenins van ser fa més d’un segle, segons les cròniques de l’època, protagonistes destacats. Aquest divendres novament van atreure tot l’interès. N’hi havia de tota mena, molts d’espectaculars, i de les diverses classes socials. Bravium Teatre, entitat organitzadora de l’acte, havia demanat als assistents que respectessin al màxim l’estètica de l’època. I aquests es van prendre la petició al peu de la lletra. Ho poden comprovar amb les fotografíes que acompanyen aquesta crònica on a més, de ben segur, hi trobaran més d’una cara coneguda.

Tornem, però, a l’acte. Un tercet de corda de l’Escola de Música del Centre de Lectura va rebre els assistents al hall del teatre que eren fotografiats per parelles. Això va alentir l’entrada del públic i va retardar mitja hora l’inici del concert. Aquesta vegada, però, el retard no va aixecar cap queixa. Els assistents es van trobar uns acomodadors que també vestien com a finals del segle XIX. I és que, de fet, ahir ningú es va salvar dins del teatre d’anar vestit d’època, ni tan sols els periodistes. El Bravium es va encarregar de subministrar tots els vestits. Dues empreses especialitzades en la roba i els complements històrics, primer de Barcelona i després de Madrid, van esgotar les existències per respondre a la demanda reusenca. El públic era majoritàriament de Reus però també n’hi havia de l’Hospitalet, de Salou, de la Canonja, d’el Morell, o de Lleida, que van pagar entre 85 i 110 euros per costejar l’entrada i el vestit d’època. En funció del preu abonat va tocar seure a la platea, en una llotja o bé al galliner. Tal i com passava fa 130 anys, també es va voler reviure que la ubicació al teatre anés lligat amb la classe social. Els vestits, doncs, van ser els encarregats de deixar clar de quina es formava part.

Les autoritats actuals no van presidir l’acte. Ho van fer actors del Bravium. Xavier Sirolla i Jaume Ciurana van ser alguns dels encarregats de representar les màximes autoritats de la zona de finals del segle XIX. Aquests, per cert, van arribar a la plaça Prim dalt d’un cotxe de cavalls després de fer un tomb de ravals.

El periodista Josep Baiges va ser l’encarregat de fer una breu introducció per recordar que l’esdeveniment era possible a la feina feta per Bravium Teatre que fa uns anys es va posar ja entre cella i cella reviure la inauguració del Fortuny, un teatre que va ser pagat per la burgesia reusenca.Tot seguit, l’actor reusenc Carles Bigorra va encarnar el personatge de l’escriptor reusenc Isidor Frias, que va pronunciar el discurs inaugural l’any 1882. El parlament de Bigorra, però, no va ser el mateix que es va llegir fa més d’un segle perquè a l’organització li va resultar impossible trobar el text original. Per això, se’n va fer un de nou a partir de fragments d’altres intervencions similars de Frias que va tenir una intensa activitat oratòria durant la seva vida. En el discurs d’ahir, doncs, es va destacar que Reus mereixia tenir un gran teatre d’acord amb el pes econòmic que la ciutat tenia al segle XIX.

El parlament va donar pas a la interpretació en versió concert de l’òpera Faust, la mateixa amb la que es va inaugurar el teatre l’any 1882. El concert va anar a càrrec de l’orquestra Camera Musicae, dirigida per Tomàs Grau, i amb els cantants solistes Marta Mathéu, Miquel Cobos i Marc Pujol. El concert va agradar, i molt, als assistents que van premiar els cantants i els músics amb més de tres minuts d’aplaudiments. Res a veure, doncs, amb el que va passar fa més d’un segle quan, segons les cròniques de l’època, l’actuació d’alguns dels artistes no va acabar de fer el pes.

En definitiva, nit molt lluïda al Fortuny de la qual, de ben segur, se’n parlarà força temps i on els assistents es van poder endur cap a casa com a record una reproducció dels diaris reusencs “Las Circunstancias “ i “Diari de Reus” que l’any 1882 van recollir la inauguració del Fortuny.

Galeria fotogràfica