La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | CARNAVAL DE REUS

La FRAC retirarà el cartell polèmic que anuncia el Carnaval

Decideix fer-ho perquè els seus creadors no han acreditat els drets d'autor de l'obra

15/01/2013 | Per NW Revista de Reus

La FRAC va presentar aquest dilluns el cartell i el programa d'actes de Carnaval.

La FRAC va presentar aquest dilluns el cartell i el programa d'actes de Carnaval.

La FRAC es reunirá aquest vespre en una trobada que ja tenia programada feia dies per tancar diversos aspectes amb vista al Carnaval. Sens dubte, però, la reunió tindrà un protagonista destacat: el cartell anunciador. I és que des que es va presentar fa 24 hores ha rebut una allau de crítiques i de peticions perquè es retiri. Segons ha pogut saber aquest mitjà digital, el cartell es retirarà no perquè hagi generat polèmica sinó perquè els seus creadors (Josep M. Figuerola i Joan Andreu Velasco) no han acreditat encara els drets d’autor de l’obra, un fet que s’ha qüestionat després que s’apunta que es tracta d’un plagi. El cartell es retirarà després que encara els autors no hagin cobrat els 800 euros que, segons el concurs, rebia el guanyador de la convocatòria. Un cop, retirat el cartell polèmic será el que va quedar en segona posició el que anunciarà ara el Carnaval.

 

Pluja de crítiques

El polèmic cartell, que mostra el bust nu d’una noia, ha estat el blanc de les crítiques aquestes últimes hores. L’Ajuntament ha demanat la seva retirada. De fet, segons ha pogut saber aquest mitjà digital, els responsables municipals ja van expressar la seva disconformitat amb el cartell quan la FRAC els hi va presentar fa uns dies. El consistori va arribar a amenaçar amb retirar la subvenció que cada any dóna a la FRAC si el cartell no era retirat. Finalment, va optar per posar com a condició que no aparegués el logo municipal al cartell.

L’Ajuntament ha fet públic avui un comunicat en el qual feia saber que l’alcalde, Carles Pellicer, ha demanat a la FRAC que reflexioni i retiri el cartell. Segons el comunicat, el consistori reconeix l’esperit provocador i transgressor que ha de caracteritzar la celebració del Carnaval, però considera que el contingut sexista del cartell escollit  per la FRAC no s’adequa ni representa a la diversitat de públics que integren una de les celebracions més participades del calendari festiu de la ciutat. En la mateixa línia, s'ha manifestat el PSC el qual considera que el cartell és masclista i sexista i demana als seus responsables que el retirin. Els socialistes consideren que la FRAC, amb l'elecció d'aquest cartell, ha anat molt més enllà de l'esperit transgressor de la festa, atemptant contra la dignitat de la dona.A més, el PSC lamenta la mala imatge que, segons la seva opinió, donarà la ciutat.

Per la seva banda, la CUP ha emès un comunicat en el qual rebutja la proposta del cartell que han fet Joan Andreu Velasco i Josep M. Figuerola, de la colla “Fil i agulla”. La CUP fa seus els arguments de l’Assemblea Arran de Reus (formada per diversos col·lectius de joves independentistes) la qual considera que el cartell “provoca indignació”. Segons diu, “lluny d’apostar per unes festes i tradicions lliures de sexisme, la FRAC, entitat que agrupa a totes les entitats del Carnaval de Reus, ha votat que el reclam per a aquestes festes sigui un cartell que perpetua la dictadura de la pressió estètica i la dona com objecte sexual”. I afegeix que aquesta afirmació es fa perquè “la dona que es visualitza al cartell respon a l’estereotip de dona ideal que ens imposa aquesta societat heteropatriarcal, i els mitjans de masses; alhora també un cos impossible, a no ser que es duguin a terme mesures molt estrictes en quant a l’alimentació, operacions d’estètica, etc. Aquest prototip, només genera conseqüències nocives sobre la salut física i emocional de les dones”. El comunicat de l’Arran però no es queda aquí i també acusa l’IMAC de “complicitat” per donar el vistiplau al cartell. Segons la seva opinió, “és intolerable que una institució municipal actuï tant amb aquest com en d’altres casos amb total indiferència. Cal eradicar la violència de gènere i per això, no són suficients la creació de lleis que promoguin la igualtat, cal anar a l’arrel del problema i criminalitzar tota actitud sexista, tot anunci publicitari que promogui la dona com objecte sexual, en definitiva, tota acció que consolidi els estereotips de gènere, els quals consoliden i perpetuen els rols imposats que s’associen a cada gènere”.

A tot això, la CUP afegeix que si la intenció de la FRAC era crear polèmica amb el cartell, hi ha molts temes de caire social, econòmic i polìtic de l’àmbit municipal que poden ser objecte de la sàtira i de la crítica ciutadana.